Öne Çıkanlar ingiltere kktc İngilterede sigara Türkiyenin en çok Güler Sabancı Fethiye İngilizler Avrupa iberallerin Dünya Eğitim Forumu Min-Jae Kim Güney Kıbrıs

Bu haber kez okundu.

Fransız hükümetinden geri adım

Fransız hükümeti, ülkede on binlerce kişinin sokaklara dökülmesine neden olan ‘sarı yelekliler’ hareketi karşısında geri adım attı. Fransa Başbakanı Philippe, akaryakıt başta olmak üzere elektrik ve doğalgaza getirilen vergi zamlarının 6 ay ertelendiğini açıkladı. Ancak göstericiler adımı yetersiz bularak yeni protesto çağrısı yaptı.
FRANSA’yı kasım ayı ortalarından bu yana kasıp kavuran “sarı yelekliler” hareketi kısa vadede istediğini aldı ve özellikle orta sınıfın büyük tepkisini çeken akaryakıta getirilen yüzde 23’lük zam 6 ay süreyle askıya alındı. Sarı yeleklilere çağrıda bulunan Fransa Başbakanı Edouard Philippe, “Bu şiddet sona ermeli ancak Fransız halkının öfkesine kulak vermemek için de sağır olmak gerekiyor” açıklamasında bulundu. Philippe, doğalgaz ve elektiğe getirilen vergi zammının da durdurulduğunu açıklayarak, “şiddet olaylarına daha fazla tolere edilmeyeceğini” ifade etti.
GÖRÜŞME İPTAL EDİLDİ
Protestolarda hayatını kaybedenler ve yaralananlar olduğunu, bu nedenle şiddetin sona ermesi gerektiğini söyleyen Philippe, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un halkın sesine kulak verdiğini, ülkede sükunetin sağlanması için harekete geçtiğini belirtti. Öte yandan, dün Başbakan Philippe ile sarı yelekliler arasında bir görüşmenin yapılacağı duyurulmuş ancak bunun daha sonra iptal edildiği bildirilmişti. Sarı yelekliler içinde, Başbakan ile görüşme konusunda ılımlı olan temsilcilerin sertlik yanlısı kişilerden ölüm tehditleri aldığı iddia edildi.
YENİ GÖSTERİ ÇAĞRILARI
Olaylar başlamadan önce Fransa tarihinin ‘en düşük memnuniyet oranına’ sahip iktidarı olarak değerlendirilen Emmanuel Macron hükümetinin verdiği en büyük taviz olarak nitelendirilebilecek geri adım ise sarı yeleklileri memnun etmiş görünmüyor. Sarı yelekliler, gelecek cumartesi günü için yeniden gösteri çağrıları yapıyor. 8 Aralık Cumartesi Paris’te yapılması planlanan PSG-Montpellier futbol maçı da ertelendi.
42 TALEP İLETTİLER
Akaryakıt zammından yola çıktıkları gösterilere devam ederken, herhangi bir merkezi ve liderliği bulunmayan sarı yelekliler hareketi, taleplerini Macron’un istifasına ve Fransa Parlamentosu’nun tasfiyesine kadar genişletti. Sarı yelekliler geçen hafta, aralarında 30 bin kişinin katılımıyla düzenledikleri anketlere dayanarak saptadıkları 42 temel talebi milletvekillerine ve medyaya göndermişti. Alternatif mecralarda yayınlanan “Sarı Yeleklilerin Siyasal Programı” başlıklı listede, “Sıfır evsiz”den “Sığınma talebi reddedilenler ülkelerine gönderilsin”e kadar geniş ideolojik skalada talepler yer alıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.