Öne Çıkanlar Hatice türkiye Londrada Kadınların Hackneyde Schnitzel Forever İngiltere vize Festival konser şöleni londra Aerro ingiltere Türkiye Büyükelçisi Kuzey Kıbrıs Tük Cumhuriyeti

Bu haber kez okundu.

İspanya Başbakanının şaşırtan kararı ‘Kemiklerini mezardan çıkaralım’

Sanchez, kamu yayın kuruluşu TVE’ye verdiği röportajda, İspanya’nın “İspanyolları ayıran sembollere izin veremeyeceğini” ifade ederek 1975’te ölen Franco’nun kemiklerinin Madrid yakınlarındaki Valle de los Caidos (Toprağa Düşenler Vadisi) anıt mezarından çıkarılarak ailesine verilmesi için çalışma yapacaklarını söyledi.
“Böyle bir şey, geçmişinde faşist diktatörlükler yaşayan Almanya ve İtalya’da hayal bile edilemez.” diye konuşan Sanchez, anıt mezarın bulunduğu
alanı İspanya İç Savaşı tarafları anısına “faşizme karşı mücadele” ve “barış” anıtına çevirmek istediğini kaydetti.
“Yaraları açmak değil, kapatmak istiyorum”
İki hafta önce iktidara gelen Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri Sanchez, Franco dönemini kınayan ancak eski liderin kemiklerinin mezarından çıkarılmasına karşı çıkan muhafazakar Halk Partisinin (PP) iddiasının aksine niyetinin “yaraları açmak değil, kapatmak olduğunu” belirtti.
PP’den destek isteyen Sanchez, parlamentonun geçen sene bu yönde bağlayıcılığı olmayan bir karar aldığını hatırlatarak “Yüzünüzü parlamentodan çevirerek ülkeyi yönetemezsiniz.” dedi.
Aşırı solcu Podemos, Sanchez’in önerisine destek verdi. Merkez sağ partisi Ciudadanos da diktatörün kemiklerinin mezardan çıkarılması fikrine açık olduğunu ifade etti.
Hala anma törenleri düzenleniyor
Franco’ya bağlı milliyetçilerle cumhuriyetçiler arasında 1936’dan 1939’a kadar yaşanan İspanya İç Savaşı’nda hayatını kaybeden 33 bin kişinin de gömülü olduğu Valle de los Caidos, başkent Madrid’in 60 kilometre kuzeybatısında yer alıyor.
İspanya’nın kültürel mirasları listesinde yer alan ve içinde bir büyük kilisenin bulunduğu Valle de los Caidos’ta hala Franco için anma törenleri düzenleniyor. Diktatör Franco’nun 1939’da iç savaşın bitiminden öldüğü 1975’e kadar iktidarında 114 bin kişinin kaybolduğu tahmin ediliyor. İç savaş sırasında ise en az 500 bin kişinin öldüğü sanılıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.