Öne Çıkanlar Emeklilik 24 haziran seçimleri son haber ingiltere Londradan İtalya turuna Rauf Raif Denktaş Türk Okulu Kıbrıs Kültür Gezisi Kıbrıs Kültür Gezisi uygur londra İngiltere Uygur Trs Aytac

Bu haber kez okundu.

Londra merkezli Derman'dan Türkiye depremi sağlık açıklaması

AVRUPA AJANSI (AVA) LONDRA-Bu dönemde çaresizlik, aşırı kaygı, şok, duygularınızı hissedememe, uykusuzluk, sinirlilik, çabuk öfkelenme, aşırı irkilme, çarpıntı, titreme, nefes almakta zorluk, suçluluk duygusu yaşamamız çok normaldir.  İngiltere’de yaşayan toplumumuza yönelik son yaşanan Depremle ilgili Derman duyuru yayınladı. Başımız sağolsun başlıklı Derman’ın duyurusu şöyle: 

DERMAN:” Öncelikle Derman adına göçmen toplumlarımızdan deprem bölgelerinde yakınlarını kaybedenlere başsağlığı dileriz. Depremde zarar görenlere, ailelerine ve yakınlarına geçmiş olsun diler; yurt dışında yaşayan toplumların bu zor zamanlarında onların yanlarında olduğunu ve yalnız olmadıklarını bilmelerini isteriz. Bu tür doğal afetleri doğrudan yaşamak ile yakınlarımızdan haber alamayıp endişe ile uzaktan eli kolu bağlı gibi hissederek yaşamak aynı değil. Bu her iki durumu yaşamak zorunda kalmanın psikolojik olarak üzerimizdeki etkisi benzerlikler taşısa da uzun sürede etkisi konusunda oldukça farklı olabilir.Hepimiz toplumsal olarak bir travma yaşıyoruz. Bu dönemde çaresizlik, aşırı kaygı, şok, duygularınızı hissedememe, uykusuzluk, sinirlilik, çabuk öfkelenme, aşırı irkilme, çarpıntı, titreme, nefes almakta zorluk, suçluluk duygusu yaşamamız çok normaldir. Eğer bu duygular kalıcı hale dönüşürse uzun süreçte ruhsal rahatsızlıklara yol açabilir. Bazı kişiler benzeri travmaları daha önce yaşamışlarsa eski sarsıntıların yol açtığı ve unutulduğu sanılan kaygılar da tekrar yeniden ortaya çıkabilir.”

DERMAN: “Kendinizde yukarıda belirtilen zor duyguların iki haftadan daha fazla sürdüğünü farkederseniz ve Hackney sınırları içinde yaşıyorsanız 02076135944’tan DERMAN’ı arayabilirsiniz. Hackney dışında yaşayanlar kayıtlı oldukları GP’leri arayarak o bölgedeki NHS IAPT servislerine sevk edilmek isteyebilir. Derman ve IAPT servisleri yukarıdaki belirtilerle başa çıkmak konusunda kısa süreli olarak en yakın zamanda psikolojik destek sunacaklardır.Yukarıdaki sıkıntılarla başa çıkmak için başka öneriler şunlar olabilir (1):” 

• Yaşadığınız olayı sizi dinleyebilecek bir yakınınızla konuşmaktan kaçınmayın. Arkadaşlar, aile, komşularla olan olumlu ve destekleyici ilişkilerinizi sürdürün. Sosyal destek kişilerin ruhsal travma sonrası etkilenmeleri üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir. Duygularınızı, üzüntünüzü bastırmaya çalışmayın. Bu olayla ilgili duygu ve düşüncelerinizi sizi dinleyebilecek olan çevrenizdekiler ile paylaşın.

• Özellikle çocukların depreme ait görsellere ve videolara maruz kalmasını azaltın. Yetişkinler bazen görüntüleri izlemek ihtiyacı duyabilirler ancak tekrar tekrar, gün boyunca yıkım görüntülerini izlemek ruhsal etkilenmenizi arttıracaktır.

• İlk günlerde uykusuzluk, iştahsızlık, bir şey yapmak istememe, halsizlik, çaresizlik ve umutsuzluk hisleri olağandır. Bu nedenle daha önceden kullanmıyorsanız sakinleştirici/yatıştırıcı ilaç kullanmaya ya da alkol almaya başlamayın uykunuz günler içinde düzelecektir.

• Bedeninizin bakımına özen gösterin. Alkol ve sigara kullanımı gibi sağlığınızı olumsuz etkileyecek baş etme yöntemlerini kullanmayın. Sizi rahatlatan şeyler her neyse (yürümek, arkadaşlarınızla dertleşmek, ibadet, doğada bulunmak vs.) onları yapmaya çalışın. Çok yoğun endişe hissediyorsanız nefes egzersizleri, gevşeme egzersizleri iyi gelebilir.
(1) Bu metnin hazırlanmasında Türkiye Psikiyatri Derneği’nin afetler için yayınlanmış bilgi sayfasından yararlanılmıştır. https://psikiyatri.org.tr/TPDData/Uploads/files/Halk-202001291015028.pdf
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.