Öne Çıkanlar Pandemiye Nasıl eVize ve UKVI hesabı alabilirim eVize nedir eVisa adlı sistem UK eVisa eVisa UKVI Göçmenlik Birleşik Krallık Vizeleri Dr. Ali Tekin Atalar

Bu haber kez okundu.

Londra Türk Radyosu’nun Eski Frekansı ‘1584AM’ Satışa Çıkarıldı

Bir zamanlar Londra Türk Radyosu’na (LTR) ev sahipliği yapmış olan 1584AM’in şimdiki sahipleri, frekansı satışa çıkardıklarını duyurdu ve Britanya’daki Türk girişimcilerden ilgi beklediklerini dile getirdi.

Orta Dalga frekansa sahip LTR, CTCA geçmiş başkanlarından, Kıbrıslı Türk işadamı Ahmet Baştürk tarafından 2015 yılında Panjab Radio’ya satıldı. Şu anda Spectrum Radio Network’ün denetiminde olan radyo, Love Sport kanalı olarak yayın hayatına devam ediyor.

LTR’nin finansal sıkıntıları biliniyordu ama radyo dört yıl önce satışa çıktığında, dinleyici kitlesi olan Kuzey Londralı Türkler büyük şok yaşadı. Britanyalı Türkler 25 yıldan sonra resmi radyolarını kaybetmiş oldu.

LTR 1990’dan 2015’e Wood Green High Street Stüdyosu’ndan Yayınlandı

LTR, iki Kıbrıslı Türk öğretmen ve toplumsal figür olan Erkan Pastırmacıoğlu ve Kelami Dedezade tarafından, Birleşik Krallık’ın yayın otoritesi OFCOM’dan 1584AM lisansı alınarak 1990’da kuruldu.

Wood Green High Street’e bakan stüdyosundan yarı zamanlı toplum kanalı olarak hizmet veren LTR, kısa zamanda toplumun iletişimi için oldukça önemli bir platform oldu. Kıbrıs, Türkiye ve İngiltere’den siyasiler ve diğer tanımış isimler, Britanya Türk toplumu ile bağlantı kurmak istediklerinde bu stüdyoya uğruyordu.

Radyo, sunuculuğunu yapan onlarca kişinin kariyeri için bir basamak oldu. LTR’daki birçok çalışan, bilinen isimler haline geldi: Osman Balıkçıoğlu Kıbrıs ağzıyla komedi skeçleri yaparak dinleyicileri kahkahalara boğarken, Fevzi Türkalp haftalık olarak yayın yapan saygın program Young Turks’ü sunuyordu. Ümit Dandül program ayarlayıcısı ve popüler prime-time sunucusuydu ve aynı zamanda birçok reklamın seslendirmesini üstleniyordu. Akın Pastırmacıoğlu ve kardeşi Ahmet (Mr P) gibi isimler de daha genç dinleyicilere hitap eden programlar yapıyordu.

Milenyumun sonunda radyo çeşitli zorluklarla karşı karşıya kaldı. Çoğu Kıbrıslı Türk İngilizce içerik istiyordu. Ayrıca birçoğu radyonun erişemediği Güneydoğu Londra ve Kent’te yaşıyordu.

LTR’yi Kuzey Londra’da hızla çoğalan korsan Türk radyo kanallarının yarattığı rekabet de zorladı. İngiltere’ye daha sonra göç etmiş Türk-Kürt toplumu, Kıbrıslı Türkler tarafından idare edilen ve Türk ve KKTC hükümetlerinin söylemlerine paralel haberler yapan bu kanalı sevmiyor ve yeni korsan kanalları tercih ediyordu.

Bizim FM gibi korsan kanallarının masrafları çok daha azdı ve bilerek LTR’nin fiyatlarından daha ucuza reklam satıyorlardı. OFCOM tarafından denetlenen LTR, işletme giderlerini karşılamak için yeterli geliri bu yüzden elde edemiyordu.

1584AM Frekansı Türk Girişimcilerden İlgi Bekliyor

Devredilişinin üzerinden 25 yıl geçtikten sonra hala Britanyalı Türkler tarafından yası tutulan 1584AM frekansı, şimdi yeniden müsait durumda. Şimdiki sahibi olan ve frekansı satışa çıkaran medya şirketi Spectrum, bu müsaitliğin Britanya Türk toplumunun ilgisini çekeceğini umuyor.

Spectrum’dan bir sözcü, tüm ciddi tekliflere açık olduklarını ve OFCOM’un Türk toplumunun eski frekansını geri almasından mutlu olacağını söyledi.

Spectrum tek seferlik bir ödeme ile frekansı satmak istiyor. Satın alacak kişilerin OFCOM’a yıllık bir ödeme yapması ve radyoyu işletmek için gereken kira, sunucu, teknisyen gibi giderleri karşılaması da gerekiyor.

Radyonun erişimi Kuzey Londra’ya sınırlıyken, eski radyo kadranları ile dinlenebilir durumda. Bu hayli değerli frekansları almak, çok azı satışa çıktığı için kolay kolay mümkün olmuyor.

Bugün eğilim Dijital Radyo Yayıncılığı Sistemi’ne (DAB) doğru kayıyor. Ama herkesin bu kanallara erişmesi mümkün değil, ancak DAB alıcıları olması veya telefonları gibi dijital aletlerine, hangi radyo kanalını istiyorlarsa ona ait uygulamayı indirmeleri gerekiyor. Ayrıca bu kanalları işletmek çok daha pahalı.

DAB lisansları sadece kiralanabiliyor. Londra geneli yayın yapmanın maliyeti aylık en az £5000 ve buna radyonun işletim masrafları dahil değil. 

Eskiden LTR’ye ait olan 1584AM frekansı için teklif vermek isteyenlerin ilk olarak Prickly Pear’den İpek Özerim ile iletişime geçmesi gerekiyor. [email protected] adresine email atabilir veya 020 8988 7880 numarasından ofisi arayabilirler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.