Öne Çıkanlar Abdullah Ere ingiltere ilk kadın ANTROPOSEN Schnitzel Forever SunExpress londra Oscar neler oldu En İyi Film YURT DIŞI TÜRKLER hull Tigers on Tour

Bu haber kez okundu.

İngiltere'de, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı kutlandı

Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği tarafından Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılı vesilesiyle başkentin tarihi binalarından Guildhall'da, üst düzey İngiliz yetkililer, çeşitli ülkelerin diplomatik temsilcileri ile İngiltere'deki Türk toplumu ve iş dünyasından yaklaşık bin davetlinin katılımıyla resepsiyon yapıldı. Resepsiyona, uluslararası bir toplantıya katılmak üzere Londra'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Necmeddin Bilal Erdoğan ve eşi Reyyan Erdoğan da katıldı. Etkinlikte, Türk kadın müzisyenler tarafından icra edilen Türkiye ve İngiltere milli marşların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın video mesajı gösterildi.

Resepsiyona ev sahipliği yapan Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, burada yaptığı konuşmada, "Ne mutlu ki Cumhuriyet'imizin 100. yılını Londra'da da haklı bir gurur, mutluluk ve coşkuyla kutluyoruz." ifadesini kullandı.

Ertaş, geride kalan 100 yılda büyük zorluklar ve sınamalarla karşılaşılan dönemler olduğuna işaret ederek, "Her şeye rağmen, milletimizin azim ve çalışkanlığı sayesinde daima ilerledik; Atatürk'ün ortaya koyduğu muasır medeniyet hedefi doğrultusunda yolumuza devam ettik." diye konuştu.

Türkiye'nin, kuruluşundan yüzyıl sonra bugün çok daha gelişmiş, daha etkin ve güçlü olduğunun altını çizen Ertaş, "Bundan sonra da Cumhuriyet'imizi daha ilerilere taşımaya kararlıyız. Bunu hep birlikte yapacağız." ifadelerini kullandı.

Ertaş, bugünün, hem Türkiye Cumhuriyeti ve büyük Türk milletinin başarılarını kutlama, hem de geleceği umut ve azimle kucaklama günü olduğuna işaret ederek, şöyle dedi:

"100. yaşımızı kutlarken, kararlılığı ve vizyonuyla dünya tarihine ve hepimizin kalbine damgasını vuran Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Lider Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı ve minnetle anıyoruz. Silah arkadaşlarını rahmetle yad ediyoruz. Aynı zamanda, başta Kurtuluş Savaşı olmak üzere, bir asır boyunca bağımsız ve egemen Türkiye için canlarını veren bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Sizlerle ve başarılarınızla gurur duyuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti hepimizin gayretleriyle daima ileri gitmeye devam edecek. Bayramımız kutlu olsun!"

İngiliz Bakan Ahmed, Türkiye ile ilişkilere verdikleri büyük önemi vurguladı

Resepsiyonda İngiltere'yi temsilen konuşan Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Asya'dan Sorumlu Devlet Bakanı Tarık Ahmed, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü vesilesiyle İngiliz hükümetinin tebriklerini sundu.

Ahmed, Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkilere verdikleri önemin altını çizdi.

Konuşmasında, Türkiye'de 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için taziyelerini sunan Ahmet, Türkiye'nin Suriye'deki ihtilaf, Ukrayna'daki savaş ve Gazze'deki durum bağlamında oynadığı kilit rolle uluslararası alanda ne kadar önemli aktör olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirtti.

"Türkiye-İngiltere arasındaki ekonomik ilişkiler, iki ülkeye de değer katacak şekilde gelişiyor"

Resepsiyonda ayrıca, Türkiye-İngiltere Ticaret ve Sanayi Odası (TBCCI) Başkanı Prof. Emma Edhem de konuşma yaptı.

Edhem, Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde yola çıkan ve sonraki birkaç neslin çabalarıyla bugünlere gelen Türkiye'nin başarılarını kutladıklarını söyleyerek, Türkiye-İngiltere arasındaki ekonomik ilişkilerin her iki ülkeye de değer katacak şekilde geliştiğini, TBCCI’nın bu konuda katkı sağlamaya devam edeceğini bildirdi.

Londra'nın tarihi ve kültürel sembollerinden olan ve 2 bin yıllık geçmişi bulunan Guildhall binasının dış cephesi de gece boyunca Türk bayrağı renkleriyle aydınlatıldı.

Etkinlik, TBCCI ve İngiltere'de faaliyet gösteren Türk şirketlerinin destekleriyle gerçekleşti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.