Öne Çıkanlar Londra Büyükelçisi Ertaş londra bayram İngiltere TTFF Veteran İngiliz ticareti Terapi Londra Lordship Lane yurtdışı Metin Yıldız Canan Aktaş Londrada çocuk felci virüsü Erdal Yapıcı

Bu haber kez okundu.

'III. Selim Dönemi' Londra ve Dublin’de 

Sabancı Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hakan Erdem, Londra Yunus Emre Enstitüsü'nde ve Trinity College bünyesinde faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü Türk Kültür Tarihi Kürsüsünde Osmanlı Sultanı III. Selim'in dönemi ile ilgili konferans verdi. 

1789-1807 yıllarında hüküm süren III. Selim döneminde yapılan köklü değişikliklerden bahsedilen konferanslar akademik bir seyirci kitlesi tarafından izlendi. Dublin’de yapılan konferansa Türkiye’nin Dublin Büyükelçisi Levent Murat Burhan ve Portekiz’in Dublin Büyükelçisi Miguel de Almeida e Sousa da katıldı. 

Konferanslarda Erdem, III.Selim’in savaşlarda alınan mağlubiyetler üzerine orduda bir yeniliğe gitmek istediğini ve eski Yeniçeri ordusunu ortadan kaldıramayınca, Nizam-ı Cedid adlı yeni bir ordu kurduğunu ifade etti.  Aynı şekilde yeni orduyu finanse etmek için yeni bir hazine kurulmasını emrettiğine de değindi. 

Selim döneminde birbirini izleyen değişimlerin devlette ikili bir yapı ortaya çıkardığına işaret eden Erdem, bunun hükümete de yansıdığını kaydetti.

Selim döneminde çıkarılan yasaların belirli sayıda uzmandan oluşan bir danışma heyeti tarafından hazırlandığını belirten Erdem, bu yapının eski Osmanlı hükümetinin yanı sıra fiilen "özel bir kabine" gibi çalıştığı değerlendirmesinde bulundu. Kabinenin III.Selim’i reformlar konusunda teşvik ettiğinden de bahsetti. 

Erdem, Avrupa’nın devrimler ve savaşlarla sarsıldığı 20 yıllık bir süreçte, III. Selim’e yeni düzeni kurmasında danışmanlık yapan heyetin Osmanlı Devleti'ni fiilen yönettiğini ifade etti.

Konferanslarda ayrıca, III. Selim döneminde yapılan yenilikler içerisinde Avrupa’da Londra, Madrid, Paris, Berlin ve Viyana’da açılan büyükelçiliklerin ve tekstilde yerel üretim yapılması gibi ekonomik reformlarında olduğuna değinildi.

Londra’da Osmanlı Türkçesi ve Tarihi Eğitmenimiz Dr. Cumhur Bekar’ın, Dublin’de ise Trinity College’da Yunus Emre Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Murat R. Şiviloğlu’nun moderatörlüğünde yapılan konferanslar soru cevap bölümü ile sona erdi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.