Öne Çıkanlar ingiltere Türkan Akbaş londra Djokovic Elif Sanchez A Veces Klip Bozcader londra yönetim kurulu Maden Çukuru Ulviyya Tagizade Almula Merter Musiad Mustafa Demir MUSIAD Business Networking

Bu haber kez okundu.

Rusya Ukrayna Krizi ve Silahlı Çatışmaya Doğru mu?

Londra merkezli düşünce kuruluğu Circle Foundation, Rusya-Ukrayna krizini konu alan çevrimiçi etkinlikler serisinin ikincisini 23 Şubatta gerçekleştirdi. “Rusya-Ukrayna Krizi: Silahlı Çatışmaya Doğru mu?” başlıklı Etkinliğe İngiltere'deki Ukrayna Büyükelçiliği misyon yardımcısı Andry Marchenko;  Atlantic Council kıdemli direktörü Büyükelçi (r) John E. Herbst,;  Georgetown Üniversitesi'nden Profesör Angela Stent;  ve Avrupa Dış İlişkiler Konseyi kıdemli üyesi Aslı Aydıntaşbaş konuşmacı olarak katıldı. Çevrimiçi panelin moderatörlüğünü ise TRT World haber yapımcısı Aslı Atbaş yaptı.

Etkinliğin birinci bölümünde konuşan Profesör Stent, batı tarafından uygulanan yaptırımların Rus saldırganlığını caydırma ihtimalinin düşük olduğunu belirtti. Profesör Stent, Avrupa Birliği ve ABD'nin yaptırım tehditlerinin Putin'in Ukrayna’ya karşı planlarında etkisinin olmayacağını vurguladı.  Putin'in amaçlarının 2007'den beri açık olduğunu ve devam eden kriz Putin'in Ukrayna'yı boyunduruk altına alma arzusuyla ilgili olduğu için Ukraynalıların NATO üyeliğinden vazgeçmesinin bile olayların gidişatını değiştirmeyeceğini de sözlerine ekledi.  Profesör Stent ayrıca, Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların tartışmalı bölgeler üzerindeki iddiasının şiddeti daha fazla ateşleyebileceğini belirtti.

ABD’nin eski Ukrayna Büyükelçisi Herbst, Putin, Soğuk Savaş'ın sonunu yeniden yazmak istiyor ve bunu zorla yapmak istiyor diyerek, Putin'in Ukrayna’da yaptıklarının önce ayrılıkçıları cesaretlendirip, daha sonra kazanımlarını savaş şeklinde konsolide ettiği 2008 Gürcistan savaşına benzetti. Büyükelçi Herbst, Putin'in Ukrayna ile bir takıntısı olduğunu ve bunun Kremlin'in çok daha riskli kararlar almasına neden olabileceğini kaydetti.  

Aslı Aydıntaşbaş konuşmasına Ukrayna ile müttefikleri arasındaki dayanışmanın geçtiğimiz aylarda yakın geçmişe göre çok daha güçlü olduğunu söyleyerek başladı.  Almanya'nın Nord Stream 2 boru hattını askıya alma kararının önemli olduğunu, ancak Avrupalıların gaz arzını nasıl çeşitlendirebilecekleri konusunda daha fazla kafa yorduğunu ve Körfez ülkeleriyle potansiyel işbirliğine yöneldiklerini öne sürdü.  Dinleyicilerin Türkiye ile ilgili bir sorusuna yanıt olarak, Türkiye'nin Ukrayna'ya destek vereceği kesin olsa da, mülteciler, Suriye'deki çatışma ve enerji bağımlılığı gibi çok sayıda sorun nedeniyle Rusya'ya karşı herhangi bir yaptırım rejimine katılmayacağını söyledi.

Andry Marchenko, Donbas'ta bir günde 75 ateşkes ihlali olduğuna işaret ederek mevcut durumla ilgili endişelerini dile getirdi.  Batı'nın Ukrayna ile geliştirmekte olduğu birlik ve beraberliği göstermesi gerektiğini de ifade etti.  Sözlerini, olası bir saldırı karşısında Ukrayna'nın topraklarını savunma kararlılığını yineleyerek, bunun istenmeyen bir senaryo olduğunu ve ülkesinin diplomatik bir çözümü tercih edeceğini belirterek bitirdi.

Circle Foundation, Rusya Ukrayna krizi etkinlik serisinin üçüncüsünü 15 Martta düzenleyecek.

https://youtu.be/X7zyNzpBWNA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.