Öne Çıkanlar londra 24 haziran seçimleri Anadoludan Mistik Sesler Yanıla Yanıla Londradaki Türk öğrencilere Feryal Clark ingiltere Türkiye İşçi Partisi Britanya Örgütü İngiltere parlamentosunda ATRESMEDIA Dr. Müge Çevik

Bu haber kez okundu.

Eskişehir'den son perde  Türk birliğinin yolu göründü

Özdemir HÜRMÜZLÜ yazdı

Türlük diyence binlere kahramanlıklarla dolu bir millet öyküsü haklıma geliyor…Türklük demek 1070 Malazgirt savaşa, 1453 İstanbul fethi ve Türkiye Cumhuriyeti kurtuluş harbimi sürekli içimde canlanıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Türlük kokan şehirlerinden Eskişehir 2013 Türk dünyası Başkenti çalışmaları ve hatta son perdesi kapsamında Türk dünyası medya dalında belki de yıllar önce yapılması gereken bir ilk yaşandı.

19_23 günleri arası Türk Dünyası Gazeteciler Şurası  toplantısı çerçevesi içerisinde sempozyum,panel ve çalıştay gibi bir takım önemli çalışmaları sahne oldu.

Türk dünyası gazeteciler toplantısı öncesi ayaküstü bir tartışma benim açımdan buluşmaya damgasını vurdu.

Türk Cumhuriyetlerinde ve topraklarından gelen meslektaşlarımızla tanışma fırsatı oldu,tanışmış olduğumuz arkadaşlarla kendi bölgelerimizle ilgili bilgi verirken ortaya ilginç bir diyalog çıktı,Türk topraklarındaki Türk hanlarının yapmış olduğu eserlerde bash ederken bir değerli arkadaşımızın söylediği sözle tartışma içinde soğuk rüzgar estirdi.

Dedi ki: Türk tarihi Türkiye Türkleri dışında diğer Türk topluluklarını ilgisini çekiyor,zira Türkiye’nin gündemi başka şeylerle meşgul ediyorlar.

Buluşma sırasında Türkiye Gazeteciler Federasyonu genel başkanı Atilla Sertel ile tanışma fırsatım oldu ve iyi ki de oldu kendisine Türkmeneli’de olan bitenleri anlattım kendisi de konuya çok ilgi gösterdi ve Duayen Gazeteci Uğur Dündar Kerkük’ü ziyaret edeceği sözünü verdi.

Açılış töreni Türk dünyasından gelen temsilcilerin kısaca konuşmalar yer aldı, her kes yaşadığı bölgelerde yaşanan olayları ve çıkan gazeteler konusunda konukları bilgilendirdi.

Yeni gün(Nevruz)bayramı kutlamaları

Her milletin iki nevi bayramı var birisi dini bayramlar diğer ise milli bayramlar, Nevruz bizim Türkçe’mizde yeni gün bayramı olarak adlandırılan bu etkinlik Türk dünyası coğrafyasında görkemli bir biçimde kutlanır.

Türk dünyası gazeteciler buluşması etkinlikleri kapsamında muhteşem bir kutlama gerçekleştirdi,içinde Türk dünyasından gelin heyetlerine bağlı çadırlar vardı,çadırda kültürleri ile ilgili eşyalar sergilinde,o an tanık olmak belki de benim gibi milleti ile her zaman gururu duyan bir insan için çok gurur vericiydi.

Buluşma sırasında balmumu müzesi

Türkmeneli_Kerkük’te yaşadığıma rağmen Eskişehir büyük belediye başkanı üniversite hocası Yılmaz Büyükerşen’i çok iyi bir belediyeci olduğunu medya araçlığıyla biliyorum, yapmış olduğu çalışmaları takdirle izliyordum,ama yaptığı balmumu müzeyi görmeyi çok arzu ediyordum,iyi ki fırsat oldu müzeyi gezdim,belki de bu buluşmanın en güzel bölümüydü benim için,zira müzede Türk,tarihi,siyasi ve sanatsal alanında büyük emekleri olan insanların balmumu heykeli vardı,bu çalışma kendisi için hem de Eskişehir halkı için gurur verici bir çalışma olduğunu düşünüyorum.

Eskişehir’den Tataristan’ın Kazan şehrine Türk dünyası başkentini uğurladık

Eskişehir 2013 Türk dünyası başkenti Tataristan’ın kültürel şehirlerinden Kazan’a uğurlama töreni muhteşem bir törenle gerçekleşti.

Törende Türk dünyasından gelen çok görkemli Sovlerle katılımcıların göğsünü kabardı,gösteri yapan takımlar herkesi ayakta alkışlama zorunda bıraktılar.

 

Ve kapanış

Türk Dünyası Gazeteciler Şura toplantısının son gününde Çalıştay yapıldı,çalıştayda 30 ülkeden katılan gazeteciler yaptıkları konuşmalarda çok güzel öneriler sunuldu,ama doğru Türkistan’daki bulunan Uygur Türklerinin Çin rejimi tarafında maruz kaldığı asimile politikasını geniş yer verildi,arada İran’daki Türklerini sorunu diğer taratışıma konusu oldu, Irak Türklerinin yaşadığı bölgelerde başta Tuzhurmatu,Kerkük ve Musul’daki terör eylemleri ayrıca tartışmalardan nasibini aldı.

Dünya gazeteciler federasyonu

Türk Dünyası Gazeteciler Şura toplantısı neticesinde Ankara merkezli Dünya Gazeteciler federasyonu adı altında Türk dünyası gazetecileri kucaklayacak bir kurum ortaya çıktı.

Türklülük hayranı

Gerçekten söylenecek söz varsa çok uzaktan gelen Türklerin hakkında söylenmesi gerektiğini düşünüyorum, konuşmalarında yansıdığı gibi yüreklerinde Türklük duygusu fışkırıyordu,katılımcıların küçük bir kısmi Türkiye Türkçe’si bilmemesine rağmen ama o kadar Türklükleriyle gurur duymalarına hayran kaldım,iyi ki onlarla tanıştık iyi ki  olanlar var.

Irak Türkleri

Buluşma sırasında katılımcı gazetecilerinin yaptığı konuşmalarda Irak Türkleri hakkında vermiş oldukları bilgiler dikkatimi çekti,Azerbaycan ve İran Türklerinin Kerkük,Türkmeneli sevdaları hiçte dilden düşmedi,yanılmıyorsan Türk dünyası gazetecilerin şura toplantısının gözdesi Kerkük olmuştu,buda bizim için ayrıca gurur kaynağıdır.

Birde her yerde Türk yaşıyorsa ora bizim vatanımız,bizim toprağımız duygusu içerisinde yaptığımız tanışmalar sırasında yaşadık.

Türk dünyası gazeteciler şura toplantısı Türk dünyası buluşması anlamında bir ilkliğe imza atmıştır,şura toplantıları tanışma yönündeki tüm girişimler kanımca başarılar olmuştur,Sonuç bildirgesinin bir paragrafında yazdığı gibi Türk dünyası ajansı kurulması yönünde gereken adımların atılması için karar verilmiştir,onun yanında Türk kadın gazetecinin haklarını savunmak için Şura toplantıları sırasında gazeteci kadın zirvesi sonuncu Türk Dünyası Kadın Gazeteciler Birliği kurulmuştur,buda başka bir başarıydı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.