Öne Çıkanlar londra Getir ABD Getir Avrupa Girişimcilik Özlem Türeci Montserrat Caballe kimdir londra cocuk University of London Goldsmiths Edinburgh Napier University

Bu haber kez okundu.

18 Mart Şehitleri Brookwood Türk Hava Şehitliği'nde törenle anıldı

AVRUPA AJANSI (AVA) İNGİLTERE- 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi, her yıl 18 Mart günü tüm dünyada ve Türkiye'de kutlanılan millî gündür. İngiltere Türk Dernekleri 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi için Brookwood Mezarlığı’nda bir anma töreni düzenledi. Londra’dan özel ayarlanan otobüsle Brookwood Mezarlığına gelen sivil toplum kuruluşları, mezarlıktaki Türk Hava Şehitliği ziyaret etti. Federasyonun gazete duyurusunu okuyup katılan vatandaşlarda otobüsle mezarlığa geldi.

18 Mart şehitleri Anma Törenine İngiltere Türk Dernekleri’nin organize ettiği otobüsle giden dernekler şöyle: 


-İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu
-İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği
-İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi
-İngiltere Türk Öğretmenler Derneği
-Anadolu Kültür Derneği 
-Limasollular Derneği
-Kıbrıs Türk Kültür Derneği
-Oakbury Türk Okulu 

İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Atatürkçü Düşünce Dünya Platformu Başkanı Jale Özer, şu açıklamayı yaptı:

ÖZER: Bugün 18 Mart 2024…Çanakkale Çanakkale Zaferinin 109. yılı ~ÇANAKKALE SAVAŞLARI , MİLLİ MÜCADELENİN BAŞLAMASI İÇİN TÜRK HALKININ BİR DİRİLİŞİDİR.
"Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur."- Gazi Mustafa Kemal AtatürkBugün 18 Mart 2024…Çanakkale Deniz Savaşları’nın 109.yılını büyük bir coşkuyla kutluyoruz. 109 yıl önce bugün, İngilizlerin yenilmez denilen donanmasını yenerek Çanakkale Deniz Savaşlarını kazanan, ve emperyalist ülkeleri yıllar sonra ilk defa büyük hezimete uğratan ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Anadolu halkının kalbine bir güneş gibi doğmuştur.18 Mart, Türk halkinin umutlarının yeşerdiği gündür. Milli Mücadele ruhunun doğmasına ışık yakan gündür. Bunun neticesidir ki, Çanakkale’de on binlerce, çoğu çocuk yaştaki gencini toprağa veren Türk Ulusu , “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum! Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve komutanlar geçebilir!” emrini veren, ve “özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde tek bir çatı altında kenetlenip dünya tarihini değiştirecek Kurtuluş Savaşı destanını yazmıştır. Çanakkale’de büyük bir öngörü ve askeri dehasıyla savaşın seyrini değiştiren Mustafa Kemal, Milli Mücadeleye başlayınca askerlikten istifa etmesine, hakkında tutuklama kararı, idam fermanı çıkarılmasına rağmen inandığı yoldan dönmemiş; ‘Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır’ inancıyla yoluna devam etmiştir.

ÖZER:  "Mustafa Kemal’in Çanakkale Savaşlarındaki üstün başarısıyla tarih sahnesinde yer alması ile birlikte, halk ona inanarak vatanın kurtuluşu için onu önder olarak görmüştür. Çanakkale bir önsözdür, Milli Mücadelenin başlaması için Türk halkının bir dirilişidir. Çanakkale Zaferinin 109. yılında;Cumhuriyetimizin güneşine karşı savaş açan dahili ve harici bedhahlar unutmasınlar ki “bu millet ezelden beri hür yaşamıştır ve hür yaşayacaktır!”Bir asır önce Çanakkale'de yaşananlardan tüm dünya devletlerinin öğreneceği, öğrenmesi gereken çok şey var. Dünyanın dört bir yanında yaşayan biz Atatürkçülerin en büyük amacı, Çanakkale mucizesinin kahramanı Atatürk'ün; ömrünün büyük kısmı savaş alanlarında geçmiş bir komutanın tüm insanlık için BARIŞ idealini dünyaya tanıtmaktır.Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Çanakkale kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ve o savaşta vatanı uğruna canlarını veren tüm aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Onlara minnet borcumuzu ödemek için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimize bir kez daha söz veriyoruz; ve diyoruz ki: Çanakkale Ruhu bugün de Dimdik Ayaktadır!"

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi, her yıl 18 Mart günü tüm Türkiye'de kutlanılan millî gündür. I. Dünya Savaşı sırasında 18 Mart 1915 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu'nun Mustafa Kemal Atatürk'ün komutanlığında zaferiyle sona eren Çanakkale Deniz Savaşları'nın anıldığı gündür.

Brookwood Mezarlığı 

İngiltere'nin güneyindeki Surrey eyaletinin Brookwood kentinde yer alan İngiltere'nin en büyük mezarlığıdır.Brookwood Mezarlığı, günümüzde Avrupa'nın ikinci büyük mezarlığıdır. Son olarak 1981 yılında İngiltere'nin önemli iş adamlarından birisi olan ve cenaze levazımatçılığı işi ile uğraşan Kıbrıslı Türk iş adamı merhum Ramadan Güney Brookwood Mezarlığı'nı satın almıştır. Son Osmanlı Halifesi Abdülmecid'in eşi Atiye Mehisti Hanım ve kızı Dürrüşehvar Sultan bu mezarlıkta yatmaktadır. İçinde bir Türk Hava Şehitliği de bulunur. Türk Hava Şehtiliği'nde II. Dünya Savaşı sırasında eğitim gördükleri Londra'da ölen 14 hava subayı yatmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.