Öne Çıkanlar Yeşim Erbil 99 Nights Tour koronavirüs galatasaray bursaspor Tutuklu Eren Erdem Putin KPSS sınav giriş yeri Nagehan Alçı Hırvatistan ile İngiltere Moodys

Bu haber kez okundu.

Kitab-ı Cihannüma Turkish Cultural Foundation ve Chester Beatty Library tarafından restore edildi

Dr. Yalçın Ayaslı ve Dr. Serpil Ayaslı tarafından kurulmuş olan Turkish Cultural Foundation-TCF desteğiyle Irlanda'nın başkenti Dublin'deki Chester Beatty Kütüphanesi koleksiyonunda bulunan ve Osmanlı İmparatorluğu'nda basılan ilk kitaplar arasında yer alan Kitab-ı Cihannüma eseri konservasyona tabi tutulup sergilenmeye başlandı.


Osmanlı İmparatorluğu'nun en ünlü tarihçi ve coğrafya bilimcileri arasında yer alan Katip Çelebi  tarafından yazılmış olan Cihannüma, 1732 yılında Osmanlı'nın ilk matbaasını kuran İbrahim Müteferrika tarafından basılmıştır. Chester Beatty koleksiyonundaki Cihannüma, sınırlı sayıda basılan eserin orijinalinde bulunan 13 astronomik ve 26 coğrafi haritası ile nadide tamam nüshalarından biridir.
Müze, en değerli eserleri arasında kabul ettiği kitabın konservasyonu için geliştirdiği projenin finansmanı için Turkish Cultural Foundation'dan 2017 yılında destek almıştı.
Bir yıl süren projenin tamamlanması ve eserin sergiye alınması sebebiyle bir açıklama yapan Chester Beatty Kütüphanesi Direktörü Fionnuala Croke, "Turkish Cultural Foundation ile bu projede işbirliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Koleksiyonumuzdaki en eski ve etkileyici baskı eserler arasında yer alan kitabın TCF desteğiyle konservasyona tabi tutulması Cihannüma'yı sergilememize imkan sağladı. Bu eserin sergilenmesi Türk kültür mirasının İrlanda'da daha iyi anlaşılmasında ve değerinin bilinmesinde önemli bir rol oynayacaktır," dedi.
Bu projenin sponsorluğunu üstlenen Turkish Cultural Foundation kurucusu ve başkanı Dr. Yalçın Ayaslı, "Kitabın konservasyonunu Vakfımızın, Türk kültür mirasını korumak ve dünyada tanıtmak misyonu çerçevesinde desteklemekten mutluluk duyduk. Avrupa'nın önde gelen müze ve kütüphaneleri arasında yer alan Chester Beatty'ye gelen ziyaretçiler kitabın sergilenebilecek duruma gelmesi sayesinde bu önemli eserle Osmanlı ve Türk sanat ve bilim dünyası hakkında bilgi alabileceklerdir. Bunun ötesinde, konservasyon projesi sayesinde araştırmacılar da, kitaba zarar vermeden, eseri inceleme imkanı bulacaklardır," dedi.
Bir yılı aşkın zaman süren konservasyon projesi sayesinde yüzyıllar içinde hasara uğrayan yapraklar işleme tabi tutulmuş ve ardından tüm sayfalar yeniden tek tek dikilerek ciltlenmiştir.
Ardından Kitab-ı Cihannüma Chester Beatty Kütüphanesi'nin Kitap Sanatları Galerisi'nde ziyarete sunulmuştur.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.