Öne Çıkanlar Pandemiye Nasıl eVize ve UKVI hesabı alabilirim eVize nedir eVisa adlı sistem UK eVisa eVisa UKVI Göçmenlik Birleşik Krallık Vizeleri ULEZ

Bu haber kez okundu.

İngiltere'deki göçmen akademisyenler deneyimlerini Beyazlık Eşiğini Geçmek toplantısında aktardı

Londra Yunus Emre Enstitüsü, Genç Akademisyenler Seminer Serisi’nin 18. bölümünde İngiltere'deki göçmen akademisyenlerin deneyimlerini 'Beyazlık Eşiğini Geçmek' konu başlığıyla ele alan University College London (UCL) doktora öğrencisi Tugay Durak'ı ağırladı.Uluslararası akademisyenler için denizaşırı bir deneyim nihayetinde onlar için keyifli bir tecrübe iken, göçmen akademisyenlerin deneyimlerinin çok daha başka, zorluklarla dolu bir yüzü var.Londra Yunus Emre Enstitüsü, Genç Akademisyenler Seminerler Serisi’nin 18. bölümünde15 Şubat 2022 Salı günü UCL doktora öğrencisi ve aynı zamanda öğretim görevlisi Tugay Durak'ı konuk etti. Birleşik Krallık üniversitelerinde çalışan kırk altı farklı Türk akademisyenle görüşerek araştırmasını derinleştiren Durak, sunumunda akademik ortamlardaki yaygın kanıları yıkan bir sunum yaptı. Durak’ın konuşmasını heyecanlı bir soru-cevap oturumu takip etti.University College London (UCL)’de doktora eğitimini sürdürmekte olan Tugay Durak, aynı üniversitenin Eğitim ve Toplum Bilimleri  Fakültesi’nde lisansüstü öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Çalışmalarında İngiltere'deki Türk akademisyen diasporasına odaklanan Durak, 2021 yılında Türkiye ve İngiltere arasındaki yüksek öğrenim ortaklığını teşvik eden bir British Council projesinde de görev almıştır. Boğaziçi Üniversitesi’nde lisans eğitimini bitirmesinin ardından 4 yıl ortaöğretim düzeyinde matematik öğretmenliği yapan Durak, 2019 yılında University College London (UCL)’da akademik hareketlilik için uluslararası burslar konusu üzerine yüksek lisansını tamamlamıştır.

Durak konuşmasına doktora araştırma konusunu, metodolojisini ve araştırmasında karşılaştığı zorlukları özetleyerek başladı. Konuya eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşan Durak, istihdam kaybı, yurtsuzlaştırma ve milli kimliğin kaybıyla bağlantılı olarak göçün iç yüzüne dikkat çekti. Konuşmasının devamında Durak, bu temaları iş hayatında istikrarsızlığın yanı sıra açık ve örtülü ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve çoğunlukla etnik azınlık göçmen akademisyenlere karşı olan dışlayıcı politikalarla eşleştirdi. Akademisyenlerin yurtdışındaki deneyimlerinin başta cinsiyet, etnik köken ve dindarlık olmak üzere birçok faktörden etkilediğini ifade eden Durak, İngiltere'de çalışan Türk akademisyenlerin deneyimlerinin de bu faktörlerden kaçınılmaz olarak etkilediğini vurguladı.

Araştırması esnasında Birleşik Krallık'ta yaşayan Türk akademisyenlerle de fikir alışverişinde bulunan Tugay Durak, araştırma bulgularını sunarken, yaptığı röportajlardan elde ettiği ilginç yanıtlardan örnekler vererek ve araştırması ile bağlantılı temaları aktararak analizler yaptı. Durak, Birleşik Krallık'taki göçmen akademisyenlerin bu karmaşık tecrübelerini akademik serüvenlerinden oldukça memnun olanlar, kendilerini dışlanmış gibi hissedenler, ayrıcalığını kabul edenler ya da uyum sağlayabilmek adına kendilerini değiştirme ihtiyacı hissedenler gibi bir çok farklı ancak birbirine farklı deneyim üzerinden örneklendirerek anlattı. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği soru cevap oturumuyla sona eren konuşmanın ardından geleneksel Türk yemekleri ikramı eşliğinde etkinlik devam etti.

Bu etkinlik, 2017’de kurulmuş olan, uluslararası ve çok disiplinli bir bilgi paylaşım platformu olmayı amaçlayan Genç Akademisyenler Seminer Serisi’nin bir parçasıdır. Her seminer, sıradışı başarılar göstermiş bir lisansüstü öğrencinin global veya Türkiye ile ilgili bir konuda yaptığı araştırmayı İngiltere toplumuna sunmasına imkan sağlar. Böylece, bu uzun soluklu proje, seminer konusuyla ilgilenen, uzman veya sadece meraklı herkese yarının akademik liderleriyle iletişim fırsatı verir. Önümüzdeki haftalarda yeni genç akademisyenler aşağıdaki araştırma konularını anlatacaklar: 

-Ümmügülsüm Kurukol: “Bir Seyyahın Anıları: Endülüslü tarihçi İbn al-Khatib’in Malaga ve Salé Seyahatnamesi”

-Ayşe Şule Yüksel: “Okullarda Zorbalık ve Sosyal Dışlanma ile Mücadele: Çocukların zorbalığa ve dışlamaya uğrayanlara yardım etmelerini nasıl teşvik ederiz?” 

-Şebnem Öztekin: “İngiltere’nin ‘Prevent’ isimli önleyici tedbir politikasının okul çocukları üzerindeki etkilerinin araştırılması: bir müdür-vekil bakış açısı”  başlıklı sunumlarıyla seriye katkıda bulunacaklar.

Gelecekteki Genç Akademisyenler Seminer Serisi ile ilgili güncellemeleri takip etmek için  Londra Yunus Emre Enstitü’nün web sitesini bu linkten https://yeelondon.org.uk/ ziyaret edebilir veya sosyal medyalarını @yeelondra takip edebilirsiniz.


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.