Öne Çıkanlar Anadoludan Mistik Sesler Feryal Clark ingiltere Türkiye İşçi Partisi Britanya Örgütü ATRESMEDIA İngiltere restoran İngiltere İçişleri Bakanlığı Barış Pınarı Harekatı Ozan Arif kimdir Avukat Fidan Osoy londra

Bu haber kez okundu.

Gece Yarısı Ekspresi filmi yanlışlar ve yalanlarla dolu

Alpaslan Düven/Londra-Türkiye karşıtı bir film olarak uzun yıllardır akıllarda kalan Gece Yarısı Ekspresi (Midnight Express) filminin hikayesinin gerçek hayattaki aktörü Billy Hayes, ilk kez A Haber’e konuştu. Türkler’den özür dileyen ve pişman olduğunu belirten Hayes,Türkiye’nin son 10 yılda bir endüstriyel güce dönüştüğünü, Başbakan Erdoğan hükümetinin çok iyi ekonomik politikalar geliştirerek ülkeyi ileriye taşıdığını söyledi.

Londra’nın sanat, kültür ve eğlence merkezi Soho’da “Billy Hayes’le Gece Yarısı Ekspresi’nde Yolculuk’’ (Riding the Midnight Express with Billy Hayes) adlı tek kişilik bir gösteriyle seyirciyle buluşan Hayes, gösteri öncesi A Haber İngiltere Muhabiri Alpaslan Düven’e konuştu

Türkçe konuşabilme kabiliyetini de sergilen ve tek kişilik gösteriyle birçok yanlışları düzeltmeye gayret gösterdiğini söyleyen Hayes, başka ülkelerde de bu oyunu oynayacağını ve diğer Türk ve Amerikan basın organları ile iletişime geçmek için elinden geleni yapacağını söyledi.

1795 yılında İmralı Hapishanesi’nden firar ettikten sonra Yunanistan’a kaçan ve oradan da ülkesine dönmeyi başaran Hayes, Amerika’da tanıştığı bir Türk polis şefi ile iyi bir dost olduklarını ve onun ricası üzerine İstanbul’u ziyaret etmeye karar verdiğini anlattı.

2004 yılında, bir haftalık “özel izinle” İstanbul’u ziyaret eden Hayes, son 10 yılda İstanbul’daki gelişimin olağanüstü olduğunu adeta New York’u andırdığını ve Taksim’deki değişimin ise kendisini çok etkilediğini, bu hızlı gelişim karşışında çok şaşırdığı ifade etti.

Hayes, kendisine yakın ilgi gösteren ve yıllar sonra İstanbul’a gönmesine yardımcı olan Türk polisine minnettar olduğunu özellikle vurguladı. 

Gece Yarısı Ekspresi filminin gerçeği yansıtmadığını ve filmin senaryo yazarı Oliver Stone’un yazdığı şeyleri çekim aşamasında fazla dramatize ettiğini vurgulayan Hayes, “Oliver Stone, Vietnam Savaşı’yla ilgili bir film yapmak istiyordu ancak Hollywood buna pek sıcak bakmıyordu. Zor durumda kalan Stone, kitabımı okumuş ve sinemaya uyarlamaya karar vermişti. Yaklaşık 1 hafta birlikte çalıştık. Gece Yarısı Ekspresi’ndeki karakter ve yaşadıkları benim hikayemden oldukça farklı ve gerçeği yansıtmıyor. Örneğin filmdeki karakter bir gardiyanı öldürüyor. Bu gerçek değil çünkü ben bir gardiyan öldürmedim’’ dedi.

Hayes, “Oliver Stone Türkiye’ye ve Türkler’den nefret mi ediyordu’’ sorusuna, “Sanmıyorum. Ama Hollwood’la arası bozulmuştu ve işleri yolunda gitmiyordu. Gece Yarısı Ekspresi onun kuruluşu oldu…’’diye ifade etti.

Hayes, “Hikayeni Columbia Pictures’a film yapımı için sattıktan sonra, filme neden Türkiye’ye karşı karalayıcı ve gerçek olmayan bir çok şeyi eklendiğini ve neden bu konuda bir şey yapmadın’’ sorusunu soran A Haber muhabirine, hikayesini film stüdyosuna sattıktan sonra hiç bir resmi hakkı bulunmadığını ve hikayenin tamamen Columbia Pictures’ın kontrol altına geçtiğini belirterek, film gösterime girdikten sonra yapılan yanlışlardan ve yalanlardan rahatsız olduğunu belirttiğini ama ok yaydan çıktığı için bir şey yapamadığını ve buna hakkı olmadığını anlattı. 

Türk toplumunu ve Türkiye’yi çok sevdiğini belirten Hayes, hatalarını ve yaptığı yanlışları kabul ederek, bu olaydan dolayı ne kadar pişman olduğunu belirtti

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.