Öne Çıkanlar cemal kaşıkçı maç saat kaçta kktc 24 haziran seçimleri son haber ingiltere türkiye İngiltere Uygur Londra HMT Samsunspor Halifax

Bu haber kez okundu.

Doğu Akdeniz'i Gölleri gibi koruyacaklar

AVRUPA AJANSI (AVA)

MAHİR TAN-LONDRA

İsrail gazetelerinde yayınlanan haberlere göre İDF (İsrail silahlı Kuvvetleri), 2012 Bütçesinden Akdeniz'deki denizaltı gaz kaynaklarını ve tesislerini korumak için 3 MiLyar dolarlık ek ödenek istedi. Akdeniz'de 200 deniz mili uzaklığa kadar "İsrail ekonomik bölgesi" ilan eden İsrail Silahlı kuvvetleri bu bölgeyi korumak için 3 yeni savaş gemisi, hücumbotlar ve "Shoval" adlı insansız hava araçları içeren bir program içinde Akdeniz filosunu güçendiriyor.  Kıbrıs adası çevresindeki gaz kaynaklarınıda içeren bir bölgede devriye gezmek ve askeri olarak bölgeyi kontrol altına almak amacını taşıyan İsrail donanmasının silahlanma gerekçeleri arasında terörist sızmayı önlemek ve Türkiye'den Kıbrıs adası çevresinde KKTC nin ulusal haklarını savunmak için yapılan müdahaleler bulunuyor.  İsrail Genel Kurmay Başkanı Beny Gantz tarafından hazırlanan 3 milyar dolarlık ek ödenek teklifinin, Savunma Bakanı Ehud Barak tarafından onaylandığı ve önümüzdeki ay içinde parlamentodan geçmesinin beklendiği bildirildi. Gerçektekendi karasuları 12 mil olan İsrail, Akdenizde karasuları dışında bulunan üç gaz kuyusunu korumak için hakimiyet alanını  Kıbrıs'ın kuzeyine kadar yayan 200 millik "İsrail ekonomik zonu" uygulaması yapıyor. Tamar,Leviathan ve Yam Tesis adını taşıyan gaz ve petrol kuyularının tümü uluslararası özel şirketlere ait ve Leviathan adlı kuyunun bulunduğu bölge KKTC yakınlarında yeraldığı için Türkiye'nin de ekonomik ilgi alanına giriyor. İsrail'in deniz kuvvetlerine almayı düşündüğü yeni savaş gemilerinde binlerce özel kuvvet askerini sürekli olarak bölgede bulundurmak ve insansız hava araçlarıyla Tüm Doğu Akdenizi  kontrol altına almak istediği belirtiliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.