Öne Çıkanlar ingiltere Abdullah Ere Prenses Diana Alman ekonomisi Türk vatandaşlarının Ankara Anlaşması Tamamlayıcı Tıb Bedia Okan hayatini kaybetti Ryan Babel Chester Beatty Library ilk kadın

Bu haber kez okundu.

İngiltere'nin göçmen politikasında yaşananlar fiyasko ve utanç verici

Utanç Verici Göçmen RezaletiSığınmacıların bir askeri üste bulunan bu uçakla gönderilmesi ve uçuşun maliyetinin 500 bin sterlini aşması bekleniyordu. AİHM uçakla Ruanda'ya gönderilmesi planlanan yedi kişiden birinin başvurusunu dün öncelikli olarak incelemiş ve bu kişinin İngiltere'den gönderilemeyeceğine hükmetmişti.İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre AİHM kararı sonrası, Salı gecesi yapılması planlanan ilk uçuş son anda iptal edildi.Yerel saatle 22:30'da Wiltshire'daki bir askeri üsten havalanması planlanan uçağın seferi iptal edildi ve içindeki tüm yolcular uçaktan indirildi.

İçişleri Bakanı Patel: AİHM'in kararına şaşırdım

Yaşananlar bugün İngiltere Parlamentosu'nun gündemindeydi. İçişleri Bakanı Priti Patel, AİHM'in kararının kendisini şaşırttığını, uçuşlar için hazırlıkların çoktan başladığını söyledi.Patel, "Bu planın hayata geçirilmesinin kolay olmayacağını hep söyledim. Yargının son andaki meydan okuyuşu ve uçuşun iptal edilmesi beni hayal kırıklığına uğrattı" dedi.İçişleri Bakanlığı'nın hukuk ekibinin verilen her kararı yeniden incelediğini ve bir sonraki uçuş için hazırlıkların başladığını belirten Patel, sözlerini şöyle sürdürdü:"Doğru şeyi yapmamız engellenemeyecek. Kendi sınırlarımızı kontrol etme hakkımız olmamasını kabul etmiyoruz. İnsan ticareti yapan suç çetelerinin tehditlerine göz yummayacağız."

"utanç verici" 
 "Yaşananlar fiyasko"


İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin içişleri sözcüsü Yvette Cooper ise hükümetin "utanç verici" bir politika izlediğini söyledi ve "Yaşananlar fiyasko" dedi.Cooper, Ruanda'ya gönderilmek istenenlerden bazılarının işkence ve insan kaçakçılığı mağduru olduğunu, sığınmacı politikasının da "çöktüğünü" söyledi.


Yüksek Mahkeme detaylı rapor bekliyor


Konuyla ilgili "acil ara karar" açıklayan AİHM, planlanan uçuşa birkaç saat kala K.N. adlı Iraklı sığınmacının Ruanda'ya gönderilemeyeceğini belirtmişti.AİHM, İngiltere'deki doktorların bu kişinin işkence mağduru olabileceği yönündeki bulgusunu hatırlatmıştı.K.N.'nin avukatları Salı günü İngiltere'deki Yüksek Mahkeme'ye başvurularından bir sonuç alamamaları üzerine AİHM'e başvurmuştu.AİHM'in kararı öncesi İngiltereyargısı, sığınmacıların Ruanda'ya gönderilmesine bir engel bulunmadığına hükmetmişti.İngiltere'de Yüksek Mahkeme Cuma günü açıkladığı kararında, sığınmacıları Ruanda'ya gönderme politikası hakkında üç hafta içinde detaylı bir rapor hazırlanmasını talep etmişti.AİHM, bu rapor yayımlanıncaya dek K.N.'nin Ruanda'ya gönderilemeyeceğini açıkladı.İlk uçakta yer alması planlanan onlarca sığınmacı, sınır dışı edilmelerine karşı bireysel itirazlarda bulunup İngiltere'deki bu itirazları kazanarak listeden çıkarılmıştı.İngiltere Başbakan Boris Johnsonı ise Ruanda planını savunmuş ve avukatların itirazları için "suç çetelerini azmettirme girişimi" demişti.Ruanda hükümeti yetkilileri ise İngiltere'den gelecek sığınmacıları karşılamaya hazır olduklarını açıklamış ve varılan anlaşma için "yenilikçi bir çözüm" demişti.


'İngiltere'yi utandıran politika'

Anglikan Kilisesi'nin üst düzey liderleri Times gazetesine yazdıkları mektupta planı, "Britanya'yı utandıran ahlak dışı bir politika" olarak nitelendirmişti.Canterbury ve York Başpiskoposları ile Lordlar Kamarası'nda görev yapan 20'den fazla piskopos tarafından imzalanan mektupta, sınır dışı edilenlerin "sığınma taleplerinin dikkate alınmadığı... ya da içinde bulundukları durumu anlamaya yönelik herhangi bir girişimde bulunulmadığı" belirtilmişti.

'İngiltere hükümeti beni bir diktatörlüğe mi gönderecek?'

İngiltere'nin sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planı: Yüksek Mahkeme, Salı günkü uçuşa izin verdi. Sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planı ne içeriyor?Başbakan Boris Johnson, bazı sığınmacıların Ruanda'ya gönderilmesini içeren beş yıllık denemeyi duyurdu; bunun maliyeti 120 milyon sterlin olacak160'tan fazla yardım kuruluşu ve kampanya grubu plana karşı çıkıyor ve bunların küçük bir kısmı yasal mücadele başlattı.İçişleri Bakanlığı avukatları planın kamu yararına olduğunu söylüyor, Yüksek Mahkeme de aynı fikirde.Kampanyacılar karara yasal itirazda bulundu ancak başarısız oldular.Yargıçlar önümüzdeki ay bu politikanın yasal olup olmadığını değerlendirecek; yasa dışı olduğuna karar verilirse bazı kişiler Ruanda'dan İngiltere'ye geri gönderilebilir.Ruanda hükümeti başvurularını değerlendirirken bu kişilere kalacak yer ve destek sağlanacak ve eğer başarılı olurlarsa beş yıla kadar eğitim ve desteğe erişimle birlikte Doğu Afrika ülkesinde kalabilecekler.Sığınma talepleri başarısız olursa, diğer göçmenlik yollarına başvurma şansı sunulacak, ancak Ruanda'dan sınır dışı edilmekle karşı karşıya kalabilecekler.2021'de 28 bin 526 kişi küçük teknelerle Manş Denizi'ni geçerek İngiltere'ye geldi

Sığınmacılar İngiltere'ye nereden geliyor?


Pazartesi günü Manş Denizi'ni geçen üç teknede toplam 138 kişi İngiltere kıyılarına ulaştı. Bu yolla bu yıl ülkeye giren göçmen sayısı 10 bini aştı.Yakın zamana kadar Manş Denizi'ni geçen sığınmacıların çoğu İran'dan geliyordu. Bu oran 2018'de yüzde 80, 2019'da ise yüzde 66'ydı.Fakat artık daha geniş bir bileşim var. Geçen yıl küçük teknelerle gelenlerin yüzde 30'u İranlı, yüzde 21'i Iraklı, yüzde 11'i Eritreli ve yüzde 9'u Suriyeli idi.Gelenlerin yaklaşık yüzde 75'i 18 ila 39 yaş arasındaki erkeklerden oluşuyordu.2021'de 28 bin 526 kişinin küçük teknelerle Manş Denizi'ni geçtiği biliniyor. Bu yılki toplam rakamın çok daha yüksek olması bekleniyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.