Öne Çıkanlar londra Hailey Baldwin acun ılıcalı Alp Ercosman Londrada konser Mehmet Koççat İngilterede ne zaman emlak londra Mortgage Independent Mortgage İngiliz Krallar oyunu

Bu haber kez okundu.

Grup Yorum 'Halkın Elleri'yle"Avrupa Turnesine çıktı

Grup Yorum’un yeni albümü “Halkın Elleri”, yaklaşık bir yıllık bir gecikmeyle halkla buluşuyor.... Gecikmenin sebebi, polisin İdil Kültür Merkezi baskını sırasında o güne kadar yapılmış bütün kayıtlara el koyması. Her şeyiyle yeniden kaydedilen albüm, bu anlamda da bir ilk. 28 yıllık bir grubun külliyatındaki 22. Albüm bu.  1985 yılında, 12 Eylül darbesine tepki olarak kurulan Grup Yorum, Yorum Müzik Topluluğu adıyla yayınladıkları ilk albümleri “Sıyrılıp Gelen”den bu yana çok yol kat     etti ve sürekli değişen kadrosuyla, nice badireler atlatarak bugünlere ulaştı.

Onları, 1980 sonrasındaki "uyanışın ve UMUDUN" temsilcisi olarak görmek mümkün. Ortalığın dümdüz edildiği bir dönemde hepimiz için umut oldular, umut olmaya devam ediyorlar.Yaptıkları müzikle, dokundukları tellerle kimilerinin uykularını kaçırırken bir yandan da halka umut ve morel kaynağı haline geldiler. 

Bugün Bağcılar'ın Üç Karanfil'i, Ölüm Oruçları sürecini, büyük madenci yürüyüşünü dün gibi hatırlıyorsak nedeni Grup Yorum’un bu süreçte yaptığı şarkılardı. Müzikal tartışmalar bir yana, yaptıkları şeyi "anı belgelemek, değiştirmek" olarak değerlendiriliyor.  Belleksiz bir toplumda, yapılabilecek en büyük hizmet bu üstelik! Albümleri, memleketin o anki fotoğrafıdır. O fotoğrafın kader olmadığını ve değiştirilebileceğini gösterendir. Bir çeşit günlük tutuyorlar, gördüklerini anlatıyorlar. Dünya ahvalini kendilerine dert edinmişler, inandıkları "değer"leri dile getiren şarkılar üretiyorlar ve  ülkenin durumunu belgeliyorlar.  Böyle olmasa, bu şarkılar bugüne gelmez, eylemlerde yıllardır söylenmezdi.  En başından beri doğru ve haysiyetli bir müzik yapıyor, Grup Yorum.

 25. yılında, 55 bin kişiyi İnönü Stadyumu’na topladı Grup Yorum. Üstelik o konsere gelenler, grubu dünden bugüne izleyen dinleyicilerin sadece bir kısmı. Bunca halkı biraraya getirebilmeleri, dinleyicilerinin onlardan kopmadığını ve orayı dolduran, şarkılara ağız dolusu eşlik eden insanların "güzel günler"e olan inancını yitirmediğini gösteriyor. Bunu yakın zamanda, Gezi sürecinde de gördük: Grup Yorum, hem yeni bir şarkıyla bu sürece destek verdi hem de bizzat alandaydı.

 

“Meydanı sokağı yasaklayanın / Halkın nefesini gazla boğanın / Güvendiğin gazın, copun, TOMA’nın…

 Albümde, on üç kişilik Grup Yorum kadrosuna pek çok müzisyen eşlik ediyor. Şarkılar bildik, halkın içinde: Türkiye halklarının sesini duyuyoruz yine.

  Yıllar önce yaptıkları “Sibel Yalçın Destanı”na benzer bir destan, bu kez Engin Çeber için yazılmış: “Hakikat Savaşçısı”.  Recep Tayip Erdoğan’ın “destan yazıyorlar” diyerek onurlandırdığı polisin döverek öldürdüğü Engin  Çeber için… Albüm henüz çok yeni. Elbet birçok şarkısı dillere düşecek. “Cemo”dan “Cesaret”e, “Yürek Çağrısı”ndan  “Güleycan”a uzanan klasik Grup Yorum şarkılarılarından ;asıl hayatın ve halkın içinden yoğrulmuş, pişmiş sıcak, buğulu  ve doyurucu bir albüm geliyor. Son dönemde yaşadıklarımızla güçlendirilmişler çünkü  ve sokaktan beslenmişler, diğer şarkılar gibi… Grup Yorum’un sesi, mücadelenin içinden geliyor. Geriye dönüp baktığımızda, onları sadece bir döneme damgasını vurmuş sanatçılar olarak değil,  içinde bulundukları “tavır”la ve “mücadele”yle anıyoruz. Albümleri, konserleri, eleman sayısı ve dinleyicileriyle “büyük” bir oluşum, Grup Yorum.  Zaman içerisinde açtığımız yolda yeni gruplar oluştu. Şu anda bu grupların bir kısmı fiilen çalışmalarını sürdürmüyor olsa da bizimdir, kolektivizmimizin içerisindedir.

 

Grup Yorum yol açmaya devam ediyor.

 Kısaca Grup yorum kendini;

"Üreterek, albüm yaparak, ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde konserler vererek, haklar ve özgürlükler mücadelesinin içerisinde kimi  zaman şarkı söyleyerek, kimi zaman pankart taşıyarak yolumuza devam ediyoruz. Bunların yanısıra devrimci sanatçı tavrımızla örnek olmaya yol göstermeye devam ediyoruz. Demokratik kitle örgütlerinin derneklerin etkinliklerine katkı sağlamak, dayanışma gecelerine katılmak, devrimci sanatçı duyarlılığımızla olmamız gereken yeri bilerek devam ediyoruz. Bütün bu saydıklarımız bizi, susturulması emredilen, tehlikeli görülen müzisyenlerin yeraldığı MGK listelerinde birinci sıraya koydu. Onur duyuyoruz. Baskının olduğu yerde en meşru olanı, direnmeyi seçtik ve baskı sahipleri tarafından hedef gösteriliyoruz. Bundan daha zorlu ve onurlu birşey olabilir mi? Yıllarca çalışmalarımızı engellemek, bizi susturmak için herşeyi denediler. Tutsak düştük, işkence gördük, yasaklandık, sınırdışı edildik. Hiçbiri ama hiçbiri tutmuyor, tutmayacak. Hiçbir karar bizi yolumuzdan döndüremez.

 Shakespeare, "bir ulusun türkülerini yapanlar, yasalarını yapanlardan daha güçlüdür" diyordu.

 

 Yasaları yapanlar, Grup Yorum adını duyduklarında "izin vermeyin, gözaltına alın, işkence yapın, tutuklayın"  diyor. Bize güvenenleri, bizlerle yola çıkanların güvenini boşa çıkartmayacağız. Bize inananları utandırmayacağız.  Kazanana dek inandıklarımızdan zerrece taviz vermeden yolumuza devam edeceğiz.

Yollarını, bunca büyüklüğün sebebini, Engin için yazılan şarkıdaki şu dizelerde bulmak mümkün: “Düzen kirletir / Devrim temizler / Düzen çürütür / Devrim yaşatır…

” Son alıntımız, Gezi sürecinde bize umut veren “Yeni Baştan” adlı şarkıdan olsun: “Madem ki insandır düşleri gerçek yapan / Kurabiliriz o zaman dünyayı yeni baştan.

” Grup Yorum, insandan ve bu umuttan besleniyor. Seslerine ses verdiğimiz sürece sesimizi duyurmakta kararlılar. Düşlerimiz var, düşleri var ve bunların büyük bir kısmı ortak. 

Grup Yorum, sadece müzik yapan bir topluluk değil, düşlerimizi dile getiren bir ses, bir nefes. Yaşıyorlar, yaşayacaklar, çünkü “insan düşlerini terk edince ölür asıl”.

 İngiltere'de yaşayanlar, gelin Grup Yorum birlikte Türkülerimizi söyleyelim. Anadolu Halk Kültür Merkezi olarak diyoruz ki;"TÜRKÜLER SUSMAZ, HALAYLAR SÜRER" şiarı ile,  19 Ocak 2014 tarihinde  saat 18.00 de Woodgreen'de Dominion  Centre'de (9 THE BROADWAY, HİGH RD. LONDON N22, 6DS) UMUT'larını tazelemek isteyenleri bekliyor olacağız.

 

Grup Yorum Konser Takvimi

17 Kasım 2013 Anadolu Federasyonu

Kurultayı Velbert/Almanya

24 Kasım Volkskonzert-Zürih/ İsviçre

30 Kasım Congress Messe /Avusturya

1 Aralık Hamburg/Almanya

 19 Ocak 2014 tarihinde Dominion Centre- Londra/İngiltere

 

 

ANADOLU HALK KÜLTÜR MERKEZİ

 

429 LORDSHİP LANE

 

N22, 5DHX

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.