Öne Çıkanlar ingiltere Samsunspor londra Konut Londra Çağdaş Solistlerinden Gümüşlük Müzik Festivalinde Mehmet Uysal Yeşim Güzelpınar Boris Johnson albüm

Bu haber kez okundu.

Birleşik Krallık’ta yaşayan Uygur toplumu iftar yemeğinde buluştu

LONDRA - İngiltere’de yaşayan Uygur Toplumu tarafından düzenlenen iftar programında, Çin’in Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine baskı zulmünün devam ettiğine dikkat çekildi. Cuma akşamı Walthamstow’daki, Etles Uygur Restaurantında, United Kingtom Uyghur Community, Stop Uyghur Genocide ve World Uyghur Congresi tarafından düzenlenen iftar programına, Aktivist Rahima Mahmut ile Maire Aisa ev sahipliği yaptı.-Uygur Toplumundan, “Biz De İnsanız, Duyun sesimizi” Mesajı -Birleşik Krallık’ta yaşayan Uygur toplumu, Çin yönetimine karşı verdikleri mücadelede yanlarında olan dostlarını düzenledikleri iftar yemeğinde ağırladılar.


Uygur Türk Mutfağı’nın farklı yemeklerinin ikram edildiği programa, Londra Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Karakuş, Eski LBC radyo programcısı, Quilliam düşünce kuruluşu kurucularından Maajid Usman Nawaz, aktivist Abid Quereshi ve Uyghur mücadelesine destek veren bir grup katıldı.
Din Adamı Kerim Zair’in yaptığı dua ile başlayan iftar programında, Uygur Toplumu Aktivistlerinden Maire Aisa yaptığı konuşmada, Doğu Türkistan’da, Çin yönetiminin Uygur Türklerine uyguladığı asimilasyonun aralıksız devam ettiğini hatırlattı.


Aisa, “İnglitere’deki Uygur toplumunun yanında olan, mücadelesine destek veren dostlarımızla bir arada olmak istedik” dedi.    


Rahima Mahmut, Baren soykırımını hatırlatarak, “Bu iftar programını, Baren soykırımının 34. yılında, Uygur halkının yanında olan, mücadelesine destek veren dostlarımızla birarada olmak, birlikte oruç açmak, dua etmek ve hissetmek için düzenledik. Baren’in Akto bölgesinde yaptığı yatırımlarda bölgedeki Uygur halkını dışlayıp, Han Çinlilerini getirerek demografisini değiştirm girişimleri karşı, Çin yönetimi, 5 ile 10 Nisan 1990 tarihlerinde gerçekleşen direnişte, 3 bin Uygur’u katletti. Binlerce Uygur’u yerinden etti, Asimilasyona tabii tuttu. Nüfusu 19 bin olan Baren’e Çin Komünist yönetimi 18 binden fazla asker göndererek Uygurlara tam bir soykırım uyguladı” diye konuştu.


Din Adamı Kerim Zair, kendi ülkesinde terörist muamelesi gördüğünü anlatarak, Çin’in nasıl bir baskı uyguladığından örnekler verdi. Baren soykırım günlerini anlatırken, kendi yaşadıklarından örnekler veren Kerim Zair, Doğu Türkistan’da bir yıl hapis belirterek, Müslüman toplumlara seslendi  ve “Kur’an-ı Kerim’de Allah’ın, zulme uğrayanların yanında olun” diye emrettiğine dikkat çekti. Kerim Zaim, Türk ve Müslüman toplumların, Çin zulmüne maruz kalan Uygur toplumuna sahip çıkması gerektiğinin altını çizdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.