Öne Çıkanlar londra 24 haziran seçimleri Anadoludan Mistik Sesler Yanıla Yanıla Londradaki Türk öğrencilere Feryal Clark ingiltere ingiltere Cumhuriyetin 100. Yıl Kutlama Balosu Türkiye İşçi Partisi Britanya Örgütü İngiltere parlamentosunda ATRESMEDIA

Bu haber kez okundu.

Selahattin Demirtaş'tan Taksim açıklaması

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 1 Mayıs kutlamalarına açılmasını istedi. 1 Mayıs 1977'de ölen 35 kişiyi anmak için toplanan 1 Mayıs Tertip Komitesi üyeleriyle birlikte Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakan Demirtaş Taksim Meydanı'nın Türkiye'de 1 Mayıs'ın sembolü olduğunu söyledi.

“Taksim’i yasaklamak, 1 Mayıs’ı yasaklamaktır” diyen HDP lideri, "Abartılı bir örnek olarak karşılanmasın yapacağım karşılaştırma. Müslümanlar Kâbe’ye giderler hacı olmak için, Museviler Kudüs'e giderler. Dini inançların merkezleri vardır, mabetleri vardır. Onun dışında hiçbir yerde onu yapamazsınız. Evet dini bir inanç olarak söylemiyorum fakat işçi açısından Taksim olmazsa olmaz bir yerdir. Burada 1 Mayıs kutlanamazsa, o gün Türkiye'de 1 Mayıs kutlanmamış sayılır” diye konuştu. 

Başbakan Davutoğlu’na 1 Mayıs çağrısı

Demirtaş, Başbakan Davutoğlu'na seçim arifesinde çağrı yapmak istediğini söyledi, "Gelin şu 1 Mayıs'ta en küçük bir gerginlik olmadan, işçiler bayramı bayram gibi kutlasınlar. Bizler de siyasiler olarak, emekçilerimizin bu bayramlarında yanlarında olalım” dedi.

Bu konuda yetki ve sorumluluğun Başbakan Davutoğlu’nda olduğunu belirten Demirtaş, “1 Mayıs'ta Taksim Meydanı’nı mutlaka kutlamaya açmaları lazım. Biz HDP olarak sendikaların bu tutumunun çok haklı olduğunu düşünüyoruz. En küçük bir şiddet olmaması için de çaba sarf edeceğiz" diye konuştu.

Erdoğan'a 'Kürt sorunu' yanıtı

HDP lideri Demirtaş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kürt sorunu var demek ayrımcılıktır” sözünü eleştirdi. Demirtaş, “Sayın Cumhurbaşkanı bu ülkede Kürt sorunu yok demiş olabilir, hatta ona kalsa Kürt yok diyecek de buna cesaret edemiyor. O yok dedi diye de yok olmuyor” dedi.

"Bu ülkede herkesin sorunu var. Kürdün sorunu katmerlidir" diyen Demirtaş, "Herkes iki sorun yaşıyorsa, Kürt üç sorun, dört sorun yaşıyor” diye konuştu. Ülkede sorunsuz yurttaş olmadığını belirten Demirtaş, “Sayın Cumhurbaşkanı desteklediği partiye oy kazandırmak için koskoca bir halkı rencide etmekten vazgeçmeli artık” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çözüm sürecini elinin tersiyle ittiğini söyleyen HDP Eş Başkanı, “Milliyetçi oyları kapmak için ülkeyi ateşe atmanın hiçbir anlamı yok” ifadelerini kullandı.

‘Kıbrıs’a fırça atıyor’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni seçilen KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya yönelik sözlerini hatırlatan Selahattin Demirtaş, tartışmaya dair şunları söyledi:

"Sağa sola bu şekilde emirler yağdırarak, karşında boyun bükmeyenin boynunu vurmaya kalkışarak, bu ülkede Cumhurbaşkanlığı makamını dolduramazsın. Burayla da yetinmiyor. Kıbrıs'a fırça atıyor. Kıbrıs'ın Cumhurbaşkanı daha yeni seçilmiş. Daha tebrik etmedin. 'Hayırlı olsun, kutluyorum' demeden, 'ağızından çıkanı kulağın duysun' diyor. Bu mudur demokrasi anlayışı? Yüzde 60 oyla seçilmiş Kıbrıs'ın Cumhurbaşkanı. Hani milli irade? Hani sandığa saygı?”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istediği aday seçilmediği için yeni KKTC Cumhurbaşkanı’nı tebrik etmediğini söyleyen Demirtaş, “İlle 'Bizim yavrumuz olacaksın' diyor. Onlar 'Hayır, eşit olsak olmaz mı' diyor? 'Hayır, yavrumuz olacaksın'. Anlayış budur. Kürtlere de böyle bakıyor. 'Biz eşit olsak olmaz mı' diyoruz. 'Yok, yavrumuz olacaksın'. 'Etle tırnak gibi olacağız'. Biz tırnak olacağız sürekli, beyefendi de et olacak. Kusura bakmasınlar" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.