Öne Çıkanlar Abdullah Ere ingiltere ilk kadın ANTROPOSEN Schnitzel Forever SunExpress londra Oscar neler oldu En İyi Film YURT DIŞI TÜRKLER hull Tigers on Tour

Bu haber kez okundu.

İngiltere'de finansal danışmanlık sektörü bugün nerede

1 : Merhaba Muhterem Bey, söyleşimize başlamadan önce bize kendinizi kısaca anlatabilir misiniz? 

M.O.: Merhabalar, 1967 İstanbul doğumluyum. Evliyim ve üç çocuğum var. Türkiye’de girişimsel nöro-radyoloji alanında, ana distribütör olarak medikal ürünler satan dört şirketim ve benimle beraber çalışan 32 personelim bulunmakta. Ayrıca Türkiye’de ve İngiltere’de finansal danışmanlık şirketlerim var. 

2 : Finansal danışmanlık sektöründe uzun zaman çalışıyorsunuz. Bu sektöre girme nedenleriniz nelerdi?

M.O.: Sektöre girmemin ilk nedeni, insanların finansal pozisyonlarını iyileştirmeleri ve bütçelerini daha verimli bir şekilde yönetmeleri için onlara yardım etmekti. Uzmanlığımı kullanarak müşterilerime en iyi hizmeti vermeyi umuyordum. Ayrıca benim gibi yüksek becerili kariyer profesyonelleri için farklı bir şekilde para kazanma imkânı olduğunu gördüm. 

3. Finansal danışmanlık sektörüne ne zaman girdiniz?

M.O.: Finansal danışmanlık sektörüne 2002 yılında Türkiye’de kurduğum şirket ile giriş yaptım. 2021 yılında da İngiltere’deki şirketimi kurdum. Yani 20 yıllık bir iş tecrübesinden bahsedebiliriz. 

4. Finansal piyasalarda kâr elde etmek konusunda tavsiyeleriniz nelerdir?

M.O.: İnsanlara en önemli tavsiyem kimseye körü körüne inanmamaları gerekiyor. Özellikle kısa vadede büyük kârlar vaat eden herkesten uzak durmaları gerekiyor. Çok basit bir mantıkla kısa vadede çok fazla para kazanabilecek insanlar neden bu fikirlerini başkalarıyla paylaşsınlar? Ayrıca yatırım tavsiyesi ya da finansal yönlendirme yapmayı taahhüt eden insanların özgeçmişleri, eğitimleri ya da başarıları yatırımcılarımız tarafından kesinlikle kontrol edilmeli. Herkes tarafından bilinen ve meseleyi çok güzel özetleyen bir deyiş var; “Bedava peynir sadece fare kapanında bulunur.” Eğer birisi sizi kolay kazanca ikna etmeye çalışıyorsa, muhtemelen birikimlerinize göz dikmiş demektir. 

5. Finansal risk yönetiminde uzmanlığınızı nasıl kullanıyorsunuz?

M.O.: Benim en büyük önceliğim krizleri fırsata çevirmek fakat aynı zamanda danışmanlık yaptığım insanları da korumam gerektiği için hiçbir zaman riskli manevralar yapmıyorum ve yapılmasını da tavsiye etmiyorum. Tabii ki en büyük kazanımlar çoğunlukla en büyük risklerle beraber geliyor ama günün sonunda her şeyini kaybetme riski olan bir yatırım kesinlikle benim anlayışıma uymuyor. 

6. İngiltere'de finansal danışmanlık sektörünün bugün nerede olduğunu düşünüyorsunuz?

M.O.: İngiltere modern dünyada finansın merkezi konumunda ve dünya üzerindeki büyük yatırım fonlarının birçoğunun merkezi de İngiltere’de. Dolayısıyla da sektör burada çok gelişmiş durumda ve biz profesyoneller de dünyaya liderlik etme konumunda bulunuyoruz. 

7. Finansal piyasaların şu dönemde kimleri etkilediğini öngörmek için ne tür tahminler yapıyorsunuz?

M.O.: Kapitalist sistemin temelinde paranın sürekli olarak fakir kesimden zengin kesime akmasını sağlayan bir döngü vardır.  Dolayısıyla da piyasalardan en çok etkilenen kitleler, maalesef eğitim ve gelir düzeyi düşük olan sınıflardır. Oysa parayı yönetmeyi bilen ve bununla alakalı eğitim almış ya da kendini geliştirmiş insanlar piyasaların hareketliliğinden genellikle olumlu olarak etkilenir. 

8. Müşterilerinize sunduğunuz ne tür hizmetleriniz var?

M.O.: Ben hizmet kollarında çok fazla çeşitlilik ile birlikte bölünmeyi tasvip etmiyorum. Kendimi birkaç ana dalda uzmanlaştırdım ve bunlar üzerinde sürekli geliştirmeye devam ediyorum. Çoğunlukla sunduğum hizmetlerimi; ekonomik piyasaları kısa ve uzun vadede yorumlamak ve müşterilerime yatırım yönlendirmesinde bulunmak olarak sınıflandırabiliriz. 

9. Müşterileriniz ile nasıl bir iletişim yolu kullanmayı tercih ediyorsunuz ve neden?

M.O.: Müşterilerim ile kesinlikle e-posta üzerinden haberleşiyorum, çünkü piyasaların hareketli olduğu dönemlerde oluşabilecek acil durumlarda herkese ayrı ayrı telefonla ulaşamam ve belirli başlı sorumlulukları da müşterilerimin alması gerekiyor. Müşterilerime günlük olarak sadece kendi yatırımlarına özel e-postalar atıyorum. Zaten teknoloji devrinde yaşadığımız için tüm müşterilerim buna hızlıca adapte oluyorlar ama bazen gün içerisinde beklemediğimiz ani gelişmeler olduğunda WhatsApp gruplarımız üzerinden de yazışıyoruz. 

10. Eğer müşteriniz finansal piyasalarda yatırıma başlamak istiyorsa ne tür önerilerde bulunursunuz?

M.O.: Yatırım yapmayı düşünen herkes profesyonellerden bilgi ve destek alırken bile belirli bir finans bilgisine sahip olmalı. Yani azda olsa kendilerini eğitmeleri gerekiyor. Bunun için internette ve YouTube’da piyasaya öncülük yapan birçok güvenilir ismin ücretsiz eğitim makaleleri ve videoları var. Ayrıca belirli bir güven oluşana kadar da kesinlikle tek bir kişinin aklıyla hareket edilmemeli. 

11. Son olarak Piyasalar aracılığıyla kazanç elde etmek neden önemli?

M.O.: Belirli bir çizgide ilerlettiğiniz işlerde gelir seviyesi çoğunlukla çok aşırı değildir ve kazançlarınızı katlamak uzun zaman alabilir. Oysa finansal piyasaları takip edebilirseniz riskinizi bölerek birden fazla alana yatırım yapabilir ve kazancınızı daha kolay katlayabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.