Öne Çıkanlar ingiltere Türkan Akbaş londra Balkan Ninnisi Djokovic Elif Sanchez A Veces Klip Turkish kebab Vladimir Zelenskiy Suriye ordusu Bozcader londra yönetim kurulu Maden Çukuru

Bu haber kez okundu.

Türk dış politikasının nasıl değiştiğinin fotoğrafı

 

Dünya basınında yalnızca "Avrupa" gazetesinde bulunan bir fotoğraf Türk dış politikasının 2011 yılı temmuz ayında "değiştiğinin fotoğrafı”dır.

Avrupa Ajansı (AVA) Mahir Tan

Avrupa ÖZEL 

Avrupa Gazetesi Libya’dan haber yapmıştı

 Libya'da Muammer Kaddafi yönetmine karşı ayaklanan muhalefet güçlerinin Bingazi kentini merkez yapıp Batı'ya  Hükümet yönetimindeki kentlere doğru ilerledikleri bir dönemde Bingazi'de yapılan bir kitle gösterisi sırasında çekildi bu fotoğraf. Fotoğraf İngiltere’den özel olarak Libya’ya giden Avrupa Gazetesi ve Avrupa Haber Ajansı (AVA) Haber Müdürü Mahir Tan tarafından çekildi.

Arapça yazılı pankartlarda Başbakan Tayyip Erdoğan, "Kaddafi yönetimine yardım ederek, Libya halkının öldürülmesine destek olmakla suçlanıyordu.

O güne kadar Başbakan ve Dış işlerinin açıklamaları da benzer biçimde NATO müdahalesine karşı çıkıp, Kaddafi güçleri ile başlamış olan içsavaşın görüşmeler yoluyla çözümünü savunuyodu. Aynı günlerde Bingazi'deki Türkiye Konsolosluğu da muhalefet güçlerinin yaptığı bir protesto gösterisi ile taşlanmış ve camları kırılmıştı.

Oysa aynı günlerde Bingazi Konsolosluğu savaş şartlarına rağmen yürüttüğü bir operasyon ile Batı'da kuşatma altındaki Misurata limanına gönderien bir Türk gemisi ve cankurtaran araçları ile ateş altındaki kentten yüzlerce muhalefet güçlerine bağlı yaralıyı kurtararak Bingazi Limanına oradan da Türkiye'ye göndermişti. 

"Komşularla Sıfır Problem Politikası"

Türkiye'nin "komşularla sıfır problem politikası" nın sona erdiği  ve hızlı bir biçimde Kaddafi karşıtı muhalefeti desteklemeye ve oradan da 6 ay içinde Suriye'de ki dostu Asad yönetimini devirmek için Türkiye'de askeri muhalefet üsleri kurma ve Suriye'nin iddiasına göre Libya'lı silahlı teröristleri komşu ülkeye göndermeye kadar varan keskin dönüşler  başladığı tarihti bu operasyon.

Brezilya arabuluculuğu

Önümüzdeki günlerde iyice gerginleşeceği anlaşılan İran-Batı arasında da "Brezilya ile ortaklaşa arabulucuk faaliyetinden" başlayarak bu gün  tam tersine dönen ve İran'a konulan ambargoya katılma, Bu ülkeye karşı radar üslerine yer verme  noktasına kadar  gelen değişme ile paralel olarak yürütüldü bu dönüş. Bu keskin değişim konusunda Dışişlerinin hiç bir ciddi açıklaması olmadığı gbi, basında da bu değişken politikayı sorgulayan olmadı.  Ancak , geçtiğimiz hafta Avrupa gazetesinde yayınlanan bir haberde  yeraldığı gibi Türkiye ile "yeni bir staratejik ortaklık" kurmak için faaliyete geçen ABD sorguluyor; "Dış politikada sürpriz isatemiyoruz" diyorlar.

Rusya "Füze kalkanı" için uyarıyor

ABD'nin son dönemde hızlandırdığı ve Kasım ayından sonra yapılacak Başkanlık seçimleri sonucuna bağlı olmaksızın süreceği anlaşılan Türkiye'nin de dahil olduğu bölgeye ilişkin politikası  Suriye ve İran'da rejim değişikliği ve Rusya'yı radar ve füze kalkanlarıyla kuşatma biçiminde yürüyor. Türkiye'nin bu noktada ve özellikle füze kalkanları meselesinde "kalkanın korunan iç tarafında mı yoksa düşmana açık dış tarafında mı bulunacağı" Rus ve İran'lı yetkililerin açıklamalarına göre önem kazanıyor. Kendilerini ciddi olarak "tehdit" altında gören bu iki füze zengini ülkenin askeri yetkilileri kalkanlara karşı"pre-emptive" (İlk Vuruş) saldırısı yapacakları uyarısında bulunuyorlar. Batı ile İran ve Rusya arasındaki sürtüşmede net ve doğru bir tavır alınması Türkiye halkının geleceği açısından çok önemli olacaktır. Zira karşı taraf bir hava kuvvetleri ve savunması  olmayan muhafiz kuvveti niteliğindeki Lİbya ordusu değildir. "Kafaya göre takılma" ve sürpriz istemiyor her iki taraftan.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.