Öne Çıkanlar Pandemiye Vladimir Putin Nasıl eVize ve UKVI hesabı alabilirim eVize nedir eVisa adlı sistem UK eVisa eVisa UKVI Göçmenlik Birleşik Krallık Vizeleri

Bu haber kez okundu.

Vatan Öz, medyada bilgi ve bilgileri kontrol etme konusunda Kazakistan'lı gazetecilere çevrimiçi ders verdi

Avrupa Ajansı (AVA) Londra-Bütün dünya medyada yayımlanan sahte bilgilerden muzdarip. Trump'tan Boris Johnson'a sahte ve yanıltıcı bilgilerle ve açıklamaların doğruluğunla uğraşıyor medya çalışanları gazeteciler ve okurlar. BBC'nin bile güvenirliğini kaybettiği bir ortamda medyada doğru bilgiye nasıl ulaşılır, doğru ve yanlış haber nasıl ayırt edilir, Vatan Öz birer birer açıkladı.  Türk Dili konuşan Gazeteciler Vakfı eğitmenlerinden Vatan Öz, Kazakistan'da yaşayan ve çalışan gazetecilere medyada bilgi ve bilgileri kontrol etme konusunda çevrimiçi ders verdi. Nursultan ve Almati'de yapılması gereken ders Koronavirüs nedeniyle internet üzerinden çevrimiçi yapıldı. 

Vatan Öz, Kazakistanlı gazetecilere, medyada bilgi ve bilgileri kontrol etme konusunda çevrimiçi ders verdi

SAHTE BİLGİ VE BİLGİLERİN KONTROLÜ ( Fаке haberleri ve Fact-Checking)

27 Kasım günü çevrimiçi (online) verilen derse 100 civarında gazeteci katıldı. Kazakistan Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı ve Amerikan Chevron şirketi ortaklığında hazırlanan derse yoğun ilgi vardı. Online gazetecilik kursunda Sosyal Gazetecilik ve Sosyal Sorunlarda ele alındı. Katılımcılar  Kazakistan'ın tüm bölgelerinden seçilmiş medya temsilcileriydi. Kazakistan'ın ilçeleri ve bölgelerinden 100 civarı katılım sağlayan gazeteciler deers sonunda sorular sordular.  

Geçen yıl Almati'de yapılan konferanstan arşiv fotoğrafı

Vatan Öz, derste şu konuları Kazakistan'lı genç gazetecilere anlattı. 

- Doğru haber nasıl anlaşılır
- yanlış - hatalı haber nasıl ortaya çıkarılır 
(FAKE NEWS- FACT CHECK))
- doğru habere ulaşma ve doğru haberi onaylama? 
- Güvenilir haber kaynakları nasıl bulunur ? " 

İNGİLTERE MEDYASI ? 

İngiltere'den örnekler veren Vatan Öz, Kazak gazetecilere, İngiltere ve dünya medyasının son durumunu aktardı. Öz, bilinenin aksine haberlerine en az güvenilen televizyon BBC olduğunu söyledi. , BBC, daha alt sıralrda olması gereken haber kananlları Sky, ITV, Kanal 5 ve Kanal 4'ü geçemedi diyen Öz, İngiltere'de yapılan bir anket, halkın tarafsızlık konusunun sonuçlarını dile geitrdi.  İngiltere'de kamu yayın kuruluşu BBC'nin özel televizyonların gerisinde kaldığını gazetecilerle iletti. 

Kazakistan Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı Başkanı Naziya Bisenova

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.