Öne Çıkanlar Pandemiye Nasıl eVize ve UKVI hesabı alabilirim eVize nedir eVisa adlı sistem UK eVisa eVisa UKVI Göçmenlik Birleşik Krallık Vizeleri Dr. Ali Tekin Atalar

Bu haber kez okundu.

ABD ve İsrail'in bölgesel savaşlara müdahale uçağı

Avrupa Ajansı (AVA) Mahir Tan/ Londra-İsrail ve ABD savaş teknoloji kurumlarının geliştirdiği son araçlar Orta-Doğu ve çevresinde ‘suriye tipi kenardan müdahale’ yöntemine göre düzenleniyor. Suriye ve yakın bir gelecekte olası bir Irak ve İran askeri  operasyonları için ideal hava aracı İsrail ve ABD şirketleri tarafından hem birlikte hem de ayrı ayrı geliştirildi ; The Airmule (Hava katırı) 

Her uçuşta iki katır yükü

Airmule sistemi yakın mesafe uçuşları ile 50 mil mesafedeki  guruplara insansız uçaklarla silah ve mühimat taşıma için ideal bir araç olarak Batı askeri istihbarat servisleri tarafından hemen benimsendi. VTOL (Vertical  Take off and Landing) adı verilen bu teknolojide küçük pilotsuz uçaklar 500 kg. yükü hiç bir alan ve tesise ihtiyaç olmadan dikine havalanıp iniş yaparak adrese teslim gönderiyor. Bugüne kadar helikopter tarafından yürütülen bu işlemler onun yerine çok daha hızlı ve risksiz bir yöntemle Hava Katırları tarafından yürütülecek. Proto tipleri hem İsrail hemde ABD tarafından üretilen VTOL uçakları helikopterlerin dezavantajlarını ortadan kaldırıyor. Öncelikle pilot sorunu yok. Yani son Irak ve Afganistan savaşlarından en çok rastlanılan helikopter pilotu ölümleri artık görülmeyecek. Zira hemen tüm  hava savunma sistemleri  yavaş hareket eden helikopterlere karşı omuzdan atılan füzeler ve hareketli uçaksavarlarla etkili olabiliyor. 

İsrail daha çabuk davrandı

ABD ve İsrail askeri savaş araçları teknolojisinin VTOL uçaklarını imal etmede bir yanda işbirliği yaparken bir yanda da rekabet içinde oldukları bildirildi.  İnsansız hava katırı düşüncesine 2009 yılından itibaren yatırım yapmaya başlayan İsrail, içinde bulunduğu bölgenin savaş  ve alanlarına yakınlığı nedeniyle çabuk, tehlikesiz  ve can kaybı olmadan müdahale araçlarını en uygun şekilde kullanabilecek bir coğrafyaya sahip. İsrail şu anda elinde bulunan iki ayrı tip VTOL ile  örneğin Akdeniz kıyılarından Gazze, Batı Şeria ,Suriye,Lübnan’ın istediği yerine, birkaç saat içinde,istediği kadar askeri malzeme indirme yeteneği kazanmış durumda.  Bu araçlarda ön alan İsrail şirketi ‘Urban Aeronautics’, adından da anlaşıldığı gibi şehir içi savaşlarda kullanılacak marin silahları üretiyor. İsrail’in ilk UAV uçağı şehir içi savaşlarda ,gemilerden dikine kalkan ve yine aynı biçimde istenilen  yere iniş yapabilen ve saatte 180 km hız yapan bir hava aracı.  655 kg yük taşıyan hava katırı, dönüşte yaralıları toplayabiliyor. 3700 metre yüksekten uçan pilotsuz uçak savaş gemilerden kontrol ediliyor.

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.