Öne Çıkanlar londra Getir ABD Getir Avrupa Girişimcilik No Tax for Genocide Serdar Karagöz DSÖ Özlem Türeci Montserrat Caballe kimdir londra cocuk

Bu haber kez okundu.

Avrupa Birliği'nde Osman Kavala davası hakkında karar taslağı

AVRUPA AJANSI (AVA) BRÜKSEL-Avrupa Parlamentosu'nda bugün Brüksel saatiyle 17.00 civarında tartışılacak ve yarın oylanacak Osman Kavala davası hakkında karar taslağı şöyle. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Osman Kavala hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis ve diğer yedi sanığa 18’er yıl hapis cezası verdiği karara ilişkin olarak AB Yüksek Temsilcisi tarafından yapılan açıklamada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) hukuki bağlayıcılığı bulunan kararını Türkiye’nin uygulamaması nedeniyle Avrupa Konseyi’nin başlattığı ihlal sürecinin ardından gelen bu karardan büyük üzüntü duyulduğu ifade edildi.


Brüksel saatiyle 17.00 başlayacak tartışmayı şu bağlantıdan takip edebilirsiniz:

https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/home.html

 
TÜSİAD AB Temsilciliği Haftalık Bülteni gündemi 

Türkiye-AB Karma Parlamento Komitesi Eşbaşkanı Sergey Logodinsky ve Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Osman Kavala davasında verilen karara ilişkin ortak açıklamalarında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının AİHM kararlarına açıkça aykırı olduğunu belirtti ve bu durumun Avrupa Konseyi'nde devam eden ihlal süreçleri kapsamında mutlaka sonuçlar doğuracağını ileri sürdü.
 
- Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Tiny Kox tarafından yapılan açıklamada Osman Kavala'ya verilen müebbet hapis cezasının derin hayal kırıklığına yol açtığı belirtildi. Ayrıca, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi İzleme Komitesi’nin 24-25 Mayıs 2022'de Ankara'da yapılması planlanan toplantısını ertelemeye karar verdiği, eş raportörler John Howell (Birleşik Krallık, AK/DA) ve Boris Cilevics'in (Letonya, SOC) Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirmeleri ve izleme süreci çerçevesinde Türkiye’de yetkililerle siyasi diyaloğu sürdürmek üzere görevlendirildiği açıklandı.
 
- AB Komisyonu Ukrayna'dan AB’ye yapılan ithalata yönelik vergilerin bir yıl süreyle askıya alınmasını önerdi. Öneri aynı zamanda Ukrayna’dan yapılan çelik ithalatına uygulanan anti-damping vergisi ve diğer önlemlerin bir yıl süreyle askıya alınmasını içeriyor.
 
- AB Komisyonu yeni yaptırım paketinin bir parçası olarak Rusya’dan petrol ithalatının aşamalı olarak durdurulmasını teklif etmeye hazırlanıyor. Politico çevrimiçi sitesinde yer habere göre AB Komisyonu’nun sunacağı yaptırım önerisinde Rusya’dan enerji teminlerini ikame edecek kaynak bulma güçlüklerini dikkate alacak şekilde Macaristan ve Slovakya’ya yönelik istisnalar yer alması olasılığı bulunuyor.
 
- AB Komisyonu Katar ve Kuveyt vatandaşlarının AB’ye vizesiz seyahat edebilmesine ilişkin önerisini Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi'ne sundu.
 
- AB Komisyonu iklim uyumu, iklim değişikliğinin etkilerinin ele alınması ve gıda güvenliğinin artırılması amacıyla Afrika Boynuzu bölgesinde yer alan ülkelere insani yardımlar ve uzun vadeli kredi desteği kapsamında toplam 633 milyon € tutarında kaynak sağlanacağını açıkladı.
 
- AB Komisyonu COVID-19 enfeksiyonu seviyelerinin mevcut durumda düşük seyretmesinin, AB ülkelerine sağlık sistemlerini ve pandemi ile ilgili genel hazırlık ve izleme süreçlerini güçlendirme fırsatı sunduğu ifade ederek, AB üye ülkelerini Covid-19 pandemisi ile ilgili olarak önümüzdeki aşamalara geçiş konusunda hazırlıklı olmaları yönünde bilgilendirdi.
 
- AB Komisyonu kimyasallara ilişkin AB mevzuatı kapsamındaki kısıtlamalara ilişkin devam eden çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgi sağlamak amacıyla “Kısıtlamalar Yol Haritası” yayımladı.

(TÜSİAD, Turkish Industry & Business Association Avrupa Birliği ve BusinessEurope Temsilcisi Dilek Aydın)
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.