Öne Çıkanlar Girişimcilik Özlem Türeci Getir ABD Getir Avrupa londra cocuk Edinburgh Napier University Cardiff University Brunel University London Anglia Ruskin University British Council burs

Bu haber kez okundu.

Londra'da Geleneksel Türk Sanatları Sergisi, The Noble

Yunus Emre Enstitüsü, Traditional Turkish Arts (TTA) Platformu işbirliğiyle düzenlenen The Noble: Geleneksel Türk Sanatları Sergisi 28 Kasım 2022 Pazartesi günü Londra Yunus Emre Enstitüsü’nde gerçekleştirilen açılış töreniyle sanat severlerin ziyaretine sunuldu.  Bağcılar Belediyesi ve Türk Hava Yolları’nın desteği ile düzenlenen sergi 28 Kasım - 21 Aralık 2022 tarihleri arasında Londra Yunus Emre Enstitüsü’nün Londra’nın merkezinde yer alan galerisinde ziyaret edilebilecek.    
The Noble Sergisi, geleneksel Türk sanatları alanında usta ve yetenekli sanatçıları desteklemekle birlikte halkın bu sanat dallarına olan ilgisini artırmayı ve aynı zamanda onları bilgilendirmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda sergide hüsn-i hat, ebru, tezhip, minyatür, seramik ve batik gibi geleneksel Türk sanatlarının öne çıkan dallarında eserlere yer verilmiştir. Usta ve yetenekli sanatçıların geçmişle bugünü birleştiren eşsiz eserlerinin yer alacağı bu sergi sanatseverlere adeta zamansız bir şölen niteliğindedir. 
11 sanatçının  Tezhip, hat, ebru, minyatür, çini ve batik gibi geleneksel Türk sanatlarından oluşan 69 özgün eserinden oluşan bu sergide, Ahmet Sacit Açıkgözoğlu, Berna Vahapoğlu, Elif Yurdakul, Emsele Bal, Gulnaz Fatima Mahboob, Gülcan Acar, Mürvet Bilgin, Nagihan Seymour, Nimet Koç, Sema Yekeler Yurtseven ve Songül Ergün’ün birbirinden eşsiz eserleri yer sergilenmektedir.


Açılış töreninde bir araya gelen sanatçılar ve sanatseverler sergilenen sanat eserlerini yakından incelemekten büyük zevk aldıklarını ifade ettiler ve eserleri uzun süre incelediler. 


2010 yılından bu yana geleneksel Türk sanatlarını tanıtmak için birbirinden çeşitli kurslar ve atölyeler düzenleyen Londra Yunus Emre Enstitüsü, The Noble Sergisi ile bu sanat dallarının en güncel ve seçkin örneklerinden oluşan bu özel seçki ile  bu sanat formlarını gelecek nesillere aktarmayı hedeflemektedir.

Serginin açılışında, Londra Yunus Emre Enstitüsü müdürü Dr. Mehmet Karakuş ve Traditional Turkish Arts (TTA) Platformu kurucusu Dilara Karaağaç söz aldı. 
Londra Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Karakuş açılış konuşmasında, sanatın bir toplumun kültürel kazanımlarını sembolize etmesi, ve toplumsal değerlerini ifade etmesi açısından önemini vurguladı. Dr Karakuş konuşmasında ayrıca geleneksel Türk-İslam sanatlarının, sanatçıların dünyadaki sırları keşfetme, nihai Hakikatin güzelliklerini ifade etme ve kültürel zenginliklerin geçmişten günümüze taşınması açısından da önemine vurguladı. Dr Karakuş, serginin küratörü Prof. Dr. Ahmet Sacit Açıkgözoğlu'na, Geleneksel Türk Sanatları (TTA) Platformu'nun kurucusu Dilara Karaağaç'a, eserleri sergilenen sanatçılara ve Yunus Emre enstitüsü ekibine teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Traditional Turkish Arts  Platformu'nun (TTA) kurucusu Dilara Karaağaç, geleneksel Türk sanatlarının zengin tarihini daha geniş kitlelere sunulması arzusundan yola çıkarak bu platformu kurmaya karar verdiğinden bahsederek sözlerine başladı. Bu motviasyon doğrultusunda Türk sanatını ve sanatseverlerini bir araya getirmek için ilk olarak 2020'de çevrimiçi bir platformda düzenlediği sergi sonrası, bugün Londra Yunus Emre Enstitüsü ile işbirliğiyle düzenlediği bu sergiyi Londra’da sanatseverlerle buluşturmanın mutluluğu içinde olduğunu ifade etti. 

Kuruculuğunu Dilara Karaağaç’ın, sanat danışmanlığını Prof. Sacit Açıkgözoğlu’nun, Proje koordinatörlüğünü Ayşe Gökçen Yücel’in, proje asistanlığını Şehribanu Turan ve Elifnur Uysal’ın üstlendiği sergi, The Noble Sergisi, 21 Aralık 2022 tarihine kadar Londra Yunus Emre Enstitüsü'nde 10.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Sergilenen eserlerin bir çoğu Londra Yunus Emre Enstitüsü’nün galerisinde veya sergi süresince https://traditionalturkisharts.co.uk websitesinden satın alınabilir. Sergiden elde edilen gelir, sergide yer alan sanatçıları ve Yunus Emre Enstitüsünün çalışmalarını desteklemek amaçlı kullanılacaktır.

Etkinlik hakkında daha fazla bilgi için Londra Yunus Emre Enstitüsü'nün web sitesini ziyaret edebilir: https://yeelondon.org.uk  ya da [email protected]  adresine e-posta gönderebilirsiniz


Katılım ücretsizdir ancak Eventbrite üzerinden kayıt zorunludur. Kayıt Linki: https://thenoble.eventbrite.co.uk 
Tarih: 28 Kasım – 21st Aralık 2022 
Ziyaret Saatleri: Haftaiçi 10:00 – 18:00 
Mekan: 10 Maple Street, London, W1T 5HA  


 

Londra Yunus Emre Enstitüsü  

 
Yunus Emre Enstitüsü; Türkiye’yi, Türk dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtmak; bununla ilgili bilgi ve belgeleri dünyanın istifadesine sunmak; Türk dili, kültürü ve sanatı alanlarında eğitim almak isteyenlere yurt dışında hizmet vermek; Türkiye’nin diğer ülkeler ile kültürel alışverişini arttırıp dostluğunu geliştirmek amacıyla kurulmuştur. 2009 yılında faaliyetlerine başlayan Yunus Emre Enstitüsünün 54 ülkede 65 kültür merkezi bulunmakta olup 2010 yılında da Londra’daki merkezini açmıştır.  
 
Address: 10 Maple Street W1T 5HA
Website: www.yeelondon.org.uk

               

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.