Öne Çıkanlar Girişimcilik Özlem Türeci Getir ABD Getir Avrupa londra cocuk Edinburgh Napier University Cardiff University Birleşik Krallık burs basvuru Great Scholarships 2023 2024 Yeşilçam günlerine

Bu haber kez okundu.

Bank Asya'nın TMSF'ye devredilmesine karar verdi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Gülen Cemaati’ne yakınlığı ile bilinen bank asya’ya dün el koydu. 15 Mayıs tarihinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Kurulu üyeliğinden BDDK Başkanlığına gelen Mehmet Ali Akben başkanlığındaki BDDK, 4 aydır Bank Asya’nın hakim ortaklık hisselerini kontrol ediyordu.

71/b MADDESİNE GÖRE

BDDK’dan yapılan açıklamada, 29 Mayıs 2015 tarih ve 6318 sayılı kararı ile Bank Asya’nın 5411 sayılı Bankacılık Yasası’nın 71’nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmü gereğince TMSF’ye devredildiği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: 

“5411 sayılı Bankacılık Kanunu (Kanun) kapsamında Asya Katılım Bankası A.Ş. (Banka) ile ilgili olarak yapılan denetimler neticesinde, Banka’nın mali bünyesi, ortaklık ve yönetim yapısı ile faaliyetlerinde yaşanan sorunların katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arzettiğinin ortaya çıkması nedeniyle, Banka’nın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Kanunun 71’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmü gereğince Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilmesine karar verilmiştir”

MADDE NE DİYOR?

Bank Asya’ya el konulmasına ilişkin yasanın 71. maddesi “Faaliyet izninin kaldırılması ve Fona Devir” başlığını taşıyor. Alınan kararın gerekçesi ise, “b) Faaliyetine devamının mevduat ve katılım fonu sahiplerinin hakları ve malî sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arz ettiğinin ortaya çıkması” b fıkrasına dayanıyor.

ŞU ANDA 7 ÜYE TAMAM

Bir bankaya el konulabilmesi için Kurul üyelerinin 5 üyesinin aynı yöndeki oyuyla alınabilir. BDDK’da Kurul başkanlığını bir süredir İkinci Başkan Mutalip Ünal yürütüyordu. Kurul’da 5 üye vardı. 15 Mayıs tarihinde Başkan olarak Mehmet Ali Akben ile Üye Mustafa Korhan’ın ataması yapılmıştı

3 ŞUBATTA İLK KARAR

BDDK 3 Şubat günü Banka Asya’nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63’lük bölümünün TMSF tarafından kullanılmasına karar vermişti. Kararda, imtiyazlı paya sahip bazı ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıdıklarını gösterir bilgi ve belgelerin verilen süreye rağmen BDDK’ya intikal ettirilmediği gerekçesiyle 5411 sayılı yasanın 18. maddesinin beşinci fıkrasına göre temettü dışındaki ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar vermişti. Daha sonra 9 kişilik yeni yönetim kurulu atandı. 4 Mart tarihinde ise yeni bir karar daha alındı. BDDK, bu kararıyla da Bank Asya’da Kaynak Holding’in kontrol gücüne sahip olduğu Sürat Basım ile Forum İnşaat’a ait pay defterine kayıtlı A grubu nitelikli hisselerin temettü dışındaki ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi. 

Bu arada Twitter’da dün öğlen saatlerinde  “@fuatavni_f”  hesabından BDDK’nın Bank Asya’ya el koyacağı bilgisi paylaşıldı. BDDK, Bank Asya’ya dün akşam saattlerinde el koyduğunu açıkladı.

TMSF: BANKACILIK İZNİ KALDIRILMADI

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan yapılan açıklamada, BDDK kararı ile Asya Katılım Bankası’nın yönetim ve denetiminin TMSF’ye devredildiği belirtilerek, “Asya Katılım Bankası A.Ş.’nin bu aşamada bankacılık faaliyet izni kaldırılmamış olup, Türk bankacılık sistemiyle ilişkide bulunan yerli ve yabancı tasarruf sahipleri ve diğer ilgililerin endişe etmelerini gerektirecek bir durum söz konusu olmamaktadır” denildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.