Öne Çıkanlar londra 24 haziran seçimleri Anadoludan Mistik Sesler Yanıla Yanıla Londradaki Türk öğrencilere Feryal Clark ingiltere ingiltere Cumhuriyetin 100. Yıl Kutlama Balosu Türkiye İşçi Partisi Britanya Örgütü İngiltere parlamentosunda ATRESMEDIA

Bu haber kez okundu.

Birleşik Krallık ve AB arasında imzalanan Serbest Ticaret ve İşbirliği Anlaşması AP'de görüşülecek

AVRUPA AJANSI (AVA) LONDRA-Avrupa Birliği ve BusinessEurope Temsilcisi A. Dilek Aydın imzasıyla TÜSİAD AB Temsilciliği Haftalık Bülteni şöyle

- Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas 18 Ocak’ta Türkiye’yi ziyaret ederek Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Görüşmelerde ikili ve bölgesel konuların yanı sıra Türkiye-AB ilişkileri ele alındı.
 
- Türkiye ve Yunanistan arasındaki İstikşafi Görüşmeler 25 Ocak’tan itibaren başlanacak. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye ile Yunanistan arasında İstikşafi Görüşmeler'in 61. turu 25 Ocak  2021 tarihinde İstanbul'da yapılacak.
 
- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 21 Ocak'ta Brüksel'de resmi temaslarda bulunacak.
 
- Birleşik Krallık ve AB arasında imzalanan ve 1 Ocak 2021’de geçici kabulle uygulamaya konulan Serbest Ticaret ve İşbirliği Anlaşması’nın Avrupa Parlamantosu’nda (AP) görüşülmesi sürecine başlandı.
 
- AB Bakanlar Konseyi Dışişleri Bakanı olarak görevlendirilmesi sonrasında Faysal Mekdad'ın AB'nin Suriye konusunda kısıtlayıcı tedbirlere tabi olan kişiler listesine eklenmesine karar verdi.
 
- AB Komisyonu Valneva ilaç şirketinin COVID-19'a karşı geliştirmekte olduğu aşıyı satın almak amacıyla yürütülen keşif görüşmelerinin tamamlandığını açıkladı.
 
- AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in 2020 Birliğe Sesleniş konuşmasında duyurduğu “Yeni Avrupa Bauhaus” girişiminin tasarım aşaması başlatıldı. Hazırlanan özel websitesinde sanatçılar, tasarımcılar, mühendisler, bilim insanları, girişimciler, mimarlar, öğrenciler ve tüm ilgili paydaşlar Yeni Avrupa Bauhaus'un nasıl şekillendirilmesi ve geliştirilmesi gerektiği hakkındaki fikirlerini paylaşabilecekler.

AB – Birleşik Krallık

- Birleşik Krallık ve AB arasında imzalanan ve 1 Ocak 2021’de geçici kabulle uygulamaya konulan Serbest Ticaret ve İşbirliği Anlaşması’nın Avrupa Parlamantosu’nda (AP) görüşülmesi sürecine başlandı. İlk olarak AP Uluslararası Ticaret ve Dış İlişkiler Komitelerinin ortak toplantısında değerlendirilen rapora ilişkin olarak milletvekilleri şu görüşleri açıkladı:

İmzalanan anlaşma ilişkilerin sürdürülmesine yönelik iyi bir çözüm olarak görülmekle birlikte içeriği beklenen kadar kapsamlı değildir.

Anlaşma ile çizilen ticaret çerçevesinde kota ve tarifelerin olmaması, tarım ve otomotiv sektörleri de dahil olmak üzere birçok alanda DTÖ kurallarına geri dönüşten kaçınılması memnunlukla karşılanmaktadır.

Dış politika, güvenlik ve savunma alanlarında işbirliği ve Erasmus Programı gibi önemli unsurların anlaşma kapsamına dahil edilmemesi üzüntü vericidir. Tamamlanan anlaşma Başbakan Boris Johnson'ın müzakerelerden sadece aylar önce imzaladığı Siyasi Bildirge'nin içeriğinin çok gerisinde kalmaktadır.

Birleşik Krallık’ın yeni emisyon ticaret sisteminin 1 Ocak'tan beri yürürlükte olması ve AB sistemiyle nasıl bağlantı kurulacağına dair kesin bir bilgi bulunmaması, çevre standartlarının geleceğiyle ilgili endişelere yol açmaktadır.

Siyasi Bildirge'de yer verilmesine karşın AB’nin Coğrafi İşaretleme koruma çerçevesinin Serbest Ticaret ve İşbirliği Anlaşması kapsamına alınmaması olumsuz değerlendirilmektedir.

AP milletvekillleri ayrıca AB-Birleşik Krallık ilişkileri konusunda Avrupa Parlamentosu ile Westminster arasında yakın diyaloğun teşvik edilmesinin önemini vurguladılar. AB ve Birleşik Krallık arasındaki anlaşmanın AP’deki incelenme sürecinin yalnızca hızlı bir onay işlemi olmaması, AP’nin bilgiye tam

erişim konusunda ısrarcı olması ve anlaşmanın uygulanma sürecinin izlenmesinde de Parlamento'nun açık bir rolü olması gerektiği milletvekillerinin işaret ettiği konular arasında yer aldı.

Raportörler tarafından hazırlanan öneriler AP Genel Kurulu’nda yapılacak oylama öncesinde Uluslararası Ticaret ve Dış İlişkiler Komitelerinde tartışılacak

 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.