Öne Çıkanlar londra Aydın Çubukcu koronavirüs maç saat kaçta Bursa Kebap Evi londra Wolverhampton Nottingham yurt dışı İngilizlerin Atatürk saygısı Ali Rıza Değirmenci Türk Okulu

Bu haber kez okundu.

Gaziantep Doku Kumaş Tasarım Yarışması defilesi Zeugma Mozaik Müzesi'nde izleyenleri hayran bıraktı

Aynur Tattersall-Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği tarafından, Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nın birincisi bu yıl Gaziantep’te düzenlendi. Bir şölen havasında Zeugma Müzesi'nin binlerce yıllık eserleri arasındaki muhteşem atmosferde sergilenen eserler izleyenleri hayran bıraktı.Yarışmanın sonuçları defileli bir organizasyonla duyurulurken Zeugma Mozaik Müzesi'nde düzenlenen geceye Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle ve Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak katıldı. Yarışmaya 222 yarışmacının tasarımları akademisyenler, moda tasarımcıları, tekstil mühendisleri ve sektör temsilcilerinden oluşan jüri üyeleri tarafından değerlendirildi ve 10 finalist belirlendi. Özgün, katma değerli ve inovatif kumaş tasarımlarının ortaya çıkması, yeni tasarımcıların yetiştirilmesi ve tekstil sektörünün güçlenmesine katkı sağlanması hedeflenen yarışmanın ilk kez düzenlenmesine rağmen gördüğü ilgi memnuniyet yarattı.


Danışmanlığı moda tasarımcısı Dilek Hanif’in yaptığı yarışmada 10 finaliste ait 40 kumaş tasarımı, Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilendi. Yarışmanın üçüncülük ödülü 25 bin, ikincilik ödülü 50 bin ve birincilik ödülü ise 100 bin lira olarak verildi. 


Kapıları açıyorlar


Defile öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Kileci, ‘dünyaya açıldıklarını’ dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama biz ara üründe bu şekildeyiz. Şimdi bunu nihai ürüne taşımak istiyoruz. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ihracat birim fiyatımızın artacağına, daha katma değerli daha inovatif daha çevreci ürünlerle, bugün hazır giyimde birim fiyat 10 dolarsa bunu 20-40 dolara nasıl çıkarırızın savaşını verirken bu ve benzeri organizasyonlar kesinlikle bu işin en önemli kaldıraçlarından bir tanesidir. Proje ile hedefimiz, katma değerli ürünler üreterek bu kumaşlarla hazır ve dış giyim ile ilgili marka ürünler yaratıp dünyaya satmak. Biz de bunu yapmaya çalışacağız. Daha kaliteli tekstil ürünleri çıkarıp bunları dünyaya satıp, kabul ettirmek amacımız.” 

Amaçlarının kapılarını kapatmak olmadığını da vurgulayan Kileci “Biz kimseye kapımızı kapamayız ancak önceliğimiz kendi çocuklarımız, tasarımcılarımız. Bunları bir yere getirdikten sonra ancak biz de uluslararası bir yarışma düzenleyebiliriz. Bunu TİM, Bakanlık yapar. Yerelimizde kendi tasarımcılarımızı yarıştırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

İhracat devam ediyor’ 

Rusya ve Ukrayna ile özellikle kumaş ihracatından memnun olduklarını anlatan Kileci “Bankacılık sistemi, gümrük ve lojistik sorunlarından kaynaklanan sekteler mevcut ama ciddi anlamda Rusya ve Ukrayna ile ticaretimiz devam ediyor. Şartlar oturduğu sürece artarak da devam edecektir” dedi. 

 Birincilik "Haykırış"ın 

Yarışmada Marmara Üniversitesi Tekstil Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Mihriban Yazar ‘Haykırış’ temasıyla tasarımını yaptığı kumaş ile birinci oldu. Yazar “Kovid-19 döneminde insanların evlerine kapanmasıyla aslında doğa kendini bir yenileme sürecine girdi. Bir varoluş göstermeye başladı. Benim de göstermek istediğim, kaldırım kenarlarında beton yığınlarının arasında çıkan çiçeği göstermekti. Bunu pandemi döneminde sokağa çıktığımda anladım. İnsanın doğaya bir müdahalesi var ve doğa da buradan çıkmaya çalışıyor” diye konuştu. 
Yazar “Kumaşlarımda da bunu kullandım. Taşın sert görünümü verebilmek için polyester, misina gibi daha sert iplikler kullandım. Doğanın varoluşunu göstermek için de pamuk gibi doğal iplikler kullandım. Yeşili tercih etmemin sebebi de buydu. Çünkü ben bu dönemde doğanın insana rağmen bir varoluş gösterdiğini, haykırdığını gözlemledim. Kumaşlarımdan çok emindim, çok çaba gösterdim. Birinci olduğum için çok mutluyum. Ben kendi kumaşlarımı 40’a 40 boyutundan kendim ürettim. Ben diğer yarışmacılardan farklı olarak örme kumaş tasarımı yaptım, diğer yarışmacılar dokuma kumaştan yaptılar. Örmede daha fazla bu etkiyi yaratacağımı düşündüm” dedi.

"Tekstil ve konfeksiyon gözbebeğimiz"

Defilenin açılışında konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, şunları söyledi:

“Katma değeri yüksek ürün ihracatını tasarımcımızla, inovasyonla, yaratıcılıkla, marka değeri yüksek çalışmalarımızla yapabiliriz. İşte bu yarışmalar bu açıdan çok önemli. Bu sene ihracatçı birliklerimiz 15 tane tasarım yarışması düzenledi. Biz de bu yarışmaların hepsini Ticaret Bakanlığı olarak destekliyoruz. Bugüne kadar 228 yarışmadan dereceye giren tasarımcımızı yurt dışına eğitime gönderdik. Ve ülkelerine geri döndüklerinde Türkiye’nin ihracatı için çalışmaya başlıyorlar. Tekstil ve konfeksiyon sektörünün son 10 aylık ihracatına baktığımızda 25.5 milyar dolar olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin toplam ihracatı ise ilk 10 ayda 181.8 milyar dolar. Tekstil ve konfeksiyonun payı ne kadar biliyor musunuz? Baktığınızda yüzde 15’lerin üzerinde. Bu çok büyük bir başarı. Tekstil ve konfeksiyon sektörümüz bizim göz bebeğimiz, o yüzden bu tasarım yarışmaları da tekstil ve konfeksiyon sektörümüzün moda ve markalı ürünlere yönelmesi açısından çok büyük önem arz ediyor."  

"Türkiye ihracatla yükselecek"

TİM Başkanı İsmail Gülle de konuşmasında tekstil ihracatının önemine değindi. İsmail Gülle, şunları söyledi:

“Gaziantep; sanayisiyle, üretimiyle, altyapısıyla her alanda fark yaratmakta; bölgemizde ilklere ve enlere imza atmaktadır. Ayrıca Gaziantep, tam bir mozaik ve tasarımcılarımız için sonsuz esin kaynağını bir arada barındırıyor. Tasarım yarışmaları katma değerli ürün ihracatı için son derece önemlidir. Bu yarışmada ödül alsın almasın tüm tasarımcılarımızı bir kez daha tebrik ediyorum. Türkiye, sizlerin hayalleri ve tasarımlarıyla, ihracatla yükselecek” dedi.
Burcu Esmersoy'un sunduğu defile ve yarışma ödül töreni büyük beğeni topladı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.