Öne Çıkanlar londra 24 haziran seçimleri Anadoludan Mistik Sesler Yanıla Yanıla Londradaki Türk öğrencilere Feryal Clark ingiltere Türkiye İşçi Partisi Britanya Örgütü İngiltere parlamentosunda ATRESMEDIA Dr. Müge Çevik

Bu haber kez okundu.

İngiltere'de Matem Cem'i

Muharrem Ayı’nın sona ermesi nedeniyle İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nde Matem Cem'i düzenlendi. Almanya’dan gelen Dede Hasan Ali İçlek’in yürüttüğü Cem'e yüzlerce kişi katıldı. Geçtiğimiz Cuma akşamı Cemevi’nin Dalston’da bulunan binasında düzenlenen cem törenine ilgi büyük oldu. Özelikle kadınların ve çocukların büyük ilgi gösterdiği törene gelenler salonda yer bulmakta güçlük geçti. Salon tıklım tıklım dolarken, Dede Hasan Ali İçlek, Londra’da yaşayan Alevilerin kendi değerlerine bu kadar bağımlı olmasının sevindirici olduğunu söyledi. İAKM-Cemevi Başkanı İsrafil Erbil, Ali Dereli Dede, Baki Düzgün Dede ve Cemevi yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı törende konuşan içlek, “Hak Muhammed Ali yoluna gönül verenler olduğu sürece bu ışık sönmeyecek” dedi. 

Cemevi’nin Wood Green’de yapımı devam eden merkezini ziyaret ettiğini ve çok mutlu olduğunu ifade eden İçlek, “Aleviler arasında bu birlik ve beraberlik olduğu sürece bir daha Kerbelalar yaşanmayacak, O bina bilginin, dayanışmanın, birlikte yaşamanın hanesi olacak. Bilimin yuvası olacak, her toplum kendi kökü üzerinde yeşerir, her insan kendi inançları üzerinde kendi kültürü üzerinde ve kendi değerleri üzerinde yeşerir” diye konuştu. 

Alevilerin asla demokratik mücadelesinden vazgeçmeyeceğini ifade eden Dede İçlek sözlerini şöyle sürdürdü: 

“72 şehidi şühedanın ruhu şad olsun Aleviler inançlarından dolayı bir kez daha katledilmesin, Belki gelişen teknoloji ile birlikte fiziki savaşlar olmayacak, Sivaslar, Çorumlar, Kerbelalar, Maraşlar ve Dersimler  olmayacak belki, ama kültür katliamı olacak, inanç katiliamları olacak, günümüzde de oluyor, Hüseyin’i sevenleri katladen, O’nu sevenlerin kadlini vacip kılın namusunu helal kılan, bir lanetin ismini eğer Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı bir köprüye veriyorsa, kendisine insanım diyen herkesin bir kez daha düşünmesi gerekiyor. Biz artık yanlış siyasetin, kirli siyasetin, bizi aldatan siyasetin parçası ve oyunu olmayacağız, olmakta istemiyoruz”  İçlek konuşmasının ardından Cem ibadetine başlanmadan önce dargın olanların barışmasını istedi ve Alevilikte küskünlüğe yer olmadığını anlattı. 

Daha sonra cem ibadetinin ayrılmaz unsuru olan 12 hizmet yerine getirildi. Semahlar dönüldü, dualar ve gülbenkler eşliğinde cem ibadeti yerine getirildi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.