Öne Çıkanlar ingiltere Türkan Akbaş londra Djokovic Elif Sanchez A Veces Klip Turkish kebab Vladimir Zelenskiy Suriye ordusu Bozcader londra yönetim kurulu Maden Çukuru Ulviyya Tagizade

Bu haber kez okundu.

Britanya’da kripto para kabul eden ilk cami Ramadan Cami Shacklewell Lane Mosque

Ramadan Cami (Masjid Ramadan), dünyanın en popüler kripto para birimlerinden olan Bitcoin ve Ethereum ile zekât ve sadaka bağışları kabul edeceğini bugün duyurdu. Doğu Londra’da, Hackney’de bulunan caminin, Britanya’da bunu ilk yapan cami* olduğu düşünülüyor. Cami, Ramazan’da servetlerinin %2.5’unu zekât olarak bağışlamakla yükümlü olan Müslüman kripto para kullanıcılarından yararlanmayı hedefliyor. Bilindiği gibi zekât, yoksullar hariç tüm Müslümanlar için her yıl yerine getirilmesi gereken bir zorunluluk.

Londra’da bulunan ve İslami finans konusuna odaklanan bir start-up olan blockchain firması Combo Innovation'ın kurucusu Gurmit Singh, camiye kripto parayı güvenli bir şekilde nasıl alacakları, muhafaza edecekleri ve satacakları konusunda danışmanlıkta ve yardımda bulunuyor. Singh bu sabah Ramadan Cami’de düzenlenen basın toplantısında, dünya genelinde 1,820 çeşit kripto para birimi kullanıldığını söyledi. Bunların içinde, pazarın %36’sını Bitcoin, %17’sini ise Ethereum oluşturuyor. Singh şu şekilde devam etti:

“Coin Gecko’ya** göre, kripto paranın toplam piyasa değeri £290 milyar, yalnızca Bitcoin’inki ise £104 milyar. Dünya nüfusunun dörtte birini oluşturan Müslümanlar, eğer Bitcoin’in sadece %1’ine sahipseler bile (£1.04 milyar), £26 milyon zekât verilmesi gerekiyor. Gerçek rakam muhtemelen bundan çok daha fazla. Şu anda neredeyse hiçbir cami veya İslami yardım kuruluşu kripto para ile zekât kabul etmiyor. Çok önemli amaçlar için kullanılabilecek milyonlarca sterlini bu şekilde kaybetmiş oluyorlar.”

İngiltere’de tescilli dernek statüsünde olan cami, Ramazan boyunca en az £10,000 toplamayı umut ediyor. Ramadan Cami Yönetim Kurulu Başkanı olan Erkin Güney, bu seneki zekâtın üç alanda kullanılacağını belirtti: camide gereken tamiratları yapma, yoksul Müslüman ailelerin cenaze masraflarına yardımcı olma ve civardaki ihtiyaç sahiplerine yiyecek ve barınak sağlama. “Küçük, bağımsız bir camiyiz ve hiçbir yerden destek almıyoruz. Düzenli olarak, Müslüman olsun olmasın, bölge halkına hizmet ediyoruz. Desteğinize ihtiyacımız var. Müslümanlar zekât ve sadakalarını (yıllık gönüllü bağış) websitemizden Bitcoin ve Ethereum olarak yapabilirler.”

Ramadan Cami’de Dini Danışman olan Zayd al Khair ise bir saatlik toplantıda şunları söyledi: “Zekât adeta bize bir hediyedir, servetimizi arıtmamıza yardımcı olur. Kripto para yeni bir şey ama kullanımı artıyor. Bu şartlarda, birisinin yol göstermesi gerekiyor. Biz bu çığır açan kampanyayı başlattık. Eğer başarılı olursa, eminim birçok cami ve (İslami) yardım kuruluşu da kripto parayı kabul edecek.”

Zayd al Khair, konuşmasına kripto para kullanımının toplumda yarattığı tartışmaları, İslam hukukunu takip eden Müslümanlar için bu durumun daha da karışık olduğunu dile getirerek anlattı: “Bazı İslam alimleri kripto paranın lehine açıklamalarda bulundu ve bugünkü endişelerin aynısının, insanlar altından kağıt paraya geçerken de yaşandığını belirttiler. Mısır Müftüsü gibi diğer alimler ise, regülasyonu yapılmadığı ve anonim kullanımı sebebiyle kripto paranın suç işlemek için kullanılabileceğini düşünmeleri sebebiyle karşı çıktılar”

Zayd al Khair, Müslümanlar için finansal işlemlerin esas prensiplerini de açıkladı. İslam’ın, faizi, belirsizliği, spekülasyonu ve ‘haram’ olduğu bilinen paranın kabul edilmesini yasakladığını belirtti. Ramadan Cami’nin imamlarının, yönetim kurulunun ve danışmanlarının, kripto para ile bağışı kabul etmeden önce iki tarafın tezlerine de baktığını söyledi, çünkü: “Hiçbir para veya para birimi helal ya da haram olamaz. Yönlendirme, onun temsil ettiği değer ile alakalıdır. Eğer caiz bir yol ile gönderildiyse helaldir. Her zaman nakit bağışların kaynağını bilmiyoruz ama onları da iyi niyetle değerlendiriyoruz.”

Kripto para ile zekât veya sadaka bağışlamak isteyenler, caminin websitesi olan MasjidRamadan.org’da, Donation (Bağış) kısmını ziyaret edebilirler. Bağışçılar ilgili QR kodunu kullanarak Bitcoin veya Ethereum bağışlayabilirler. Tüm bağışlar güvenli bir şekilde bankanın kripto para cüzdanına transfer edilecek. Hesap defteri ise herkesin erişimine açık ve görünür.

Cami bağışları alır almaz paraya çevirecek. Böylece dengesiz bir değere sahip olan Bitcoin’in yarattığı endişelere mahal vermeyecek ve İslam’ın spekülasyon kuralını ihlal etmeyecek. Bilinen ve saygın bir para birimi dönüştürücüsü olan LocalBitcoin UK aracılığıyla cami, Bitcoin almak isteyenlerle Sterlin karşılığında takas yapacak. İşlem yaklaşık 30 dakika sürüyor, ondan sonra Sterlinler doğrudan caminin banka hesabına aktarılıyor.

  

*Ramadan Cami, Britanya’da kripto para kabul eden ilk cami mi?

Biri ABD’de New Hampshire’da, biri Hollanda’da olmak üzere iki cami, 2017 yılında kripto para kabul ettiklerini duyurdular. Ramadan Cami, Britanya’da bunu yapan başka bir cami bulamadı. Birleşik Krallık’ta HHUGS isimli İslami bir kuruluş, 2018 başından beri kripto para ile zekât ve sadaka kabul ediyor. Bunu yapan başka bir düzine Britanyalı kuruluş var. Diğerlerinin arasında Kraliyet Milli Cankurtaran Botu Enstitüsü ve Turing Vakfı da bulunuyor.

**Coin Gecko, www.coingecko.com

Bu site, kripto paraların küresel kullanımı ve değeri hakkında bilgi topluyor ve bu tarz bilgiler için en güvenilir kaynaklardan biri olarak değerlendiriliyor.

masjidramadan.org

Ramadan Cami (Masjid Ramadan/Shacklewell Lane Mosque), İngiltere’nin ilk Türk camisidir. Doğu Londra’da, (Hackney) Dalston’da yer alan cami, İngiltere’de tescilli bir dernek olan UK Turkish Islamic Trust (Birleşik Krallık Türk İslam Vakfı) tarafından yönetiliyor. Daha önce bir sinagog olan bina, 1977’de satın alındı ve cami olarak kullanılmaya başlandı. Yıllar geçtikçe, çeşitli kökenlerden insanların ibadet ettiği bir yer haline geldi. Caminin farklı etnik kökenlere sahip imamları da bu özelliği yansıtıyor.

Ramadan Cami, birçok öğretici ve dini hizmet sunuyor. Bunların arasında İslami eğitim ve cenaze hizmeti de var. Cami aynı zamanda, toplumu bir araya gelmeye de teşvik ediyor. Geçtiğimiz yıllarda cami, inanç temelli ve sosyal aktivitelere ev sahipliği yaparken, inançlar arası toleransı, anlayışı ve kapsayıcılığı destekleyen girişimler için de önemli bir merkez oldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.