Öne Çıkanlar ingiltere İngilterede sigara Güler Sabancı Fethiye İngilizler Avrupa iberallerin AVRUPA SPOR İsrafil Erbil İngiliz Ligi Diriliş Ertuğrul Rekabet Kurulu

Bu haber kez okundu.

Halit Çelikbudak, 'Beyaz Yerler Siyah Olacak'

Türk gazetelerinin Avrupa macerası, Türk basını Avrupa’da nereden nereye geldi? Yıl: 1867… Yurtdışında ilk Türk-Osmanlı gazetesi Muhbir yayınlanır… Jön Türklerin çıkardığı diğer muhalif gazeteler onu takip eder: Mizan, Meşveret, İnkılap, Ulum, Hürriyet… Cumhuriyet sonrası uzun bir süre Türkçe gazeteler Avrupa’da görülmez. Ta ki 1960'lı yıllarda Almanya'ya Türk işçi göçü başlayana dek. Türk işçiler için gazeteler uçakla Türkiye’den gönderilir. Daha sonra 3 Şubat 1969’da Almanya’da yaşayan Türk işçilere yönelik ilk gazete olan Akşam yayınlanır. Ardından Hürriyet, Milliyet, Tercüman gibi gazetelerin Avrupa macerası başlar. Kısıtlı imkânlarla başlayan, iniş çıkışlarla dolu bir maceradır bu…  Avrupa’daki Türk basınının önemli isimlerinden Halit Çelikbudak, Beyaz Yerler Siyah Olacak’ta Avrupa’daki Türk basınının hangi evrelerden geçip bugünlere geldiğini anlatıyor. Gazeteciliğin doğuşu, Almanya’daki gazeteler, Jön Türklerin çıkardıkları öncü gazeteler, Avrupa’daki Türkçe ilan gazeteleri, yıllardır tüm imkânsızlıklara rağmen yayınını sürdüren yerel Türkçe gazeteler hakkında da değerli bir kaynak olan bu kitap okura “Nereden nereye?” dedirtiyor.

Halit Çelikbudak'tan Muhteşem Bir Eser, Avrupa'da yayın yapan Türkçe Gazeteler bu kitapla tarihe kazındı, Türkçe gazetelerin Avrupa Macerasını kitabında toplayan ünlü yazar Halit Çelikbudak 'Beyaz Yerler Siyah Olacak' adlı kitabında, Avrupa'nın en çok okunan Türkçe gazetesi Avrupa Gazete'ye geniş yer verdi. İşte Avrupa Gazete sahibi ve Genel yayın yönetmeni Vatan Öz'ün kaleminden Avrupa Gazete'nin alkışlanacak serüveni:"İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu Vatan Öz’ün sahibi olduğu gazete, ilk kez 21 Şubat 2002’de yayınlanır. 19 Nisan 2013 günü Vatan Öz, gazetesinin 12. Yılı dolayısıyla şu yazıyı kaleme alır. Bundan tam 11 yıl önce Avrupa’ya merhaba demiştim Londra’dan… Dile kolay, tam tamına 11 yıl geçmiş. Ve büyük bir mücadele. Mücadelenin adını varın siz koyun. Gazetemiz Avrupa’yı, İngiltere’nin en çok okunan gazetesi haline getiren siz değerli okurlarımızla yanı heyecanı taşıyarak bir on yıl daha merhaba diyeceğiz. 

Gazetenin logosunun hemen altında şunları okuyoruz: “Hayatın tüm renklerine açık gazete.” Gazetenin arka sayfasında ise “İngiltere’nin en çok okunan, halkın seçtiği, ödüllü Türkçe gazete” diye yazıyor. Gazetenin 21 Şubat 2002 günkü ilk sayısında ise şöyle yazıyor:Merhaba size, Ey yaşamın tüm renklerini dünyanın dört bir bucağına taşıyanlar… Merhaba size… Ey İngiltereDe, Fransa’da, Hollanda’da, Belçika’da ya da acı vatan Almanya’da yaşama mücadelesi verenler… Merhaba size. Ey durmadan daha güzel bir gelecek için, didinen umut dolu insanlar… Merhaba size.  Ey yurtlarından binlerce kilometre uzaklıkta onuruyla ayakta durmaya çabalayan milyonlar… Merhaba size. Ey ekmeği için eşinden, dostundan, ailesinden uzakta sessiz sedasız yaşayanlar. Merhaba size. Ey var olmaya çalışırken, itilip horlanan, yalnız insanlar… Merhaba size Avrupa’yı Avrupa yapanlar."

Halit Çelikbudak Kimdir?

23 Ocak 1954’te Bursa’da doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Makine Mühendisliği Bölümü’nü M.Sc. diplomasıyla bitirdi. Daha sonra Almanya Stuttgart Üniversitesi Makine Fakültesi Enerji Makineleri Kürsüsü’nde Ord. Prof. Dr. Jakob Wachter’in yanında doktora çalışmalarına başlayan Halit Çelikbudak, aynı üniversitede öğretim görevlisi olarak çalıştı.1986 yılında Almanya’daki Hürriyet International şirketine katılarak Hürriyet gazetesi Avrupa baskılarında görev aldı. Editörlük, haber müdürlüğü, yazı işleri müdürlüğü, Hürriyet Avrupa yayın koordinatörlüğü ve Hürriyet yurtdışı yayın yönetmenliği görevlerinde bulundu. Kitap danışmanı Nalan Çelikbudak ile evli olan Halit Çelikbudak’ın iki kızı var. Almanca ve İngilizce bilen Halit Çelikbudak, Uluslararası Basın Kulübü’nün yanı sıra Avrupa’da birçok meslek kuruluşunun da üyesidir. Avrupa Hürriyet’te bir süre ombudsmanlık yapan Halit Çelikbudak, 2008’den itibaren Avrupa’daki Alman ve Türk büyük şirketlerin CEO’ları ile haftada bir “Ekonomi Sohbetleri” adıyla köşe yazarlığı yaptı. Türkiye’de Referans gazetesinde “Avrupa’da Başarıya Koşanlar” adlı köşesinde Avrupa’daki başarılı Türkleri yazdı. TürkShow televizyon kanalında “Basın Kulübü” adlı programı hazırlayıp yönetti.Türk-Alman diyaloğunu destekleyen Genç Preis ile Avicenna adlı saygın ödüllerin jüri üyesi olan Halit Çelikbudak, Almanya’nın Hessen Eyaleti’nde, Başbakanlık, Hessen Eyalet Kültür Bakanlığı ile birçok vakıf tarafından desteklenen ve göçmen gençlerin eğitimi üzerine çalışmalar yapan bir eğitim derneğinin başkan yardımcılığını yürütüyor. Avrupa Türk Gazeteciler Cemiyeti tarafından Yılın Haberi Ödülü’ne layık bulunan Halit Çelikbudak’ın 2013 yılında Almanya’da Önel Verlag tarafından yayınlanan 50 Portre isimli bir kitabı bulunuyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.