Öne Çıkanlar ingiltere Türkan Akbaş londra Djokovic Elif Sanchez A Veces Klip Vladimir Zelenskiy Suriye ordusu Bozcader londra yönetim kurulu Maden Çukuru Ulviyya Tagizade Almula Merter

Bu haber kez okundu.

'Olağan Haller' Filmi

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi bünyesinde çalışma yürüten İngiltere Alevilik Araştırmaları Gurubu,  Westminster Üniversitesi’nde ‘Olağan Haller’  isimli bir filmin gösterimini gerçekleştirdi. 8 Kasım Cuma akşamı ilk gösteri Westminster Üniversitesi Regent St. Kampüsü Sinema Odası’nda düzenlenen gösterime çok sayıda davetli katıldı. 12 Eylül askeri darbesinin Alevi kültürüne yaptığı olumsuz etkilerini ve daha sonra kalıcı asimile politikalarını anlatan bir belgesel film özelliği taşıyan ‘OLAĞAN HALLER’ isimli belgesele ilgi büyük oldu. Filmin ardından Türkiye’de, Aleviler üzerinde oynanan asimilasyon ve filmin konusuna dair konuşmaların yer aldığı bir panel organize edildi. 

Panele konuşmacı olarak İAKM-Cemevi Başkanı İsrafil Erbil, film yapımcısı Özgür Fındık, Dr. Celia Jenkins ve akademisyen Leyla Neyzi katıldı. Yaklaşık 150 akademisyenin katıldığı panelde söz alan Celia Jenkins, Londra’da bazı okullarda Alevilik derslerinin nasıl başlatıldığını ve derslerden sonra Alevi çocuklar üzerindeki olumlu etkilerini anlatan bir konuşma yaptı. Daha sonra söz alan Başkan İsrafil Erbil,  “Bunca asimilasyon oyunları ve Osmanlı’dan bugüne 12 Eylül dahil tüm devlet gücüne rağmen Alevilik asimile edilemedi” dedi. Erbil sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık Britanya dahil her yerde her gün daha da güçlenen Alevi örgütleri var ve gelecek kuşaklar bu inancı bu mirası çok daha iyi koşullarda devir aldığı için daha ileriye taşıyacaklardır” İsrafil Erbil,  ayrıca belgeseli değerlendirdi, panelistlere ve katılımcılara da teşekkür etti. 

Konuşmacılardan Leyla Neyzi de, Alevilik üzerindeki asimilasyonun boyutlarına değindi ve örnekler üzerinden asimile edilmek istenen toplumları ele aldı.  Neyzi, belgeseli değerlendirdi ve tarihe nekadar önemli bir not düşüldüğünü anlattı. Belgeselin yapımcısı  Özgür Fındık’ta etkinliğe katılanların sorularını yanıtladı. Westminister Üniversitesi’nde yapılan etkinlik, 9 Kasım Cumartesi günü saat 18.00’de bu kez Semih Savaşal yönetiminde Cemevi’nde tekrarlandı. Savaşal, Alevilik Araştırmaları Gurubu’nun akademik paneller düzenlemeye ve Alevi öğretisiyle akademik çevreleri buluşturmaya devam edeceğini söyledi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.