Öne Çıkanlar İngiltere restoran İngiltere İçişleri Bakanlığı Barış Pınarı Harekatı londra University of London Goldsmiths Brunel University London GREAT Bursları nedir ingiltere burs basvuru ingiltere lisansüstü eğitimi burs

Bu haber kez okundu.

'Komünist devrim değil, sendikal şartlar'

 

AVRUPA AJANSI (AVA)

MAHİR TAN-LONDRA

Avrupa Birliği'nin 1 Temmuz'da göreve başlayan Dönem Başkanı "Kıbrıs Cumhuriyeti", Avrupa Birliği'nin ödeme şartlarını ağır bulduğu için Rusya'dan yardım istedi. 2011 Sonunda bu yılın bütçesini kurtarabilmek için Rusya'dan 2.5 milyar avro borç alan Rum yönetiminin, 5 milyar daha borç istediği belirtildi.  Avrupa Birliği, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu yetkilileri geçtiğimiz hafta sonunda Güney Kıbrıs'a giderek incelemelerde bulunurken, Avrupa Birliği'nin çiçeği burnunda dönem Başkanı Güney Kıbrıs'ın ekonomisini düzene sokmak için  12.5 milyar dolara ihtiyacı olduğu belirtildi. Uzmanlar bu paranın Güney Kıbrıs ekonomik hacminin yarısından fazlasına denk geldiğini söylediler. Rum Cumhurbaşkanı Dimitrios Hristofyas, geçtiğimizçarşamba günü Strasburg'da yaptığı konuşmada Hem AB kaynaklarından, hem de Rusya'dan gelecek yardım koşullarını inceleyeceklerini söyleyerek, Rusya'dan daha olumlu koşullar taşıyan bir destek geldiğine işaret etti.

 "Rum Baharı"ndan korkuyor     

Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Hristofyas, Dönem Balkanlığını yaptıkları Avrupa Birliği kaynaklarından gelecek paranın ağır ödeme şartları,sıkı ekonomi kuralları ve işten çıkarmaları dayattığını bildiği için, para sağlama yolu olarak ağırlığı Rusya'ya kaydırdı. Rus bankalarının zaten büyük hisselerinin bulunduğu Rum bankalarından verilecek garantili senetler karşılığında, AB nin teklifinden daha düşük faizle borç verecekleri belirtilirken, Hristofyas ve Rum yönetiminin Rusya'dan 5 milyar avro daha borç alarak AB ve İMF karşısına daha rahat br poziyonda çıkmayı hedefledikleri belirtildi. Ekonomik durumunun yanında, AB dönem Başkanlığına geçmesine karşılık  siyasi bakımdanda zayıf durumda bulunan  Güney Kıbrıs yönetimi AB tarafından dayatılacak ağır ödeme politikası nedeniyle Yunanistan'da olduğu gibi iç karışıklıkların ortaya çıkmasından korkuyor. AB yetkililerinin Güney Kıbrıs'a para verdikleri takdirde net bir  ödeme planı isteyecekleri ve %10 olan Kurumlar vergisinin yükseltilmesini isteyecekleri belirtiliyor. Rum yönetimi ise düşük kurumlar vergisi nedeniyle adaya yerleşen yabancı şirketleri ve yatırımları kaçırmamak için bu vergiyi yükseltmeye yanaşmıyor. Kıbrıs Rum tarafında son krizin büyük ölçüde Yunan şirketlerinin hisselerininm düşmesi ile  Bank Of Cyprus ve Cyprus Popular Bank adlı iki bankanın iflas durumuna gelmesi sonucu çıktığı kaydediliyor.     

"Komünist devrim değil, daha iyi sendikal şartlar" istiyormuş

Kıbrıs Rum Yönetimi, Başkanlığını yaptıkları Avrupa Birliği ve onun kasası İMF den fazla itibar görmedi. AP Başkanı Manuel Barosso'nunda soğuk karşıladığı Rusya macerası Güney Kıbrıs'ın krizden kurtulmak için yapabileceği manevraları sınırladı. Cumhurbaşkanı  Hristofyas'ın "Komunist devrim yapmayacağım. Sadece sendikal şartları iyileştirmeye çalışıyorum" şeklindeki açıklamalarına karşın, Kıbrıs Bankalarında ciddi hisselere sahip Rus Bankalarının ve özellikle son dönemde önem kazan an denizaltı gaz kaynakları nedeniyle  bu alanda güçlü olanaklara sahip Rus şirketlerinin bölgede güç kazanması ihtimali AB liderlerini düşündürüyor.  Geçtiğimiz hafta Kıbrıs adası çevresinde İsrail-Yunan ve Güney Kıbrıs donanmasına bağlı gemilerin manevra yapması bölgede tansiyonu yükseltirken, İsrail'e adada devamlı bir üs verilmesi de gündeme geldi.  Kıbrıs adası çevresindeki gaz kaynaklarında KKTC'nin varlığı nedeniyle Türkiye'de hak ileri sürüyor ve İsrail ile Türk gemileri arasında yer yer  sürtüşmeler yaşanıyor. Suriye Krizi nedeniyle bölgeye gönderilen 3 Rus savaş gemisinin Doğu Akdenizde varlığı ise Kıbrıs adası yakınlarında suları iyice ısıttı.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.