Öne Çıkanlar sigara yasagı No Tax for Genocide Simge U16LAR Serdar Karagöz Anadolu Ajansı Genel Müdürü Photo Awards 2023 sergisi Londra TTFF Veteranlar 35 ve 45 yaş gurubunda heyacan dorukta ttff 45 ttff 25

Bu haber kez okundu.

Avrupa'nın en eski Türk kitle örgütü

 

Avrupa Ajansı (AVA)

Mahir Tan-Londra

ÖZEL 

Avrupa’nın ve Londra'daki en eski Türk kitle örgütü olan Kıbrıs Türk Cemiyetİ'nin bulunduğu , Soho'daki  binanın geleceği üzerindeki tartışma büyüyor.

 "Avrupa" nın internet sitesinde “SON DAKİKA” olarak  3 temmuz tarihinde yer verdiği Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Kemal Kaymakamzade tarafından yapılan 35 D'Arblay Street W1 adresindeki bina ile ilgili açıklama Londra Türk toplumu içinde yankılar uyandırdı. 

Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Kaymakamzade tarafından Lefkoşe'de yapılan açıklamada "Londra’daki toplumumuzun gün geçtikçe büyümesi ve buna paralel biçimde sosyal, kültürel ihtiyaçlarının da artması nedeniyle Londra’nın en merkezi bölgelerinden birinde bulunan bu binanın hem sosyal, hem de ekonomik anlamda daha verimli bir şekilde nasıl kullanılabileceği konusu gündeme gelmiştir" denilerek, hukuki girişimlerde bulunulduğu açıklandı.  

Londra'nın ticari açıdan en değerli semtlerinden biri olan Oxford street yakınındaki 5 katlı binanın iki katı, binanın 1959 yılındaki  iktisabı sırasında yapılan anlaşmalar gereği, Kıbrıs türk Cemiyeti tarafından kullanılırken, diğer katlar özel kuruluşlara kiraya verildi. Uzun yıllar  Londra Hürriyet ofisi olarak kiraya verilen 1. kat ise geçtiğimiz haftalarda Londra Hürriyet temsilcisi Faruk Zabcı tarafından boşaltıldı. 

Mustafa Gençsoy "Bize iletilen bir bilgi yok"

Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Kemal Kaymakamzade'nin açıklamasında bina ile ilgili olarak "hukuki işkemlere" başlanıldığı açıklaması yapılırken, 35  D'arblay Street adresinde bulunan binanın iki katının kullanım hakkı sahibi olan ve "Avrupa" gazetesinin ulaştığı bilgilere göre binanın ilk sahibi satatüsündeki Kıbrıs Türk Cemiyeti Başkanı Mustafa Gençsoy yaptığı ilk açıklamada, "bize ulaştırılan her hangi bir bilgi yok. Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Kaymakamzade geçtiğimiz haftalarda Londra'ya geldi. Ancak ne benimle ne de yönetim kurulundan kimse ile görüşmedi. Bize resmi bir yazı gelirse ilgili kurullarımızda görüşürüz" dedi.  

Bina 1959 yılında Cemiyet tarafından alındı   

35 D'arblay Street te bulunan Kıbrıs Türk Cemiyeti'nin iki katını işgal ettiği binanın mülkiyeti Avrupa gazetesinin ulaştığı bilgi ve yazışmalara göre 1959 yılında Kıbrıs Türk Cemiyeti tarafından alındı. Türkiye'den dönemin iktidarı Başbakanı Adnan Menderes ile başlayıp daha sonra 1963 yılında MBH tarafından sürdürülen destek ve Londra'da yaşayan Kıbrıs Türk Toplumundan bağış yoluyla sağlanan paralarla alınan bina, 1964 yılında Türkiye'nin Londra ve Lefkoşe Büyükelçiliği, Kıbrıs Türk Cemaat İdaresi ve Kıbrıs Türk Cemiyeti arasında yapılan görüşmeler ve yazışmalar sonrasında "kamusal bir yönetimin çıplak mülkiyete sahip olması güvencesi için" Kıbrıs Vakıflar İdaresine 1964 yılında devredildi. Dönemin Türkiye Büyükelçiliklerinin de onayı ve desteği sonunda binanın 25 bin sterlin tutarındaki borcunu üstlenen Kıbrıs Vakıflar İdaresi, "Kıbrıs Türk Cemiyeti'ne iki kat üzerinde kullanma hakkı tesis ederek", binanın borçları ödendikten sonra mülkiyeti döndürmek kaydıyla, mülkiyeti devraldı. Kıbrıs Türk Cemiyeti'nin bulunduğu binanın 1959 yılında iktisap edilmesi sırasında cemiyet içinde yer alan Kıbrıslı Türklerin verdiği bilgilere göre, "Soho semtindeki bina Kıbrıs Türk Toplumunun kurtuluş mücadelesi sırasında örgütlü bir biçimde mücadele edebilmesi ve Kıbrıs meselesine etkin bir biçimde katılan İngiltere'de baskı unsuru oluşturması düşüncesiyle Türkiye Hükümetleri ve Kıbıs Türk Cemaat yönetiminin etkin katkılarıyla alındı." 1959 yılında Cemiyet adına ve bir özel kişinin kefaletiyle satın alınan binanın, 1964 yılında Kıbrıs evkaf İdaresine devri, Londra'daki binanın "özel kişilerin tasarrufunda kalmasını önlemek" amacıyla gerçekleştirildi. 1964 Yılında binayı Kıbrıs Türk Cemiyeti ve kefalet sahibi özel kişiden devralan Evkaf İdaresi "10 bin Sterlini Türkiye'den Kıbrıs Türk Cemiyeti adına yapılan bağış" ve  Kıbrıs Türk Bankası'ndan alınan 25 bin sterlin ödeyerek , iki kat üzerinde Kıbrıs Türk Cemiyetine irtifak hakkı tesis ederek mülkiyet sahibi oldu. 

Kıbrıs Türk toplumuna açık tartışma olmalıdır.

Londra'da kurulu en eski Türk kitle örgütü olan Kıbrıs Türk Cemiyeti'nin halen iki katında faaliyet gösterdiği 35 D'arblay street'te bulunan 5 katlı bina, 1959 yılında Londra'da yaşayan 30 bin kişilik Türk Toplumunun anavatanlarında sürdürülen kurtuluş mücadelesine daha aktif olarak katılabilmek amacıyla yaptıkları bağışlar ve bir bankadan sağlanan kredi ile alınmıştır. Bina, daha sonra 1964 yılında yine Türkiye ve Kıbrıs Türk cemaati yönetiminin katkılarıyla Kıbrıs Türk Cemiyeti ile Evkaf idaresi arasında yapılan "mukavele" ile iki katı üzerinde kurulan irtifak hakkı ve borçlar ödendikten sonra gelirlerin paylaşılması vaadi ile bugünkü mal sahipliğine geçmiştir. Kıbrıs Türk Toplumunun Londra'da yaşayan temsilcileri, toplumumuzun elinde bulunan değerli binanın, tıpkı satın alınışı sırasında olduğu gibi, ulusal duygular ve toplumsal fayda üzerinde yapılacak açık tartışmalar sonrasında değerlendirilmesi gerektiği görüşünde birleştiler.  

Kıbrıs Evkaf idaresi Genel müdürü Mustafa Kemal Kaymakamzade'nin "hukuki işlemlere başlanmıştır" açıklamasıyla gündeme gelen  Soho'daki değerli binanın şu anda iki katı Kıbrıs Türk Cemiyeti tarafından kullanılırken, bir katında ticari bir işletme bulunuyor. Birinci katı şu anda boş bulunan binanın giriş katında ise bir restorant faaliyet gösteriyor.          

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.