Öne Çıkanlar Girişimcilik Getir ABD Getir Avrupa londra cocuk Edinburgh Napier University Cardiff University Birleşik Krallık burs basvuru Yeşilçam günlerine İngiltere komedi Yeşilçam ve Komedi

Bu haber kez okundu.

Türkler'den Atatürk ve Cumhuriyet'e bağlılık yemini

Avrupa ajansı (AVA)

Gizem Özgeç-Londra

Türkiye'nin  Kurtuluş Savaşının başlangıç tarihi olarak kabul edilen 19 Mayıs, Londra'da geniş ve coşkulu bir katılımla kutlandı. 20 Mayıs pazar günü Londra Türk toplumunun gençlik kesimini temsil eden Türk okulllarının  Atatürk ve Cumhuriyete bağlılık yemini ederek coşkuyla kutladığı 19 Mayıs Atatatürkü anma ve Gençlik ve Spor bayramı günü TC Eğitim Ataşeliği, KKTC Eğitim Ataşeliği, İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi, İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu ve İngiltere Türk Toplumu Futbol Federasyonu tarafından birlikte organize edildi.  Atatürk posterleri, Türkiye ve KKTC bayraklarıyla süslenmiş olan Tottenham semtindeki Gladsmare Türk okulunda,20 Mayıs günü,  yapılan kutlama, İstanbul'da halk tarafından yapılan iki büyük miting ve yürüyüşten sonra Türk halkının Atatürk ve Cumhuriyet ilkelerine bağlılığını gösteren güçlü bir kanıt oldu.

 

"bu ahval ve şerait içinde dahi.." kutlarız

20 Mayıs günü yapılan "Atatürkü anma, gençlik ve spor bayramını kutlama" töreni İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkanı Ahmet Baştürk'ün açış konuşması ile başladı. Başkan Baştürk, 19 mayıs 1919'da Samsun'a çıkan Mustafa Kemal Atatürk'ün işgal altındaki ülkede  başlattığı ve zaferle sonuçlandırdığı Türk Kurtuluş savaşının Dünya'daki siyasi dengeleri değiştirerek Türkiye'de çağdaş ve bağımsız bir cumhuriyet rejimi kurduğunu belirtti. Mustafa Kemal Atatürk'ün bağımsızlık mücadelesi ve yarattığı ilkelerin Kıbrıs Türk halkınında sömürgelikten kurtuluşu için önder olduğunu ve 1983 yılında kurulan KKTC ile birlikte iki Türk Cumhuriyeti'nin Dünya'da onurlu yerlerini aldıklarına işaret etti. 19 mayıs kutlamalarında "Avrupa" gazetesine özel bir açıklama yapan Ahmet Baştürk "Türkiye'deki 19 Mayıs ve diğer ulusal bayramlarla ilgili olumsuz gelişmelerin üzücü olduğunu söyleyerek bu durumun parçası oldukları İngiltere Türk toplumunu etkilemeyeceğini" belirtti. "KKTC için ulusal anlamı olan 4 gün ve Türkiye ve Kuzey Kıbrıs için 19 Mayıs, 23 Nisan,29 Ekim Milli Bayramlarında  sevinç ve gururla kutlamalar yapacak ve 10 Kasımlarda da büyük kurtarıcı Mustafa Kemal Atatürk için yas tutacağız." diyen İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkanı, İngiltere Türk toplumunun ulusla günlere büyük önem veren çağdaş bir topluluk olduğunu vurguladı.

KKTC Eğitim Ataşesi ; "Okullarımız ulusal geleceğimizdir"

19 mayıs Atatürk'ü anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında ikinci konuşmayı yaan KKTC Eğitim Ataşesi  Hasan Sarper Kortay, Türk okullarının İngiltere Türk toplumunun ve ulusal birliğimizin geleceği ve garantisi olduğunu söyledi. 19 Mayıs'ta Mustafa Kemal Atatatürk'ün kurtuluş savaşı meşalesini yakarak Türkiye halkının tüm kesimlerine eşsiz bir bağımsızlık mücadelesi sonunda bağımsız Türkiye Cumhuriyetini kurma yolunda önderlik ettiğini söyleyen Kortay, "19 Mayıs  meşalesi , yine bir bağımsızlık mücadelesinde köleliği reddeden Kıbrıs Türk halkınında yolunu aydınlatmış ve ikinci bağımsız Türk devleti olan KKTC nin kuruluşunun zeminini hazırlamıştır." dedi. İngltere'de hizmet veren Türk okullarının, ulusal kültürümüzün bekası için taşıdıkları öemi vurgulayan KKTC Eğitim Ataşesi," Onların çağdaş ve ulusal bilinç ile yetiştirdiği Türk gençliği var oldukça ulusumuz ve milli birliğimizde var olacaktır "dedi.

Ata'nın gençliğe hitabesi ve gençliğin cevabı

20 Mayısazar günü yapılan ulusal günümüz 19 mayıs kutlamasında Londra'da kurulu Türk okullarının yüzelece öğrencisi veliler ve izleyiciler tarafından gururla alkışlandılar. Türkiye ve KKTC nin ulusal halk giysileri içinde salonda yer alan gençlerimiz, Mustafa Kemal Atatürk'ün gençliğe hitabesini toplu halde okuduktan sonra, gençliğin Atatürk'e cavbını okuyarak Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet ilkelerine bağlılıklarını yinelediler. Ulusal şiirler, marşlar, folk dansları ve şarkılarla dolu tam bir ulusal gün kutlaması yaşayan Londra Türk toplumu, ulusal bayramların "halkımızın karakterinin bir parçası olduğunu" ve onları geleneksel bir biçimde kutlamanın "topluma ait ve terkedilmeyecek bir hak olduğunu" gösterdi 19 mayıs Atatürkü Anma ve Gençlik ve Spor bayramı törenleriyle..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.