Öne Çıkanlar londra 24 haziran seçimleri Anadoludan Mistik Sesler Feryal Clark ingiltere Türkiye İşçi Partisi Britanya Örgütü İngiltere parlamentosunda ATRESMEDIA İngiltere restoran İngiltere İçişleri Bakanlığı Barış Pınarı Harekatı

Bu haber kez okundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'dan Türkiye açıklaması

Kıbrıs'ta Rum Meclisinin aldığı "Enosis" (Ada'nın Yunanistan'a ilhakı) kararından sonra çıkmaza giren müzakere sürecinde iki aylık aranın ardından bir araya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis, ara bölgede bulunan BM İyi Niyet Misyonu Ofisi'nde yaklaşık dört saat görüştü.Görüşmede, Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami, Rum müzakereci Andreas Mavroyannis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar ile diğer yetkililer hazır bulundu.Akıncı, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, görüşmede, müzakere dönemini programlamaya çalıştıklarını, nasıl sonuca ulaşabileceklerini birbirlerine anlatma fırsatı bulduklarını söyledi.

Nisan ve Mayıs'ta 4 görüşme

Nisan ve mayıs ayları için 4 toplantı tarihi belirlediklerini ifade eden Akıncı, 20 Nisan, 2, 11 ve 17 Mayıs tarihlerinde bir araya gelme kararı aldıklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, önümüzdeki süreçte BM’ye ne kendilerinin ne de Rum tarafının hakemlik atfetmediğini, BM’nin kendilerinden talebinin de bu olmadığını belirterek, BM’nin masaya resmi öneri koymasının söz konusu olmadığını, bu konuda Rum tarafıyla görüşlerinin aynı olduğunu söyledi.

BM’nin iki taraf kendilerinden istediği sürece ve istedikleri oranda yardımcı olmaya hazır olduğunu ilettiğini dile getiren Akıncı, Genel Sekreter Antonio Gutteres ile Brüksel’de yaptıkları görüşmede de görüşlerinin aynı çerçevede olduğunu teyit ettiklerini ifade etti.

Akıncı, iyi niyetle bugün müzakere sürecine başladıklarını belirterek, müzakerecilerin sık sık bir araya geleceklerini, kendilerinin belirlediği 4 toplantıdan daha fazla görüşeceklerini kaydetti.Akıncı, bir gazetecinin, "Rum tarafı Akdeniz'deki doğalgaz kazılarına başladığında Temmuz ayında müzakerelere ara verilecek mi?" şeklindeki sorusuna karşılık, "Temmuz ayında açıklanan kazılar yapılırsa bunun neticesinde neler olduğunu gördük. Kazılar ve güneydeki seçimler bizi zorlayan olgular ancak müzakereleri bitirelim noktasında değiliz. Gerginlik yaratan unsurları ortadan kaldırmak için ya kazıları ertelemek ya da çözümü süratlendirmek gerekir." dedi.Kıbrıs'ta bir çözüme varılabilmesinde Türkiye ve Yunanistan'ın rolünün çok önemli olduğunu ifade eden Akıncı, "Türkiye'nin bu çözüm ve müzakere sürecine desteği son derece önemlidir. Onun da ötesinde garantör ülkedir." şeklinde konuştu. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.