Öne Çıkanlar ATRESMEDIA İngiltere restoran İngiltere İçişleri Bakanlığı Barış Pınarı Harekatı Avukat Fidan Osoy londra Varis ülseri University of London Goldsmiths Brunel University London

Bu haber kez okundu.

Avrupa'da Ramazan ayında iftar ve sahur

11 Ayın Sultanı Ramazan’ın Önemi: Ramazan ayının diğer aylardan farklı kılan sebeplerden birisi, Kutsal kitabımız olan Kur’an’ın bu ayda indirilmiş olmasıdır. Yüce Allah Kur’an’da ” Ramazan ayı insanları kurtuluşa götüren, doğruyu yanlıştan ayıran Kur’an’ın indiği aydır. “(Bakara suresi, ayet 185) buyurmuştur.

Ayşad GÜDEKLİ, AVRUPA AJANSI İÇİN RAMAZAN AYINI YAZDI

Kur’an, Allah tarafından insanlara öğüt vermek ve yol göstermek için gönderilmiştir. Bu nedenle Kur’an insan için hayati değer taşır.  Peygamberimiz (S.A.V.) Allah’ın haber verdiği görev ve sorumluluklarımızı sıkça hatırlamamız için Kur’an’la iç içe olmayı öğütlemiştir.

Ramazan ayında Kur’an-ı Kerim okunur. Tüm cüzleri tamamlanır. Bu ayda hatimin de ayrı bir değeri vardır. Çünkü bilindiği üzere Kur-an’ı Kerim Ramazan ayında kadir gecesinde indirilmeye başlanmıştır. Kadir gecesi Ramazan ayının 27 inci gecesi olarak bilinir. Allah-ü Teala Kadir gecesi için “Bin aydan daha hayırlı” olduğunu haber etmiştir. Peygamberimiz (S.A.V.) de “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan umarak Kadir Gecesi’ni değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır” (Buhari) buyurarak, bu gecenin önemini belirtmiştir.

Ramazan ayı oruç, sabır ve huzur ayıdır.

Ramazan ayında müminler iftar için sabırlı olurken, kötülüğe, kötü söze nefse de sabır göstermeli ve oruçluyken aralıksız ibadet içinde olduklarını akıllarından çıkarmamalıdırlar. Orucun açılması sırasında ve sahur vaktinde insanın içini bir mutluluk huzur ve huşu kaplar. Kalp gözümüz nurlanır. İçten yapılan bir ibadet olursa oruç, insanda bıraktığı manevi feyz paha biçilmezdir. Niyet çok önemlidir. Orucu müminler Allah rızası için tutarlar. Sahur vakti niyet etmeyi unutmamak gerekir. Ezanla birlikte yeme-içmeye son verilir. Ramazan ayı mütevazı ayıdır. Kesinlikle şatafatlı sofralardan uzak durmalı böyle bir durum içinde olmamak gerekir. Hele ki israf, ramazanla çok zıt bir kavramı teşkil eder. Oruç sadece aç kalmak değil, aç kalanların ve kalmışların halini anlamaktır. Ramazan paylaşmaktır aynı zamanda. İmkanı olanların olmayanlarla paylaşmasıdır. Burada da mütevazılık önemlidir. Asla ramazan başka dünyevi emeller için kullanılmamalı ve malzeme katiyetle edilmemelidir. Ramazan ayı bir fırsattır. Sevaplara sevap katmak için, günahlardan arınmak için, nefse hakim olabilmek için, açın halinden anlayabilmek için bünyeyi disiplinize etmek için bir fırsattır. Ramazan bir empatidir. Yokluğun, çaresizliğin, muhtaçlığın ne olduğunu gösterir görmek isteyene. Ramazan bütünleştiricidir. Aileleri, akrabaları yakınları bir araya getirir. Ortak bir paydada toplar. Unutulmamalıdır ki Ramazan ayında oruç tutmak farzdır. Ramazan saygıdır. Oruç tutma farzını yerine getiren Müslümanlara tutmayanlar tarafından ve aynı şekilde tutmayanlara da tutan müminler tarafından saygı gösterilmelidir. Ramazan dayatma ayı değildir. Hasbelkader oruç ibadetini yerine getiremeyenlere ve yaşça küçük olanlara oruç konusunda baskı yapılmamalıdır. Ramazan eğitimdir. Bu ayda ailemizi ve çevremizi doğru bilgilerle aydınlatmalı, ramazanın ne olduğunu neden oruç tutulduğunu izah etmeliyiz. Ramazan ayında ihtiyaç sahibi insanlara fitne verilmelidir. İmkanı olan müminler bu ayda asgari olarak günlük bir insanın doyabileceği kadar gıda karşılığı para vermelidir. Ramazan komşuluk bağlarını güçlendirir. Ramazan ayında yapılan yemekler paylaşılmalı ikram edilmelidir. Bunu yaptığınız zaman huzur bulacaksınız. Ramazan ayı arınma ayıdır. Kötülüklerden, günahlardan, tembellikten ve gıybetten kurtulma ayıdır.

Ramazan ayında iftar ve sahur

Ramazan ayında özellikle hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketimi artmakta. Bu gıdaların dengeli alınması gerekir. Oruç zamanı öğün üçten ikiye düştüğünden sağlıklı beslenmeli, sahur yapmadan oruç tutulmamalı sahuru yatmadan önce değil sahur vaktinde yapılmalıdır. İftarlarda en çok yapılan yanlış hareketlerden biri de gereğinden fazla su içmek. Haliyle yaz ayına denk gelen Ramazan sıcaklarında etkisiyle vücuttaki su oranının düşmesine neden olacaktır. Bu nedenle su kaybının da etkisiyle iftarda hemen sıvı ihtiyacı karşılanmak istenir. Fakat fazla sıvı tüketimi katı gıda alımını olumsuz etkiler. Buna dikkat etmek gerekir. İftar sofrasına iftar anında sadece yeteri kadar su koyulmalıdır. Ramazan ayında çok yağlı yemeklerden kaçınmalı özellikle tatlı tüketimine çok dikkat edilmelidir. Sıcak havalarda oruç tutmak bünyeyi zorlayacağı için hele ki yaz aylarına denk gelen Ramazan aylarında gıda tüketiminin önemi artmaktadır. Susamayı azaltacak gıdalar örneğin komposto gibi meyve katkılı sıvı tüketimi önem arz etmektedir. Hem susuzluğu giderir hem de vücuttaki kan dolaşımını dengede tutar. Ramazan ayında kilo verilir inancı özellikle günümüz dünyasında doğru değildir. Tam tersine kilo almaya müsaittir beden. Burada önemli olan noktalardan biri sahura kalkılmalı ve süt ürünleri tüketilmelidir. Kahvaltı tarzı bir sahur en sağlıklı sahurdur. Sahurda komposto dışında şeker tüketimi minimuma indirilmelidir. İftarda yapılan hatalardan biri de hızla yemektir. Bundan katiyetle kaçınmak lazım gelir. Bu bünyeyi yıpratan bir durumdur. Ara vererek yemek vücudu sarsmaz ve hazmı kolaylaştırır ve bünye kendini sahura hazırlar. Ramazan ayının her zaman ilk günleri zor gelebilir ama beslenmeyi doğru yaptığınız taktirde zamanla bünye bir randımana girecek ve rahat bir ramazan ayı geçirmenizi sağlayacaktır.

Allahü Teala’nın bir sonraki Ramazan ayına ulaştırması dileğiyle. 

Hayırlı Ramazanlar…

Ayşad GÜDEKLİ

 

LONDRA İÇİN RAMAZAN İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYINIZ

T.C. BAŞBAKANLIK DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI INGILTERE – LONDRA. İngiltere Londra Ramazan İmsakiyesi 



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.