Öne Çıkanlar İngiltere İçişleri Bakanlığı Barış Pınarı Harekatı londra University of London Goldsmiths Brunel University London GREAT Bursları nedir ingiltere burs basvuru ingiltere lisansüstü eğitimi burs ingiltere lisansüstü eğitimi

Bu haber kez okundu.

Ahmet Vefik Alp'in Çamlıca Camii 'Mimari Yaratıcılık' ta Dünya Birincisi

Her yıl 15 sanat ve tasarım dalında gerçekleştirilen LICC International Creative Competition (Uluslararası Yaratıcılık Yarışması) ödülleri dün gece Londra da gerçekleşen törende verildi. 2013 yılı Mimari Tasarım dalında Türkiye den Çamlıca 'Altın Kubbeli Cami' projesi çeşitli ülkelerden ön elemeleri aşan 20 mimari eseri geride bırakarak ipi göğüsledi.

Prof. Alp tarafından Istanbul Çamlıca için hazırlanan cami proje beğenilmiş, ancak uygulama için Bizans-Osmanlı yorumu bir proje seçilerek inşaatına başlanmıştı.

Alp projesini şöyle anlatıyordu: ‘Dört taraftaki kademeler şelalesi İslam’ın yükselişini, altta su aynası Evren’i, Kur’an dan ayetlerin oluşturduğu altın simülasyonu Küre ise Islam Kültürünün egemen olduğu bir Dünya’yı simgelemektedir. 

Büyük Çamlıca Camii Istanbul siluetine etki yapacak önemli bir projedir. Eserimiz eski şaheserlerin doğrudan tekrarından kaçınarak eski ile yeninin hassas ve çağdaş bir sentezi olarak yorumlanmıştır.

Dikdörtgen plana oturan cami işlevsel mekanlara ayrılan üç seviye ile otopark, sığınak ve teknik mekanlara ayrılan iki alt seviyeden oluşmaktadır. 

            Ana avlunun üç tarafında mevcut eğime saygı göstererek kademeler halinde zemine inen  kemerli teraslar tesise anıtsal bir görüntü ve görkem getirmektedir. Bu kademeli düzeni Antik Mısır Kraliçesi Haçepsut’un Tapınağı’na, Mesopotamya’nın Babil Bahçeleri’ne veya Güney Amerikanın Aztek-Maya Tapınakları’na benzetilmektedir. Islam Dininin tüm kültürleri kapsayan son ve en mükemmel Din olduğu mesajı burada vurgulanmış olmaktadır. 

Ana namaz mekanı havada asılı hissi uyandıran ve Kur’an dan surelerle oluşturulmuş bir Dünya’nın içindedir. Kürenin üst ve alt tepelerine yaklaştıkça harfler birleşerek sağır düzleme dönüşmektedir. Altın simülasyonu Arapça harflerden oluşan dış zarfın kalınlığı yaklaşık 80 cm dir ve harflerin arası yüksek vasıflı cam ile işlenmiştir. İç mekanda da aynı harfler algılanmaktadır. 

Fecr Suresi, 27-30. Ayetler: 'Allah şöyle der : Ey huzur içinde olan nefis, sen ondan razı, o senden razı olarak Rabbine dön, iyi kullarımın arasına gir, Cennetime gir'......

Küre kendi kendini taşımakta, altta çelik ayaklar yükü temele aktarmaktadır. Küre’nin altında, otopark katları seviyesinde iki kademeli dairesel bir şelale havuzu bulunmaktadır. Namaz alanı büyük üst seviye ve küçük alt seviye olarak ikiye ayrılmıştır. Bu iki mekana çevre avlulardan köprüler ile girilebilmektedir. Rutin vakitlerde kısıtlı cemaat alt seviyeyi kullanabilir. Cumalar ve özel günlerde üst seviye değerlendirilecek, gerektiğinde her ikisi birden kullanılacaktır. Bu işlevsel kademelenme ile camiinin ısıtma soğutma aydınlatma masraflarında ciddi bir tasarruf sağlayacaktır. Caminin açık, yarı açık ve kapalı toplam namaz kapasitesi 28.000 kişi olmaktadır. Her iki seviyede son cemaat mahalleri bulunmaktadır. Külliye birçok sosyal, eğitsel ve kültürel kullanım mekanları ile zenginleştirilmiştir 

            Dünya’yı simgeleyen ana küre, minare ve kademeli kemerler şelalesi renk değiştirebilen LED teknolojisi ile aydınlatılacaktır. 

            Kudüs teki Kubbet-üs Sahra’ yı anımsatan ‘Altın Kubbeli Cami’ inşa edilirse Istanbul üzerinde gece ve gündüz ışıldayacaktır. Bu Eser cami mimarisinde klasik ve çağdaşın hassas bir sentezi ile günümüz teknolojisi ışığında yoğrulmuş ve yorumlanmış, belleklerden silinemeyecek anıtsal bir mimari yapıttır.

 

            20 kişilik Uluslararası Juride aşağıdaki üyeler yer almıştır:

 

Alfonso Artiaco, Alfonso Artiaco, Naples, Italy 

Barbara Polla, Owner and Director of Analix Forever Gallery, Geneva, Switzerland

Ben Tomlinson, Director, Alma Enterprises Gallery, London, United Kingdom

Hossein Farmani, Curator, Los Angeles, New York, United States

Jesper Thomsen, Director of Mews 42 Gallery, London, United Kingdom, Jüri Başkanı

Knut Ormhaug, Senior Curator, Bergen Art Museum, Bergen, Norway

Lisa Wells, Art Appraiser and Advisor, Los Angeles, United States 

Marcia Fortes, Director, Galeria Fortes Vilaça, Sao Paulo, Brazil

Pam Kent, New York Times, London, United Kingdom

Peter Frank, Art critic and Curator at the Riverside Art Museum, United States

Rebecca McClelland, Group Photography Editor Progressive Media, Creative Director Ian Parry Scholarship, Associate Lecturer UCA

Regis Krampf, Director, Krampf Galeria, New York, United States 

Robert Berman, Director, Berman Gallery, B-1 Gallery, Los Angeles, United States

Saffet Kaya Bekiroglu, Architect, Zaha Hadid, London, United Kingdom 

Sarah Kent, Writer and art critic, London, United Kingdom 

Stathis Panagoulis and George Vamvakidis, Directors, The Breeder, Athens, Greece 

Vera Monro, Galerie Vera Monro, Hamburg, Germany 

Yasmine El Rashidi, Writer/ Curator, Cairo, Egypt

Xavier Hufkens, Xavier Hufkens Gallery, Brussels, Belgium 

 

15 dalda yarışmaya katılan eserler 8 dalda ipi gögüşlediler. Mimaride Türkiye tek çıkarken, İç Mimari ve Performans Sanatları 2, Fotoğraf ta 5 ülke birinciliği paylştılar. Şampiyon eserler, müellifleri ve ülkeleri aşağıdaki gibi sıralandı: 

Mimari Tasarım: Türkiye, Ahmet Vefik Alp

Performans Sanatları, ABD,  Lais Pontes; İsviçre, Oliver Rubli

Fotoğraf: Ingiltere, Ellie Davies; Fransa, Georges Pacheco; Israil. Dina Bova; Ispanya Gloria M Munuera; Italya, Donatella Arione

Ürün Tasarımı: İsviçre, Eckhard Beger

İç Mimari: Hollanda, Petra Shilders; Portekiz, Jens Stevert

Dijital Tasarım: Japonya, Yuichi Ikehata

Heykel: Hong Kong, Arthur Chan

Video ve Film: Japonya, Remo Camerota

 

            Mimari Tasarım dalında Profesör Alp’in Cami projesi mansiyonlarda Peru, Bermuda, Avusturalya, Japonya (2), ABD (6), Malezya dan; son elemede de Japonya (2), ABD, Ingiltere, Kanada, Brezilya ve Almanya dan katılan eserleri geride bırakarak finale tek başına kaldı.

 

            Prof Alp: ‘Çalmlıca Camii projem uluslararası takdir aldı ancak maalesef gerçekleşemiyor. Umarım 3 uluslararası ödül alan Taksim Cumhuriyet Camii projem inşa edilir.…’

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.