Öne Çıkanlar londra University of London Goldsmiths Brunel University London GREAT Bursları nedir ingiltere burs basvuru ingiltere lisansüstü eğitimi burs ingiltere lisansüstü eğitimi Birleşik Krallık üniversitesinde Great Scholarships 2023 2024

Bu haber kez okundu.

Natenyahu'yu yanlış ata oynatan kadın

AVRUPA AJANSI (AVA) MAHİR TAN / LONDRA-ABD'nin ikinci kez başkanı Obama, birkaç hafta öncesine kadar kendinden bu derece emin değildi. Özellikle seçimden önceki son ay içinde İsrail Başbakanı Benjamin Natenyahu'nun açık ve seçik olarak Obama'nın rakibi Mitt Romney'i destekleme ve ABD'deki güçlü Yahudi lobisine çağrı yapmasından sonra. Ancak Mitt Romney ve dolayısıyla Natenyahu'nun beklenenden daha kötü bir sonuç aldığı seçim sonrasında, Washington ve Tel Aviv'den sızan haberler Natenyahu'nun neden telaşlanarak yanlış ata pey sürdüğünü ortaya koydu. Natenyahu'yu korkutan gelişme ABD'nin İran ile gizli olarak görüştüğü haberleri idi. Son bir yıllık mesaisini İran'ın nükleer silah yaptığı düzmece haberlerini organize etmekle harcayan Başbakan Natenyahu, en yakın çevresi ile bile çelişkilere düşmeyi göze alarak seçimde Mitt Romney'i destekledi. Natenyahu'yu yıkan bir başka sonuç ise ABD'deki İsrail lobisinin % 75 oranında Obama'yı desteklemesi oldu.

Valerie Jarrett, tarihin akışını değiştirebilir   

Valerie Jarrett, Şikago avukatları ekolünden Beyaz Saraya danışman olarak girmiş güçlü bir kişilik.Valerie Bowman Jarrett Başkan'ın üst düzey danışmanlarından ve Kamusal İlişkiler ve uluslararası işler yardımcısı olarak görev yapıyor. Beyaz Saray'ın "first lady"sinin yakın arkadaşı olduğu belirtilen Jarrett, İran'ın Şiraz kentinde doğmuş.  İlk görüşmeyi İran Dini lideri Ali Hamaney'in temsilcisi Ali Akber Velayeti ile Bahreyn'de yapmış. İsrail Başbakanı Natenyahu'yu çileden çıkaran haber ilk kez İsrail Hükümetinin mutemet gazetesi "Yedioth Ahronot" gazetesinde yayınlanıyor. Gerçekte Başkan Obama'nın seçimden sonrası için planladığı ABD-İran direk görüşmelerinin hazırlık aşamasını gerçekleştiren Obama'nın en önemli danışmanlarından Valerie Jarrett, Ali Hamaney'in danışmanları ile  ekim ayı içinde Tahran'da da bir görüşme gerçekleştiriyor. Yedioth Ahronot gazetesinin " Danışman Valerie'nin politika mimarlığı sonrasında başladığını" ileri sürdüğü Bahreyn ve Tahran'daki görüşmeler Başkanlık seçimine 1 ay kala NewYork Times'a sıçrayınca, Başkan Obama CNN televiyonunda "Ben ABD başkanıyım. Yalnızca ABD'nin çıkarlarını düşünerek hareket ederim" dediği ve Natenyahu ile ipleri koparan konuşmasını yapar.  Seçimler öncesinde Beyaz Saray sözcüsünün "İran ile doğrudan görüşme yok" biçiminde yaptığı açıklama bir gün sonra "Görüşme yapıldı, ancak gelecek görüşmeler için bir karar alınmadı" şekline dönüşür.     

Gizli görüşmeler neleri kapsıyor

ABD'de başkanlığı ikinci kez fazla zorlanmadan alan Barak Obama'nın zaferini onaylayan bir başka haber yayınlandı İsrail'in Maariv gazetesinde; "Valerie Jarrett ile yapılan gizli görüşmelerde aşağıdaki kararlar alınmıştı.; Washinton-Tahran arasında direkt uçak seferleri, Amerikalı Personele İran'a giriş vizesi garantisi, iki ülke arasında ziyaret eden vatandaşlar için güvenlik anlaşması, soruşturmalarda ABD'li savunma görevlisi bulundurma hakkı tanınması..  Valerie Jarrett'in kapısını araladığı direk görüşmeler  AİC (Amerikan-İranian Councıl) yetkilileri tarafından desteklenirken, Önümüzdeki ay içinde bazı girişimlerin başlayabileceği belirtildi. ABD'de çok sayıda Amerikan devlet görevlisinin üye ve yönetim kurulu üyesi olduğu Amerikan- İran Konseyi başkanlığı "Avrupa" gazetesinin İran ile ikili görüşmeler konusundaki sorularına cevap verirken; "Başkanlık seçimini Obama'nın kazanmasından sonra, artık önemli olanın "görüşmelerde nasıl bir dil kullanılacağı " olduğunu söyledi. ABD'nin tehdit dili kullanmaksızın "Ambargolar karşılığında Nükleer çalışmaların askıya alınmasını istemesinin beklendiğini" belirten AİC yetkilileri, görüşmeler sonucunda anlaşma olursa İran'ın da esk,iye göre daha "şeffaf" hale geleceğini kaydettiler.    

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.