Öne Çıkanlar maç hangi kanalda kktc İngilterenin başkenti Small and medium Enterprises for Labour Yurtdışı Türkler Cemevi ingiltere londra Cemevi avrupa cemal kaşıkçı son dakika

Bu haber kez okundu.

Azerbaycan'ın Bağımsızlık Günü ve Silahlı Kuvvetler Günü Londra'da kutlandı

AVRUPA AJANSI (AVA) AVRUPA GAZETESİ/LONDRA-Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Bağımsızlık Günü, Londra Lancaster House'ta kutlandı. 500'ü aşkın davetlinin katıldığı etkinlik, Azerbaycan ve İngiltere milli marşlarının seslendirilmesiyle başladı. Azerbaycan'da yaşayan yetenekli şarkıcı Emin Eminzade'nin Müslüman Magomayev'in "Azerbaycan" adlı bestesinin seslendirilmesiyle remsi kutlama törenine geçildi. Azerbaycan'ın Londra Büyükelçisi Elin Süleymanov, etkinliğe katılmak üzere İrlanda'dan gelen Azerbaycan'ın Dublin'e yeni atanan ve ilk fahri konsolosu Terry Leyden'i konuklara takdim etti.

Azerbaycan'ın Londra Büyükelçisi Elin Süleymanov

Büyükelçi Süleymanov daha sonra Bağımsızlık Günü ile birlikte Silahlı Kuvvetler Günü'nün de kutlandığını belirterek, bugün Azerbaycan'da sivil halkın barış içinde yaşamasının kahraman askerler sayesinde mümkün olduğunu ve Azerbaycan halkının her bir ferdine minnettar olduğunu vurguladı. Büyükelçi, Azerbaycan Ordusunun zafer kazanmanın yanı sıra, uluslararası insancıl hukuka uygun ve onurlu bir şekilde Azerbaycan topraklarını işgalden kurtararak dünyaya örnek teşkil ettiğini vurguladı.

Elin Süleymanov, 20. yüzyılın başında Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin kurucularının o dönemin zorluklarına cevap veren ilerici bir devlet inşa ettiklerini vurguladı.

"Bugün Azerbaycan Devleti, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in liderliğinde modern çağın en önemli zorluklarına cevap vermiştir ve bu bağlamda Azerbaycan, küresel iklim değişikliğiyle mücadele eden ülkelerin başında gelmektedir."

Londra Azerbaycaevi Başkanı Dr.Tekin Atalar 

Büyükelçi konuşmasında Azerbaycan ile İngiltere arasında mevcut güvenilir ortaklıktan da bahsetti. Geleneksel enerji alanının yanı sıra yenilenebilir enerji alanında da ortak projelerin hayata geçirildiğini, BP şirketinin bu konuda öncü rol oynadığını vurguladı. Büyükelçi, ayrıca işgalden kurtarılan Azerbaycan topraklarının yeniden inşasında ve mayın temizleme faaliyetlerinde İngiliz şirketlerinin yakın katılımına dikkat çekti. Büyük Britanya'nın Güney Kafkasya bölgesindeki entegrasyon sürecinin yanı sıra Türk Devletleri Teşkilatı'nın Orta Koridor'un geliştirilmesine yönelik girişimlerini de desteklediğini vurguladı.

Elin Süleymanov konuşmasında, bu yılın Kasım ayında COP29'a Azerbaycan'da ev sahipliği yapmanın büyük bir onur ve sorumluluk olduğunu vurguladı. COP29'un Güney Kafkasya için bir ilk olduğunu kaydeden büyükelçi, bu etkinliğin ülkemizde yapılmasının Azerbaycan-Ermenistan barış müzakereleri sürecinin ilk ve en önemli sonuçlarından biri olduğuna dikkat çekti. Büyükelçi, iki ülkenin barışa hiçbir zaman bu kadar yakın olmadığını kaydederek, sınırların çizilmeye başlanmasının barışın hızla sağlanacağına dair büyük güven yarattığını vurguladı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Doğu Avrupa ve Orta Asya Dairesi Başkanı Büyükelçi Christopher Allan

Daha sonra konuşan İngiltere Dışişleri Bakanlığı Doğu Avrupa ve Orta Asya Dairesi Başkanı Büyükelçi Christopher Allan, Bağımsızlık Günümüzü Azerbaycan dilinde kutladı. Küresel tehditlere karşı mücadelede Azerbaycan ve İngiltere'nin omuz omuza mücadele ettiğini vurguladı. İki ülke arasında yakın ticari ilişkilerin bulunduğunu belirten K. Allan, ikili ilişkilerin zengin bir gündeme sahip olduğunu kaydederek, üst düzey karşılıklı ziyaretlerin gerçekleştirildiğine, Avrupa'dan Sorumlu Devlet Bakanı'nın Azerbaycan'ı ziyaret ettiğine dikkat çekti. Geçen yıl iki kez, İngiltere Azerbaycan  arasında stratejik diyalog gerçekleştirildi. İngiliz hükümetinin Azerbaycan-Ermenya barış görüşmelerini desteklediğini ve sınırların sınırlandırılmasının başlamasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. COP29 hazırlık sürecinde Azerbaycan'a başarı diledi ve İngiltere'nin bu alandaki deneyimini paylaşmaya hazır olduğunu belirtti.

Etkinlik daha sonra müzikli programla devam etti. Etkinlik kapsamında Azerbaycan'da üretilen şarapların tanıtımı ve tadımı düzenlendi.

Davetlilere Azerbaycan mutfağının leziz yemeklerinden oluşan bir ziyafet sunuldu.

Azerbaycan'ın İrlanda'ya yeni atanan ilk fahri konsolosu Terry Leyden

AZERTAC'ın Londra muhabiri Ayten Abbaslı yazdı:  İrlanda Cumhuriyeti'nin Dublin'e yeni atanan ilk fahri konsolosu Terry Leyden, İrlanda Cumhuriyeti'ne fahri konsolos olarak atanmaktan onur duyduğunu söyledi.Terry Leyden, Azerbaycan'ın COP29 gibi önemli bir uluslararası konferansa ev sahipliği yapmasının öneminden bahsetti. Bugün dünyada birçok kriz olduğunu ve iklim değişikliğinin tüm dünyayı etkileyen bir kriz olduğunu da sözlerine ekledi. Fahri konsolos, Azerbaycan'ın bu büyük krizin önlenmesinde çok iyi çalışmalar yaptığını sözlerine ekledi.Ayrıca Azerbaycan ve Ermenistan arasında daha yakın ilişkiler için sabırsızlandığını söyledi: "Ermenistan da COP29'a ev sahipliği yaptı, sonra adaylık önerilerini geri çektiler ve Azerbaycan'ı desteklediler. Birleşmiş Milletlerin en önemli uluslararası konferansıdır ve çok önemli bir olaydır. Ermenistan'ın bu desteği iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştiğini açıkça göstermektedir. Bu doğru yönde atılmış çok iyi bir adımdır."

Fahri konsolos, iki ülke arasında kalıcı barışın tesisi yönündeki umudunu dile getirerek, bunun için Azerbaycan ve Ermenistan ile birlikte çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini kaydetti.

Terri Leyden, Azerbaycan'ın bağımsızlığını kazandıktan sonra çok şey başardığını ve güçlü bir ekonomi kurduğunu belirterek, "Azerbaycan, SSCB'den ayrılıp bağımsızlığını kazandıktan sonra kısa sürede dünyanın en güçlü ülkelerinden biri haline geldi. Bunun Azerbaycan halkının büyük bir başarısı olduğunu düşünüyorum. İrlanda Cumhuriyeti'nin eski Ticaret Bakanı olarak iki ülke arasındaki karşılıklı ticareti geliştirmeye kararlıyım. Eğitim, ticaret ve ticaret alanında büyük fırsatlar yaratan İrlanda Cumhuriyeti ile daha iyi ticari ilişkiler geliştirebiliriz. Gelecekte ülkelerimizi daha da yakınlaştırmak için elimden geleni yapacağım." AZERTAC'ın Londra muhabiri Ayten Abbaslı 
 

KKTC Londra Büyüeklçisi Çimen Keskin

Dr.Tekin Atalar, Elin Süleymanov, Jale Özer

Vehbi Keleş, Shahin Valisoy

Avrupa gazetesi editörü Vatan Öz, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş ve eşi, ATMB Baiknaı Vehbi Keleş, Sündüs Abbas, Shahin Valisoy

Avrupa gazetesi editörü Vatan Öz, Azerbaycan Londra Büyükelçisi Elin Süleymanov

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Bağımsızlık Günü ve Silahlı Kuvvetler Günü, Londra'nın  en görkemli tarihi yerlerinden biri olan Lancaster House'ta kutlandı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.