Öne Çıkanlar londra 24 haziran seçimleri Wolverhampton Nottingham Acın Ilıcalı Aydın Çubukcu Ali Rıza Değirmenci Türk Okulu Geri dönüşüm İngiltere Cemevi Türk toplumu için COVID-19 aşı

Bu haber kez okundu.

İskoçya'nın başkenti Edinburgh’da vefatının 700. Yıl Dönümünde Yunus Emre anması

AVRUPA AJANSI (AVA) EDINBURG-13. yüzyılda Anadolu’da yaşamış Türk tasavvuf edebiyatının en önemli şairlerinden olan Yunus Emre'nin vefatının 700. yıldönümü olması anısına geçtiğimiz hafta Edinburgh Başkonsolosluğu, Londra Yunus Emre Enstitüsü ve ATAS (İskoçya Türk Öğrenci ve Mezunlar Derneği) ortaklığında düzenlenen 3 gün süren etkinlik sona erdi. Kendi çağından günümüze Türk dili, kültürü ve tasavvuf edebiyatı üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olan Yunus Emre’nin vefatının 700. Yıl dönümü olması hasebiyle, 2021 yılı UNESCO tarafından Yunus Emre Yılı ve ardından Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ise Yunus Emre ve Türk Dili Yılı olarak ilan edildi.

Etkinlik dizisi, 20 Ekim 2021 Çarşamba günü  Sufi Ensemble’nin Yunus Emre’den Sesler konseriyle başladı. Udî Baha Yetkin Yunus Emre ilahilerini seslendirdiği bu güzel gecede, kemençede Alexandros Koustas, neyde Alp Genç ve perküsyonda Muammer Sağlam sanatçıya eşlik etti.  Dinleyiciler kalplerine ve ruhlarına akan Türk tasavvuf musikisinin güzide örneklerini, akustiği ve ambiyansıyla göz dolduran Assembly Roxy çatısı altında Yunus Emre dizelerinden dinlediler. Sade dilli anlatımı, ritmik yapısı ve manevi derinliği ile tasavvuf musikisinde güfte denince ilk akla Yunus Emre dizeleri gelir. “Gel gör beni beni”, “Aşkın ile aşıklar” gibi halk arasında dilden dile dolaşarak günümüze kadar ulaşan bu bestelerin Edinburgh semalarında yankılandığı bu ulvi konsere, Türkiye'nin Edinburgh Başkonsolosu ve Türkiye'nin Edinburgh Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi de katılım sağladılar.

Etkinliğin ikinci bölüm olan 22 Ekim Cuma akşamında, sanatçı Esma Uğurluoğlu ile ebru atölyesi gerçekleştirildi. Kitapların iç kapaklarını süsleme sanatı olarak ortaya çıkıp, günümüzde bağımsız bir sanata dönüşen Ebru, Geleseksel Türk sanatlarının en sevilenlerinden biri o gelmiştir. Ebru sanatçısı ve eğitmeni Uğurluoğlu, etkinlik boyunca su yüzeyine fırçanın ucundan serpilen doğal boyalarla birbirinden farklı ve eşsiz desenler oluştururken, ebru sanatının tarihi ve malzemeleri hakkında da katılımcılara bilgiler aktardı. Edinburgh Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen bu atölyeye ilgi ve katılım çok büyük oldu. Katılımcılar bir yandan ebru sanatı hakkında bilgi alıp bu büyüleyici sanatın tadına varırken bir yandan da kendi yaptıkları ilk ebrularını da evlerine götürdüler!

Etkinlik, büyük düşünür, şair ve mutasavvıf Yunus Emre'nin hayatını anlatan Yunus Emre Aşkın Sesi film gösterimi ve ardından filmin senaristi ve yönetmeni Kürşat Kızbaz ile online olarak gerçekleştirilen soru-cevap ile 23 Ekim 2021 Cumartesi günü sona erdi. Daha önce Mevlana Celaleddin-i Rumi üzerine bir film de yöneten Kızbaz, filmin ilhamını, zorluklarını ve vermek istediği mesajları Edinburgh’lı seyircilerle paylaştı.


Yunus’un dostluk, hümanizm ve ilahi aşk öğretileri çerçevesinde düzenlenen bu 3 akşamlık anma töreni Anadolu’dan, Edinburgh sokaklarına bir köprü oluşturdu. Anma, Yunus’un kulakların aşina olduğu sevgi dolu bu dizeleriyle sona erdi:

Gelin tanış olalım
İşi kolay kılalım 
Sevelim sevilelim
Dünya kimseye kalmaz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.