Öne Çıkanlar Nasıl eVize ve UKVI hesabı alabilirim eVize nedir eVisa adlı sistem UK eVisa eVisa UKVI Göçmenlik Birleşik Krallık Vizeleri Pandemiye Vladimir Putin

Bu haber kez okundu.

Rusya Başbakanı'ndan açıklama, 'Türkiye ile ortak projeler iptal edilebilir'

Rus hükümetinin internet sitesinde yer alan yazılı açıklamasında ayrıca bu nedenle Türk şirketlerinin Rusya'da pazar kaybedebilecekleri ifade edildi.

TARIM- Meyve sebzede birinci pazar
Hürriyet'ten Burak Çoşan'ın haberine göre geçen yıl ağustos ayında Rusya’nın batılı ülkelerden aldığı tarım, gıda ve süt ürünlerine ambargo uygulayacağını duyurması sonrası en büyük ürün tedarikçisi konumuna Türkiye gelmesi heyecan yaratmıştı.

Rusya’ya yaklaşık 1 milyar dolarlık yaş meyve-sebze satan üreticiler de bunu bir fırsat olarak değerlendirmişti.Ancak dün yaşanan Rus savaş uçağının sınırılarımızı ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülmesinin sektöre etkisinin ne olacağı merak konusu oldu. Rusya’nın özellikle yaş meyve sebze pazarı için çok önemli bir partner ülke olduğuna değinen Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, son gelişmelerin ihracatı nasıl etkileyeceği konusunda yorum yapmak için erken olduğunu söyledi. Rusya ile ilişkiler hakkında bilgi veren Satıcı, “Rusya yaş meyve sebze pazarında 1 milyar dolarla birinci ülke konumunda. Onu 300 milyon dolarla Almanya takip ediyor. Son yaşanan olaylarda sağduyunun hakim olacağını düşünüyoruz. Olumsuz senaryoyu aklımızdan geçirmiyoruz” diye konuştu.

TEKSTİL- Ekonomik kriz sonrası toparlanma bekliyorduk
RUSYA Türk firmaları açısından önemli bir partner ülke olduğunun altını çizen Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Türk tekstil ve hazırgiyimcileri Rusya’da söz sahibi ülkeler arasında. Birçok Türk markasının Rusya’da yatırımı bulunuyor. Rusya’da tecrübe kazanıyor. Ancak Rusya’da geçen yıl yaşanan ekonomik kriz nedeniyle ihracatımız çok düşük seviyelere gelmişti. Sektör olarak bir an önce bu durumun toparlanmasını bekliyorduk. Ayrıca iki ülke arasında resmi kayıtlarda olmayan bir de bavul ticareti vardı. İlişkilerin bir an önce düzelmesini ümit ediyoruz” dedi.

İNŞAAT- Müteahhitlikte Rusya ilk sırada
TÜRK müteahhitlerin Rusya’da 1988 yılından bu yana üstlendiği 1920’yi aşkın projenin toplam bedeli yaklaşık 62 milyar dolar. Türkiye Müteahhitler Birliği verilerine göre Rusya Federasyonu bu tutar ile yurtdışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında yüzde 19.4’lük pay ile lider konumda. Türk firmaları 2014 yılında Rusya Federasyonu’nda toplam tutarı 3.9 milyar doları aşan 47 adet proje üstlendi. 2015 yılı ilk 9 ay itibariyle proje adedi 8’e geriledi, buna karşın toplam tutar 2.3 milyar doları aştı. Ortalama proje bedeli 80 milyon dolar seviyesinden 300 milyon dolar seviyesine çıktı. Öte yandan Rus vatandaşları da Türkiye’den gayrimenkul satın alan yabancılar arasında önemli bir yere sahip. 2015’in ilk 10 ayında ülke genelinde yabancılara 18 bin 428 ev satıldı. Rus vatandaşları 1750 adet ev ile Iraklılar ve Suudilerden sonra üçüncü sırada yer aldı.

700’ÜN ÜZERİNDE MAĞAZA VAR
RUSYA son yıllarda Türk markalarının en çok mağaza açtığı ülke olarak dikkat çekiyordu. 30’dan fazla Türk markasının Rusya’da 700’ün üzerinde mağazası bulunuyor. Son dönemlerde ekonomik krizle mücadele eden markaların bazıları mağaza sayısını azaltmıştı. Rusya’daki mağazaların yüzde 75’ini ise hazır giyim markaları oluşturuyor. Bu sektörü mobilya ve ev tekstili takip ediyor. Ayakkabı, mücevher ve ev ürünleri üreticileri de Rusya’da son dönemlerde birçok mağaza açmıştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.