Öne Çıkanlar acun ılıcalı İstikbal avrupa İş Adamı Ferhat Akkaya Irak Türkmen Birliği İngiltere Türk Toplumu Futbol Federasyonu Kayserispor Beşiktaş ABD Dışişleri Bakanlığı maç saat kaçta ingiltere

Bu haber kez okundu.

İngiltere'de başbakan adayı Penny Mordaunt Türkiye ile ilgili saçmaladı

Mordaunt'a BBC'de Pazar günü katıldığı programda 2016 yılında Türkiye ile ilgili dile getirdiği iddialar hatırlatıldı.İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti'nin lider adaylarından Ticaret Bakan Yardımcısı Penny Mordaunt'ın 2016'daki Brexit referandumu öncesi Türkiye ile ilgili dile getirdiği iddialar tekrar tartışma yarattı.Penny Mordaunt, 2016 yılında İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması için kampanya yürütenler arasındaydı.Mordaunt, o dönem BBC'de Andrew Marr'ın programında, Türkiye'nin AB'ye üye olma olasılığının yüksek olduğunu, İngiltere'nin bunu engellemek için hiçbir olanağınınolmadığını, İngiltere'ye binlerce Türkün gelmesini engellemek için Brexit'e destek vermenin gerekli olduğunu söylemişti.Dönemin İngiltere Başbakanı David Cameron, Mordaunt'ın "çok yanıltıcı bir iddiada" bulunduğunu söylemiş ve onu yalan söylemekle suçlamıştı.İngiltere o dönem AB üyesiydi ve birlik üyesi her ülke gibi Türkiye'nin üyeliğini veto etme hakkı vardı. Guardian gazetesine yazan ve 1991-1998 yılları arasında AB'nin Türkiye Büyükelçisi olan Michael Lake, "o dönem de şimdi de Türkiye'nin AB üyesi olma ihtimali olmadığını" dile getirerek, Mordaunt'ın, yanıltıcı bu sözleri dolayısıyla bile başbakan olmaması gerektiğini belirtti.

'David Cameron'ın Türkiye'ye verdiği sözler çılgınlıktı'


Pazar günü BBC'nin sabah programında sunucu Sophie Rowarth da Mordaunt'a o dönemki sözlerini hatırlattı.Rowarth, Brexit kampanyası sırasında İngiltere'nin Türkiye'nin AB üyeliği konusunda söz hakkı olmadığını söyleyen Mordaunt'a AB Sözleşmesi'nin 49'uncu maddesinin her üyeye veto hakkı verdiğini hatırlattı ve "Siz veto hakkımız olmadığını söylemiştiniz. Bu sözlerinizin yanıltıcı olduğunu kabul ediyor musunuz?" diye sordu.

Mordaunt şöyle yanıt verdi:

"Hayır. Öncelikle Brexit için mücadele ettiğim, kampanya yaptığım, oy verdiğim ve bunun gerçekleşmesine katkıda bulunduğum için çok gurur duyuyorum."Bu (o dönem) nasıl bir kampanyayla karşı karşıya olduğumuzun klasik bir örneği. David Cameron, AB üyeliğini destekleyeceğimiz konusunda Türkiye'ye taahhütte bulunmuştu. Sözleşmede böyle bir maddenin olması, bunu kullanacağımız anlamına gelmez."Hükümet politikası olarak David Cameron'ın kilit önemde bir NATO müttefiki olan Türkiye'ye verdiği sözler çılgınlıktı. İngiliz halkının söz hakkı yoktu. Ama referandumda vardı.Mordaunt, 49'uncu maddenin yeniden hatırlatılması üzerine "Hayır veto hakkımız yoktu. Çünkü bunu asla kullanamayacaktık" dedi.İngiltere'de yapılan kamuoyu araştırmaları, Penny Mordaunt'ın Muhafazakar Parti üyeleri arasında en fazla desteklenen lider adayı olduğunu gösteriyor. Muhafazakar Parti'nin lider adayları televizyondaki tartışma programında uygulayacakları programları anlatmak üzere bir araya geldi
Mordaunt liderlik yarışının iddialı isimlerindenBoris Johnson'ın Muhafazakar Parti liderliğinden istifasının ardından, partinin yeni lideri İngiltere'nin de yeni başbakanı olacak.

Halen beş aday yarışı sürdürürüyor.
Bugün Muhafazakar Parti meclis grubunda yapılacak oylama sonrası aday sayısı dörde inecek.

Yarın ve Çarşamba günü yapılacak oylamalar sonrası aday sayısı ikiye inecek ve Muhafazakar Parti'nin yeni liderini partinin 150 binden fazla üyesi belirleyecek.Seçimin galibi 5 Eylül'de açıklanacak.Şu ana kadar yaplan iki oylamada ilk üç sırayı eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, Penny Mordaunt ve Dışişleri Bakanı Liz Truss aldı.İngiltere'de Muhafazakar Parti'de liderlik yarışı: İkinci oylamada da Sunak öndeİngiltere’de Boris Johnson sonrası Muhafazakar Parti kendisini yenileyebilecek mi?Adaylar Cuma günü Channel 4, dün de ITV televizyonunda tartışma programında bir araya geldi.En ateşli tartışma Sunak ve Truss arasında enflasyon artarken ekonomik büyümenin nasıl sürdürüleceğine dair yaşandı.Truss, Sunak'ı vergileri artırarak büyümenin önüne kesmekle suçladı.Mordaunt ise savunduğu vergi indirimlerinin enflasyona yol açmayacağını öne sürdü.Adayların hepsi başbakan olmaları halinde erken seçime gitmeyeceklerini ve Boris Johnson'a yeni kabinede görev vermeyeceklerini söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.