Öne Çıkanlar Girişimcilik Özlem Türeci Getir ABD Getir Avrupa londra cocuk Edinburgh Napier University Cardiff University Birleşik Krallık burs basvuru Great Scholarships 2023 2024 Yeşilçam günlerine

Bu haber kez okundu.

Danimarka'dan şok Türkiye iddiası

Türkiye ile Danimarka arasında IŞİD krizi büyüyor. Danimarka basını, 49 rehine karşılğında IŞİD militanlarının Türkiye tarafından serbest bırakıldığını iddia etti. Serbest bırakılan militanlardan birinin geçen sene Danimarka'lı gazeteci Lars Hedegaard'a suikast girişiminde bulunduğunu iddiaya ekledi. Bu durumun iki ülke arasındaki ilişkilerin etkileneceği anlamına geleceğini belirttiler. İŞİD tarafından kaçırılan Türk diplomatların ne karşılığında serbest bırakıldığı tartışmalara neden oluyor. Konuyla ilgili Danimarka Adalet Bakanlığı tarafından soruşturma başlatılırken Türkiye’nin Danimarka Büyükelçisi Mehmet Dönmez, bilgisine başvurulmak üzere geçtiğimiz Cuma günü Danimarka Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Danimarka’nın en çok satan gazetesi Jyyland-Posten, İslam karşıtı söylemleriyle bilinen Danimarkalı gazeteci Lars Hedegaard’a geçtiğimiz yıl evinin önünde suikast girişiminde bulunan kişinin bir süre önce Türkiye’de yakalandığını ancak Musul’da kaçırılan diplomatlarla takas edilmek üzere IŞİD’e teslim edildiğini iddia etti. Gelişmelerin ardından çok sayıda Danimarkalı politikacı, Türkiye’ye yönelik öfkeli açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili konuşan iktidar ortağı Radikal Parti Dışilişkiler Sözcüsü Zenia Stampe, "Çok ciddi bir suç söz konusu. Türkler bize bir açıklama borçlu" derken Enhedslisten Partisi sözcüsü Nikolaj Willumsen Willumsen, "Eğer belirtildiği gibi Türkler bu kişiyi IŞİD’e iade ettiyse bu Türkiye’nin çok sert bir şekilde eleştirilmesini gerektirir ve Danimarka ile Türkiye arasındaki ilişkileri etkiler. Bu durum maalesef Türkiye ile IŞİD arasındaki şüpheli ilişkinin ıspatı." dedi. Danimarka Dışişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili yayınladığı basın bildirisinde şu ifadelere yer verildi: Şubat 2013’te Gazeteci Lars Hedegaard’a suiast girişiminde bulunan Danimarka vatandaşı Nisan 2014 tarihinde Türkiye’de yakalanmıştır. Türkiye’de tutuklu bulunan şahsın, Danimarka’ya iade edilerek yargılanması için Kopenhag Polisi tarafından Adalet Bakanlığımız aracılığı ile Türk makamlarıyla sürekli temas halinde olunmuştur. Adalet Bakanlığı’nın yeni edindiği bilgilere göre söz konusu şahıs serbest bırakılmıştır. Bununla birlikte Dışişleri Bakanlığımız konuyla ilgili Türk yetkililerden açıklama beklemesine rağmen Türk yetkililer henüz konuyla ilgili kesin bir açıklama yapmamıştır. Türkiye’nin Danimarka Büyükelçisi Mehmet Dönmez, Cuma günü Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştır. Ortada devam eden hukuki bir süreç olduğu için Adalet Bakanlığı daha fazla açıklama yapmak istememektedir." Danimarka basınına konuşan Lars Hedegaard ise söz konusu kişinin yeniden Danimarka’ya dönüp kendisine suikast düzenleme ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.