Öne Çıkanlar Djokovic Maden Çukuru Ulviyya Tagizade Musiad Mustafa Demir MUSIAD Business Networking Millfield Theatre Mehmet Gözde ingiltere Barkley londra 18 Mart Şehitleri

Bu haber kez okundu.

Festivalin tarihi Göçmen toplumun tarihidir

Avrupa Ajansı (AVA) Londra-DayMER’in 24. kez  yapılacak Kültür ve sanat festivali ‘Taksim-Gezi Direniş Festivali’ oluyor. Her yıl Daymer tarafından yapılan ve Londra’da yaşayan Türkiye’li göçmen toplumundan büyük destek alan Kültür ve sanat festivali  2013 yılında, bu yıla Türkiye’de de damgasını vuran Taksim direnişi etki çevresinde yapılıyor. 7 Temmuz günü Kuzey Londra’da Clissold Park’ta yer alacak olan Kültür ve Sanat Festivali öncesinde 19 Haziran Panel-Tartışma, 21 Haziran Gençlik Gecesi ve 29 Haziran Çocuk Günü etkinlikleri gerçekleştiriliyor. 12 Haziran akşamı Tottenham’daki Kuzey Londra Toplum Merkezi’nde yapılan resepsiyon ile açılan Kültür ve Sanat Festivaline, çok sayıda kitle örgütü temsilcisi ve İngiltere Sendika ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Açılış resepsiyonunda en çok ilgi çeken bölümlerden biri ‘Taksim-Gezi’ olarak ünlenen direnişe ait fotoğrafların yer aldığı sergi oldu. DayMER Başkanı Ahmet Sezgin’in konumasıyla başlayan resepsiyonda Londra’da kurulu Kitle örgütleri ve kültür merkezleri ve kültür dernekleri başkanları yanında sendikacılar ve sosyalist partilerin temsilcileri ‘taksim-direniş’içerikli konuşmalar yaparak Türkiye’de direnen halk ve gençliğe destek verdiler.

‘Festivalin tarihi, Göçmen toplumun tarihidir’

DayMer Başkanı Ahmet Sezgin, 12 Haziran açılış resepsiyonunda yaptığı konuşmada ‘bu yıl 24.sü yapılacak olan Kültür ve Sanat festivalinin yaklaşık olarak Londra’da yaşayan Türkiye’li göçmen toplumunun tarihi olarak görülmesi gerektiğine’ işaret etti. Londra’da yaşayan göçmen Türkiye’li toplumunun ilk büyük çaplı organizasyonu olan festivalin her yıl toplumun değişen ihtiyaçlarını dile getiren bir festival olduğunu belirten Ahmet Sezgin, ‘Bu yıl ise Kültür ve Sanat Festivali Taksim direnişinin bir kürsüsü olacaktır’ dedi.  Festivallerin bir yanıyla çoşku ve kutlamaları ihtiva ederken bir yanı ile de  Türkiye’li göçmen toplumunun ekonomik ve siyasal sorunlarını dile getirdiğine dikkat çeken Sezgin, ‘2008 yılından beri hala içinde bulunduğumuz ekonomik kriz ve sonuçları festivallerde ağırlık taşıyor. Bu yıl da yine İngiltere’de yaşayan halkın üzerine yıkılmak istenen ekonomik kriz festivalde ana temalardan birini oluşturacaktır.  Kamu Harcamalarından kesintiler ve işçi haklarındaki gerlogan attılar. ilemelere karşı bütün yıl boyunca yürüttüğümüz mücadele 24. Festivale de yansıyacaktır’ dedi.  

 ‘Heryer Taksim,her yer direniş’

  Türkiye’li ve İngiliz tüm konuşmacılar 12 Haziran açılış günü konuşmalarını Türkiye’de sürmekte olan Taksim direnişine ayırdılar.İAKM- Cemevi Başkanı İsrafil Erbil açılış mesajında DayMER Kültür ve Sanat Festivalinin 24. Yılını kutlarken, Türkiye’deki Taksim Direnişine desteklerini vurguladı. Çok sayıda Londra toplumsal örgütü ve kültür merkezi adına konuşan temsilciler de DayMER festivalinin topluma yaptığı katkıları dile getirdikten sonra Taksim direnişine desteklerini ifade ettiler. Taksim direnişi için ilaç ve sağlık malzemesi sağlamak amacıyla yardım toplanan festival açılışında İngiltere’nin Sosyalist partileri ve İşçi sendikaları temsilcileri de Türkçe olarak ‘her yer Taksim her yer direniş’ diyerek slogan attılar.                           

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.