Öne Çıkanlar acun ılıcalı avrupa İş Adamı Ferhat Akkaya Irak Türkmen Birliği İngiltere Türk Toplumu Futbol Federasyonu Kayserispor Beşiktaş ABD Dışişleri Bakanlığı maç saat kaçta Deniz C Erkan Fenerbahçe Uefa ceza

Bu haber kez okundu.

Mini bütçe değil, ekonomi açısından İngiltere'de çok büyük bir vergi kesintisi dönemi

İngiliz hükümeti, bir kuşağın gördüğü en büyük vergi kesintisi paketini açıkladı. İngiltere'de Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, yeni hükümetin vaadettiği kapsamlı vergi indirimi politikasının ayrıntılarını parlamentoda açıkladı.Maliye Bakanı önümüzdeki mali yılda uygulamaya girecek olan planın bir neslin gördüğü en kapsamlı vergi indirimi olduğunu söylüyor.Başbakan Liz Truss daha önce ekonomi politikasının çerçevesini çizerken kendinden önceki Muhafazakar Parti hükümetinin planladığı ya da uyguladığı bazı vergi artışlarını gelir dağılımı adaletini değil büyümeyi önceleyeceğini savunarak geri alacağını, böylece bütün toplumu zenginleştireceğini söylemişti.Başta İşçi Partisi olmak üzere muhalefet partileri ise planın zenginleri ödüllendirdiği ve düşük gelir gruplarının artan enflasyon karşısındaki sıkıntılarına çare olmadığını söylüyor.

Parlamentoda açıklanan "mini bütçe" ile;

Gelir vergisi, yıllık 12 bin 571 sterlinden 50 bin 270 sterline kadar olan gelir grubu için yüzde 20'den yüzde 19'a indirildi.
150 bin sterlinin üzerindeki en yüksek gelir grubunun vergisi yüzde 45'den yüzde 40'a çekildi.
Emlak alımında 125 bin olan damga vergisi muafiyeti eşiği derhal geçerli olmak üzere 250 bin sterline, ilk evini alanlar için 425 bin sterline çıkarıldı.
Sosyal Güvenlik Primleri'ne önceki hükümet tarafından Nisan ayından bu yana konan her bir sterlin için 1,25 penilik artış geri alındı.Önceki hükümetçe 2023 için yüzde 19'dan yüzde 25'e çıkacağı açıklanan kurumlar vergisi artışı iptal edildi.
Yabancılara KDV'siz alışveriş imkanı genişletilirken bira ve diğer alkollü içeceklere getirileceği açıklanan vergiler ise iptal edildi.

Sosyal yardım kuralları sıkılaştırılıyor


Mini bütçede sosyal yardımlar konusunda ise kurallar sıkılaştırılıyor. Plana göre işsizlik parası alanlardan aşağı yukarı 120 bin kişiye aktif olarak iş aramaları gerektiği yoksa yardımlarının azaltılacağı bildirilecek.Buna karşılık banker kuruluşlarda çalışanlara verilen ikramiyelere konulan üst sınır kaldırıldı.Daha önce açıklanan e lektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki büyük artışlara üst sınır konması ve aradaki farkın hükümetçe şirketlere ödenmesi planının Ekim ayından itibaren ilk altı ay için maliyeti de tahminen 60 milyar sterlin olarak açıklandı.

"12 yıllık politikalar yerle bir ediliyor"

Parlamentoda mini bütçenin açıklanmasından sonra söz alan muhalefet İşçi Partisi'nin maliye sözcüsü Rachel Reeves, vergi kesintisi planının "12 yıldır iktidarda olan Muhafazakar Parti'nin izlediği politikaların yerle bir edilmesi" olduğunu söyledi.
İşçi Partisi sözcüsü bu planın "zenginleri ödüllendirirsek bütün toplum kalkınır şeklindeki demode bir ideolojiye" dayandığını söyledi.
Reeves bu görüşlerin çoktan itibar yitirdiğini ve düşünülen yatırımları da getirmeyeceğini kaydetti.
Reeves enerji fiyatlarına konan sınırlamanın bedelinin kamu borçlanması yoluyla karşılanmasını da eleştirerek sonuçta bu krizin bedelinin ücretli insanların vergileriyle ödeneceğini söyledi.

İşçi Partisi başından beri enerji fiyatlarındaki büyük artışın bedelinin, büyük kârlar açıklayan enerji şirketlerine bir kerelik vergiler konarak karşılanması gerektiğini savunuyor.
Akla Margareth Thatcher dönemini getiriyor

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.