Öne Çıkanlar Spa buzul Daniel Davis Altan kardeşler reklam filmi hulusi akar ferhat göçer LTTFF Caria Holidays london Huawei CFO

Bu haber kez okundu.

Türkmen varlığı tehlike altında

AVRUPA AJANSI (AVA) ÖZEL HABER/MAHİR TAN/LONDRA-Irak Türkmen Cephesi İngiltere Temsilcisi Sündüs Saqi, Avrupa Gazetesine yaptığı açıklamalarda Dünya Türk Toplumunu uyardı; "Kuzey Irak'taki 1300 yıllık Türkmen varlığı yokolma tehlikesi altında".  Kuzey Irak'ta Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Kerkük, Tuzhurmatu gibi bölgelere Irak Ordusu ve Kuzey Irak Yönetimi tarafından asker ve silah yığınağı yapıldığını söyleyen Sündüs Saqi, Dünya'da petrol çıkarlarının düğümlendiği Kerkük ve çevresinde silahsız ve korumasız olan tek toplum Türkmenler" diyerek yaklaşan savaş ve katliam tehditlerine dikkat çekti.

Irak'ta 3. Büyük toplum olmalarına karşın yönetimde yeterince temsil edilmeyen Türkmenlerin, ABD tarafından 2003 yılında başlatılan işgalden sonra giderek daha kötü duruma düşürüldüklerini söyleyen Sündüs Saqi, "Uluslararası hukuk ve Irak iç hukuku artık işlemiyor. Bölge Irak Ordusu ve Kuzey Irak Peşmergeleri arasında başlayacak bir çatışmada yangın yerine döner. Türkmenlerin korunması  için hiç bir uluslararası güç bulunmuyor" dedi. 

 Dijle Operasyonlar Komutanlığı Türkmen asker ve komutan almalıdır

   Kuzey Irak'ta ABD askerlerinin çekilişinden sonra Irak yönetimi ve Kuzey Irak Otonom yönetimi arasında gerginleşen ilişkiler sonunda Irak tarafından Dijle Operasyonlar Komutanlığı adı altında kurulan birlikler Kerkük ve Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelere yerleştirildi. Kuzey Irak yönetimi tarafından aynı bölgelere yollanan Peşmerge birlikleride bölgeyi bir barut fıçısına çevirdi. Suriye'de devam eden çatışmalar ve Irak yönetiminin Türkiye ile olan ilişkilerinin gerginleşmesi sonucu, Irak Türkmenlerinin güvenlik sorunu ön plana çıktı. Irak Türkmen Cephesi temsilcisi Sündüs Saqi;  "2003 yılında yapılan ABD işgalinden sonra sürekli olarak güç kaybettik. Bir Türkmen kenti olan Kerkük'ün nüfus yapısı değiştirildi, köylerimize ve topraklarımıza çeşitli oyunlarla yabancı unsurlar yerleştirildi. Türkmen halkı terör yoluyla dış ülkelere göç ettirilmeye çalışılıyor. Irak Anayasasına saygılıyız. Bu nedenle Dijle Operasyonlar komutanlığına karşı değiliz.Ancak bu güç büyük ölçüde bölgeyi tanımayan Arap askerlerinden oluşuyor.Bu birliklerin içine  Türkmenlerin asker ve subay olarak alınması durumunda bizim için bir güvenlik unsuru olabilir." diyerek Irak'ta Türkmenlerin en acil sorununun can güvenliği olduğunu söyledi.

Kerkük'e özel statü-özel ordu

Orta-Doğu'da Suriye ve Irak'ta gelişen çatışmalar ve büyük çaplı bir savaş çıkması ihtimaline karşı Irak Türkmen Cephesinin görüşlerini dile getiren Sündüs Saqi, "İTCnin Kerkük'e özel bir yönetim statüsü ve güvenliği sağlayacak bir özel ordu" istediğini ve bunu Irak Parlamentosu'nda savunduğunu söyledi.

Kerkük'ün petrol kaynakları dolayısıyla tüm güçlerin ilgi odağı haline geldiğini söyleyen Saqi "güvenlik sorunu diğer Türkmen bölgelerinde de var. Ancak Kerkük özel bir bölge. Burada yönetim ve güvenlik Türkmen, Kürt ve Arapların eşit sayıda üye ile katılacağı örgütler tarafından sağlanabilir. Uluslararası Toplumun Kerkük meselesinde odaklanması gereken nokta özel yönetim olmalıdır. Bu konuda Türkiye'den de destek bekliyoruz" dedi.

Kerkük'ün özel olarak öneminin Dünya'nın en önemli petrol yataklarından birine sahip olmasından ileri geldiğini söyleyen Saqi, "Geçtiğimiz yıl Kuzey Irak yönetimi, Irak anayasasına aykırı olarak başka ülkelere kendi adına petrol satışı yapmaya başladı. Merkezi Irak yönetiminin kabul etmediği bu satışlara bizde karşıyız. Kerkük Petrolleri Tüm Irak halkına aittir." dedi. Türkmenlerin yarı yarıya Sünni ve Şii oldukların belirten Sündüs Saqi "Bizde sünni -Şii Türkmenler arasında hiç bir sürtüşme olmadı. Kuzey Irak'taki meselelerde mezhep çatışması değildir. Kuzey Irak'ta mesele Kerkük petrolleri meselesidir.Türkmenler de bunun tam ortasında yer alıyorlar" dedi.  

 "Burada 6 devlet kurduk, şimdi tarihten silinebiliriz"

ITC Londra temsilcisi Sündüs Saqi, Kuzey Irak'ta en eski toplumlardan biri olduklarını belirterek "Biz bu topraklarda 6 devlet kurmuş bir halkız. Güney Irak'ta yaşayan ve Türkmen dilini unutmuş 1.5 milyon Türkmen var. Irak yönetimi ile Kültürel varlığımızı koruyacak ve güçlendirecek anlaşmalar yapmak zorundayız. Kuzey Irak'ta terör ve düzmece hukuk sistemleri ile Türkmen varlığı silinmeye ve halk göç ettirilmeye çalışılıyor. Yüzlerce Türkmen Türkiye, Avrupa ve çeşitli Arap ülkelerine göç ettiler. Türkmenlerin başkaları tarafından işgal edilmiş ev ve arazileri hakkında son 10 yılda 45 bin dava açlıdı. Bunlardan sadece % 5 sonuçlandı." dedi. 


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Savash merendli 5 yıl önce

Benim bir canim var ya guney Azerbaycan ya Turkmen eli feda olsun.her zaman butun varligimla yaninizdayim .onlar Bizim qardaslarimiz.
Kerkuk turkleri Azerbaycan lilar