Öne Çıkanlar sigarasız nesil sigara yasagı hayat boyu sigara İngilterede sigara İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt Türkmenköy londra Türkmenköy FC KKTCde Türkmenköy Uzayın şairi Arda Gülerin Real Madride

Bu haber kez okundu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki seçimlerle ilgili AB, BM ve Erdoğan ile Akar'ın açıklamaları

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada seçimlerde Cumhurbaşkanı görevine seçilen Ersin Tatar’ı tebrik etti. Erdoğan, şöyle konuştu: “Bu seçim bölgemizde Kıbrıs Adası’nı doğrudan ilgilendiren gelişmelerin yaşandığı bir dönemde gerçekleşmiştir. Kıbrıs Türkleri’nin sandıkta ortaya koydukları tercihi Türkiye ile birlikte ortak bir gelecek kurma kararlılığının nişanesi olarak görüyoruz. Rum kesiminin Avrupa Birliği’ni de istismar ederek sergilediği adanın diğer hak sahibini yok sayan, bencil ve şımarık politikaları bir kez daha Kıbrıs Türkü’nün iradesine çarparak yerle yeksan olmuştur. Doğu Akdeniz’in tamamını kapsayan siyasi ve ekonomik etki alanı mücadelesinde Türkiye’nin gösterdiği adil ve güçlü duruşa Kıbrıs Türkleri de sahip çıkmıştır. Bu vesileyle demokrasiye, haklarına ve özgürlüklerine olan bağlılıklarını sandıkta ortaya koyan tüm Kıbrıslı kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum. Sayın Tatar’a Cumhurbaşkanlığı görevinde başarılar diliyorum. Türkiye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm gücü ve imkanlarıyla Kıbrıs Türkü’nün yanında yer almayı sürdürecektir.” 
 
Akar: “Kıbrıslı kardeşlerimizin menfaatlerini korumaya devam edeceğiz”
 
TC Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Akar katıldığı bir toplantıda yaptığı konuşmada, Doğu Akdeniz ve Ege’de Türkiye’nin hak, alaka ve menfaatlerini korumaya yönelik kararlılıklarını ifade etti. Akar  “Bununla birlikte KKTC’de, onun etrafında ve semalarında hem Türkiye’nin hem Kıbrıslı kardeşlerimizin hak, alaka ve menfaatleri neyse bugüne kadar koruduk, bundan sonra da korumaya devam edeceğiz. Bunları şimdiye kadar çiğnetmedik, bundan sonra da çiğnetmeyeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu. 
 
BM, Kıbrıslı tarafları ve garantör ülkeleri ‘uygun bir zamanda’ bir araya getirmeyi planlıyor
 
Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Antonio Guterres’in Kıbrıs’ta siyasi süreci yeniden canlandırmak konusunda kararlı olduğunu ve uygun bir zamanda iki tarafı ve garantör ülkeleri bir araya getirmek istediğini söyledi. Dujarric, günlük basın brifinginde, KKTC’deki seçimlerin ardından Genel Sekreter Guterres’in yol haritası hakkında bilgi verdi. Guterres’in siyasi süreci yeniden başlatmak istediğini ve uygun bir zamanda Kıbrıslı tarafları ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Krallık’ı bir araya getirmeyi planladığını belirten Dujarric, taraflar arasında güven inşasının önemini vurguladı. Dujarric ayrıca taraflara yeniden canlandırılmak istenen müzakereleri ve siyasi süreci tehlikeye atacak her türlü tek taraflı adımdan kaçınmaları çağrısı yaptı.  (BRT)
 
AB: "Şimdi önemli olan kapsamlı bir çözüme ve birleşmeye yönelik yapıcı sürece girildiğini görmek"
 
Avrupa Birliği (AB), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) cumhurbaşkanı seçiminin ardından adada kapsamlı bir çözümü ve birleşmeyi amaçlayan görüşmeleri destekleyeceklerini bildirdi.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile AB Komisyonunun uyum ve reformlardan sorumlu üyesi Elisa Ferreira konuyla ilgili ortak açıklama yaptı.
Açıklamada, "Kıbrıs Türk toplumu, Sayın Ersin Tatar'ı yeni liderleri olarak seçmiştir. Şimdi önemli olan, kapsamlı bir çözüme ve birleşmeye yönelik yapıcı bir sürece girildiğini görmektir." ifadeleri kullanıldı.
AB'nin BM himayesindeki görüşmeleri desteklediği kaydedilen açıklamada, AB'nin, Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümüne, adanın iki bölgeli ve iki toplumlu federasyon temelinde birleşmesine yönelik bağlılığının devam ettiği vurgulandı.
Açıklamada, Kıbrıs sorununun çözümünün AB'nin de çıkarına olacağı belirtilerek, "AB, müzakereleri desteklemede aktif rol oynamaya hazırdır. Doğu Akdeniz'de istikrarlı ve güvenli bir ortam, bölgedeki ortaklar arasında ikili veya çok taraflı iş birliğine ve karşılıklı çıkara dayalı ilişki geliştirilmesi AB'nin stratejik çıkarınadır." değerlendirmesi yer aldı.
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.